ECLI:NL:RBSGR:2007:BB8140
Rechtbank 's-Gravenhage
- Eerste aanleg - enkelvoudig
- J.P.F. Slijpen
- L.M. Holdert
- Rechtspraak.nl
Beroep tegen aanslag inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen van directeur-grootaandeelhouder met betrekking tot autokostenforfait
In deze zaak gaat het om een beroep tegen de aanslag inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen voor het jaar 2002, opgelegd aan eiser, die als directeur-grootaandeelhouder werkzaam is bij zijn B.V. en tevens maat is in een maatschap. De maatschap heeft een personenauto ter beschikking gesteld aan eiser, die deze zowel voor zakelijke als privédoeleinden gebruikt. De rechtbank heeft op 28 juni 2007 uitspraak gedaan in deze zaak, waarbij het beroep van eiser ongegrond werd verklaard.
De rechtbank heeft vastgesteld dat de aanslag is opgelegd op basis van een belastbaar inkomen uit werk en woning van € 90.959. Eiser heeft ter zitting zijn beroep ingetrokken voor zover het gericht was tegen de aanslag in de premie ingevolge de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen en tegen het niet verlenen van zelfstandigenaftrek. Het geschil concentreert zich op de vraag of verweerder terecht het belastbare inkomen heeft verhoogd met een voordeel wegens het ter beschikking stellen van de auto.
Eiser betoogt dat de bijtelling voor privégebruik van de auto achterwege moet blijven, omdat de auto niet door zijn werkgever, de B.V., maar door de maatschap ter beschikking is gesteld. De rechtbank oordeelt echter dat de auto aan eiser ter beschikking is gesteld in zijn hoedanigheid van werknemer en dat hij derhalve een voordeel heeft genoten uit de terbeschikkingstelling van de auto. De rechtbank wijst erop dat het niet vereist is dat de terbeschikkingstelling door de werkgever zelf plaatsvindt.
De rechtbank concludeert dat de bijtelling voor privégebruik van de auto terecht is toegepast en dat het beroep van eiser ongegrond is. De rechtbank ziet geen aanleiding voor een proceskostenveroordeling. De uitspraak is openbaar uitgesproken op dezelfde dag door de rechter in tegenwoordigheid van de griffier.