Omdat de omstandigheden en de behoefte aan diensten per dienstafnemer
verschillen, selecteert elke dienstafnemer afzonderlijk per perceel de voor zijn
specifieke situatie meest aantrekkelijke aanbieding.
Deze selectie zal als volgt verlopen:
(...)
De dienstafnemers (...) verplichten zich om per perceel een offerte aan te vragen bij beide aanbieders met wie een MOD is afgesloten. Beide aanbieders zijn verplicht om de dienstafnemer op basis van de aanvraag een offerte uit te brengen overeenkomstig hetgeen in de MOD's is overeengekomen (...). Op basis van de offerte sluit de dienstafnemer een IOD voor het perceel af met één van beide aanbieders. De daarbij te hanteren criteria zijn afgeleid van de bij de gunning van de MOD gehanteerde criteria, te weten prestatie, prijs en juridische voorwaarden (...) In afwijking van de gunningscriteria op MOD niveau kan bij de selectie op IOD-niveau door de dienstafnemer tevens in aanmerking worden genomen:
(...)
Het door de aanbieder geboden groeimodel ten aanzien van de geografische dekking en functionaliteit, met dien verstande dat de waardering hiervan in de offerte-aanvraag moet worden vermeld. (...)"
d. Het contract voor perceel 2 is gegund aan eiseres en Vodafone (voorheen: Libertel). Op 26 juni 2000 heeft de Staat met eiseres een MOD voor perceel 2 (hierna: MOD juni) gesloten.
e. de MOD juni is in artikel 4.3 onder meer als volgt bepaald: "De Staat zal bevorderen dat Dienstafnemers voorafgaand aan het sluiten van een Individuele Overeenkomst Dienstverlening zowel bij Leverancier, als bij de tweede leverancier, waarmee een Mantelovereenkomst is afgesloten, offerte aanvragen en hierbij de in het Bestek OT2000 beschreven procedure volgen. (...)"
f. Op 10 september 2001 heeft gedaagde een offerte-aanvraag (hierna: de aanvraag) aan eiseres en Vodafone gestuurd voor de levering van perceel 2 diensten. In de aanvraag is onder 6 als volgt bepaald:
"Gunningscriteria
Overeenkomstig artikel 36, lid 2 van de Richtlijn Diensten, 92/50/EEG, van
de Raad der Europese Gemeenschappen worden in deze paragraaf de te
hanteren gunningscriteria opgesomd (in afnemend belang). Uit economisch
oogpunt de meest voordelige aanbieding, gelet op:
Prijs;
Kwaliteit;
Juridische voorwaarden."
g. In de aanvraag heeft gedaagde in totaal 68 eisen, wensen en vragen geformuleerd. Van dat aantal zijn er 22 eisen, wensen en vragen die betrekking hebben op de procedure en de financiën en voorwaarden (hoofdstuk 2 en 3). De overige 48 eisen en wensen hebben betrekking op het programma van eisen perceel 2 en kostenoverzicht, levering en acceptatie (hoofdstuk 4 en 5).
h. Op 10 oktober 2001 heeft eiseres haar offerte OTB020.186 Perceel 2 (hierna: de offerte) bij gedaagde ingediend. Op diezelfde datum heeft eiseres gedaagde, conform haar aanvraag, 5 mobiele telefoons aangeboden om daarmee een test te kunnen uitvoeren. Vodafone heeft ook aan gedaagde geoffreerd.
i. Bij e-mail bericht van 22 oktober 2001 heeft [betrokkene1] (hierna: [betrokkene1]), namens gedaagde, eiseres een overzicht gestuurd van de eisen, wensen en vragen in hoofdstuk 3, 4 en 5 (in totaal 24) waarop eiseres niet volmondig 'ja' heeft geantwoord. [betrokkene1] heeft tevens meegedeeld: "Ik verzoek u nadrukkelijk te bezien of u bij dit standpunt blijft." en "U zult begrijpen dat alle punten waarbij u niet kunt voldoen aan onze eisen en wensen meespelen bij de keuze."
j. Bij e-mail bericht van 9 november 2001 heeft [betrokkene2] (hierna: [betrokkene2]) namens eiseres aan [betrokkene1] de herziene antwoorden gestuurd op de 24 vragen zoals in het overzicht van 22 oktober 2001 opgenomen.
k. Bij brief van 6 februari 2002 heeft [betrokkene3], namens gedaagde, eiseres onder meer als volgt meegedeeld: "(...) Tot mijn spijt moet ik U meedelen dat de keuze voor perceel 2 mobiele telefonie niet op uw aanbieding is gevallen.
De afweging van de prijs- prestatieverhouding is niet in uw voordeel gevallen.
Gezien het grote belang van een zeer goede mobiele telefonie heeft de betere
kwaliteit van Libertel de doorslag gegeven.
Indien u behoefte heeft aan een persoonlijke toelichting op de keuze, dan kunt
u hiertoe een afspraak maken (...)"
l. Tijdens een gesprek op 12 februari 2002 heeft gedaagde haar besluit van 6 februari 2002 mondeling toegelicht aan eiseres. Van dit gesprek heeft eiseres een schriftelijk verslag (hierna: het verslag) gemaakt.
In het verslag staat onder meer als volgt vermeld: "(...)Op 24/1/02 ontvangt de
Gemeente een rapport van [adviesbureau] (adviesbureau [adviesbureau]) waarin staat
dat als men voor prijs kiest, men Dutchtone moet nemen, maar als GSM een bedrijfskritische
applicatie is, men voor Libertel moet kiezen, omdat dat kwaliteit betekent."
m. Bij brief van 14 maart 2002 heeft de raadsman van eiseres (voor de tweede maal) met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur verzocht om toezending van het rapport van [adviesbureau], alsmede de (andere) synthese(s) van de puntenevaluatie(s).
n. Bij brief van diezelfde datum heeft gedaagde de raadsman van eiseres gemotiveerd meegedeeld dat zij niet aan het verzoek om toezending van die documenten kan voldoen.