3.14.[naam 1] bracht op 23 mei 2023 zijn definitieve rapport uit. Hierin staat, voor zover hier van belang:
“[…]
Medische voorgeschiedenis
1993: spanningshoofdpijn
1998: klachten linkerhand na val
1999: tendomyogene klachten linkerschouder en knieën
1999-2000: maagklachten
2000: myogene rugklachten
2000: gebroken rechterbeen
2015: één consult bij huisarts in België in verband met klachten samenhangend met het overlijden van zijn vader
2020: hartinfarct waarvoor dotterprocedure (waardoor van mei tot september 2021 arbeidsongeschikt)
02.06.2021: licht in het hoofd; geen aanwijzingen voor cardiale problematiek
Hypertensie
ANAMNESE
Op 01.07.2021 werd de auto van betrokkene, die hij zelf bestuurde, op de snelweg aan de achterkant aangereden door een andere auto. […] Na het ongeval heeft hij zijn auto aan de kant gezet en is nog 10 minuten in zijn auto blijven zitten. Vervolgens heeft hij de formaliteiten met de tegenpartij afgehandeld. Hierna is hij direct naar zijn huisarts gereden, omdat hij pijn in zijn nek en in zijn borst had. […]
Huidige klachten en beperkingen
Momenteel heeft betrokkene nog steeds pijn in zijn nek en zijn linkerschouder. De pijn straalt uit naar het achterhoofd en naar de linker bovenarm tot aan de elleboog. Deze pijn is er voortdurend maar wisselt in intensiteit. […] Betrokkene heeft geen pijn in zijn onderarm en in zijn linkerhand. Hij heeft regelmatig een verdoofd gevoel in de tweede tot en met de vijfde vinger van de linkerhand. Hij heeft geen last van zijn linker duim. Betrokkene heeft regelmatige sombere buien en is gefrustreerd omdat hij niet meer kan werken en veel financiële zorgen heeft. Hij voelt zich 'in een gevangenis', omdat hij vanwege zijn pijn vrijwel niets meer kan doen.
[…]
Sociale anamnese
[…]
Betrokkene heeft sinds zijn 17e jaar in de bouw gewerkt, aanvankelijk in loondienst, maar sinds 2018 in een eigen bedrijf als metselaar. In de periode 2010-2018 werkte hij in België; hij vermeldt in deze periode slechts één keer een arts te hebben bezocht in verband met problemen in het kader van rouwverwerking na het overlijden van zijn vader. […]
Neurologisch onderzoek
[…] Betrokkene maakt een gedeprimeerde wat wanhopige indruk. Er zijn geen cognitieve functiestoornissen. […] De kracht in de individuele spieren van beide armen werd selectief getest en hierbij werden geen afwijkingen gevonden. De reflexen zijn symmetrisch opwekbaar. Ook de bicepspeesreflex is symmetrisch goed opwekbaar. […]
Onderzoek van de wervelkolom toont een geringe alzijdige bewegingsbeperking door actief spierverzet (pijn). De cervicale paravertebrale musculatuur en de musculus trapezius aan beide zijden zijn hypertoon en zijn pijnlijk bij palpatie. […]
Samenvattendworden er geen neurologische uitvalsverschijnselen gevonden en zijn er geen actuele klinische afwijkingen die passen bij een cervicale hernia nucleï pulposi (HNP).
[…]
BESCHOUWING
[…] Bij neurologisch onderzoek zijn er geen uitvalsverschijnselen, maar is er sprake van pijnlijke nek- en schouderspieren en zijn de bewegingen van de nek enigszins beperkt. De neuroloog [naam 3] kwam in januari 2022 tot dezelfde bevindingen.
Op een MRI-scan van de cervicale wervelkolom [de nek] is een hernia nucleï pulposus (HNP) te zien van de tussenwervelschijf op het niveau van de vijfde en de zesde nekwervel. Een HNP op dit niveau kan de zesde cervicale zenuwwortel [C6] beschadigen. […] Een HNP is vaak het gevolg van degeneratieve afwijkingen [slijtage] en kan in zeldzame gevallen het gevolg zijn van een trauma.
[…]
Het verzorgingsgebied van de zenuwwortel C6 met betrekking tot het registreren van gevoelsprikkels [dermatoom] betreft de duim en de wijsvinger en het aanliggende deel van de hand. Bij betrokkene straalt de pijn vanuit de nek uit tot aan de elleboog en niet tot in de onderarm en de hand. Er is derhalve geen uitstraling naar het dermatoom C6. Wanneer de wortel C6 beschadigd is, kan er een gevoelsstoornis in het verzorgingsgebied van deze zenuwwortel ontstaan; dit is bij betrokkene niet het geval. Bij uitval van de wortel C6 is de bicepspeesreflex vrijwel altijd verlaagd of afwezig; dit is bij betrokkene niet het geval.
Tenslotte kan er bij beschadiging van de wortel C6 krachtsverlies ontstaan in de spieren die door deze zenuwwortel worden aangestuurd; dit is bij betrokkene niet geval.
Ik kan de subjectieve gevoelsstoornissen in de vingers van de linkerhand niet goed verklaren
op basis van de HNP.
[…]
Met betrekking tot de oorzaak van de HNP bij betrokkene is een degeneratieve oorzaak het meest waarschijnlijk, enerzijds omdat dit verreweg de meest voorkomende oorzaak is, maar ook omdat er in de wervels zelf degeneratieve afwijkingen zichtbaar zijn op de CT-scan en de MRI-scan. Een traumatische oorzaak kan echter niet worden uitgesloten en er kan ook sprake zijn van een combinatie van de twee genoemde oorzaken.
De huidige klinische neurologische situatie van betrokkene past het beste bij een 'whiplash associated disorder type 2' (klachten van nekpijn, stijfheid en afwijkingen van de nek- en schoudermusculatuur zonder objectiveerbare neurologische afwijkingen). Het mechanisme van het ongeval (achteroprijding) past hier ook goed bij. De pijnklachten hebben een myogene origine en zijn het gevolg van de zwiepende beweging die betrokkene als gevolg van de botsing met zijn nek en bovenlichaam heeft gemaakt. De meeste whiplashklachten verdwijnen na verloop van tijd spontaan. Zoals het geval is bij betrokkene, is echter bij een deel (geschat wordt 40%) van de patiënten, die een whiplashtrauma hebben doorgemaakt, de kwaliteit van leven door bovengenoemde klachten verschijnselen (fors) verminderd, ook al zijn er 'aan de buitenkant' weinig afwijkingen te objectiveren. Hoe langer de pijn na het ongeval blijft bestaan des te groter is de kans dat er een chronisch pijnsyndroom ontstaat. Slechts de helft van de slachtoffers vermeldt na twee jaar (volledig) hersteld te zijn.
Er zijn aanwijzingen dat mensen na een whiplashongeval in psychisch opzicht kwetsbaarder zijn dan voorheen. Dit lijkt bij betrokkene ook het geval te zijn; hij heeft sombere buien en lijdt onmiskenbaar door de klachten die hij na het ongeval heeft ontwikkeld.
[…]
SAMENVATTING EN CONCLUSIE
Verkeersongeval d.d. 01.07.2021 waarna persisterende pijnklachten in de nek, het achterhoofd, de linkerschouder en de linker bovenarm. Bij neurologisch onderzoek worden geen afwijkingen gevonden met uitzondering van pijnlijke nek- en schoudermusculatuur. Op een MRI-scan van de nek is een hernia nucleï pulposus (HNP) zichtbaar. Gedurende de eerste maanden na het ongeval is er als gevolg van deze HNP mogelijk sprake geweest van pijnklachten die het gevolg waren van een radiculair syndroom C6 links, maar thans zijn hier geen aanwijzingen voor. Het huidige klinische beeld past het beste bij een whiplash associated disorder type 2. Er kan geen zekere uitspraak worden gedaan over de oorzaak van HNP; zowel een degeneratieve als een traumatische oorzaak of een combinatie van deze twee is mogelijk.
BEANTWOORDING VAN DE VRAGEN:
1.
DE SITUATIE MET ONGEVAL
Anamnese
Vraag a.Hoe luidt de anamnese voor wat betreft de aard en de ernst van het letsel, het verloop van de klachten, de toegepaste behandelingen en het resultaat van deze Behandelingen? Welke overige klachten en beperkingen op uw vakgebied worden desgevraagd gemeld? Wilt u in uw anamnese vermelden welke beperkingen op uw vakgebied de onderzochte aangeeft in relatie tot de activiteiten van het algemene dagelijkse leven (ADL), toonvormende arbeid en het uitoefenen van hobby's, bezigheden in recreatieve sfeer en zelfwerkzaamheid?
Antwoord: […] Betrokkene was op 01.07.2021 het slachtoffer van een verkeersongeval waarbij zijn auto op de snelweg aan de achterkant werd aangereden. Hierna zijn er pijnklachten ontstaan in de nek, het achterhoofd, de linkerschouder en de linker bovenarm die er thans nog steeds zijn. Betrokkene werd behandeld door zijn huisarts, een fysiotherapeut, een specialist pijnbestrijding en een psycholoog. Hij werd tevens onderzocht door een neuroloog en een orthopedisch chirurg.
Betrokkene vermeldt vanwege de hevige pijn ernstig beperkt te zijn bij alle activiteiten waarbij hij zijn linkerarm moet gebruiken. Hij vermeldt zijn werk als metselaar niet meer te kunnen uitveren vanwege de pijn. Hij is ADL-zelfstandig. Hij voelt hij zich sociaal geïsoleerd en kan geen recreatieve activiteiten meer ontplooien.
Medische gegevens
Vraag b.Wilt u op basis van het medisch dossier van de onderzochte een beschrijving geven van:
- de medische voorgeschiedenis van de onderzochte op uw vakgebied;
- de medische behandeling van het letsel van de onderzochte en het resultaat daarvan.
Antwoord:Er is geen medische voorgeschiedenis op neurologisch gebied ander dan (door de huisarts gedocumenteerde) spanningshoofdpijn in 1993 en myogene rugklachten bij overgewicht in 2000. Betrokkene is behandeld door zijn huisarts, een fysiotherapeut, een specialist pijnbestrijding en een psycholoog. Ondanks deze behandelingen ervaart hij nog steeds veel pijn en heeft hij regelmatig sombere buien.
Medisch onderzoek
Vraag c.Wilt u een beschrijving geven van uw bevindingen bij lichamelijk en eventueel
hulponderzoek?
Antwoord:Zie het medisch rapport. Bij neurologisch onderzoek worden geen afwijkingen gevonden met uitzondering van pijnlijke nek- en schoudermusculatuur en een bewegingsbeperking van de nek. Op een MRI-scan van de nek is een hernia nucleï pulposus (HNP) zichtbaar. Op een CT-scan van de cervicale wervelkolom worden degeneratieve afwijkingen gevonden.
Consistentie
Vraag d.
Is naar uw oordeel sprake van een onderlinge samenhang als het gaat om de informatie die is verkregen van de onderzochte zelf, de feiten zoals die uit het medisch dossier naar voren komen en uw bevindingen bij onderzoek en eventueel hulponderzoek?
Antwoord:Er is naar mijn oordeel sprake van een onderlinge samenhang als het gaat om de informatie die is verkregen van betrokkene zelf, de feiten zoals die uit het medisch dossier naar voren komen en mijn bevindingen bij neurologisch en aanvullende onderzoek. Er zijn geen uitvalsverschijnselen bij neurologisch onderzoek; deze werden bij eerder neurologisch onderzoek ook niet gevonden. De pijnklachten en bevindingen bij onderzoek passen bij een whiplash associated disorder type 2.
[…]
Diagnose
Vraag f.Wat is de diagnose op uw vakgebied? Wilt u daarbij uw differentiaaldiagnostische overweging geven?
Antwoord:Zie de beschouwing. De diagnosen op neurologisch gebied luidt:
1) whiplash associated disorder type 2
2) mogelijk status na radiculair syndroom C6 links (zonder actuele klinische tekenen)
Er is geen differentiële diagnose
Beperkingen
Vraag g.
Welke beperkingen op uw vakgebied bestaan naar uw oordeel bij de onderzochte in zijn huidige toestand, ongeacht of de beperkingen voortvloeien uit het ongeval? Wilt u deze beperkingen zo uitgebreid mogelijk beschrijven, op semi-kwantitatieve wijze weergeven en zo nodig toelichten ten behoeve van een eventueel in te schakelen arbeidsdeskundige?
Ingeval u op grond van de richtlijnen van uw beroepsvereniging geen beperkingen kunt vaststellen, wilt u dan de volgende vraag beantwoorden:
Welke klachten en afwijkingen bestaan op uw vakgebied naar uw oordeel bij de onderzochte in zijn toestand sedert 12 juni 2006 tot heden, ongeacht of dit letsel c.q. deze klachten voortvloeien uit het ongeval? Wilt u deze klachten en afwijkingen zo uitgebreid mogelijk beschrijven, op semi-kwantitatieve wijze weergeven en zo nodig toelichten ten behoeve van een eventueel in te schakelen arbeidsdeskundige? Kunnen de door onderzochte gestelde klachten door u worden bevestigd?
Antwoord:Er zijn geen neurologische uitvalsverschijnselen. Volgens de Nederlandse richtlijnen voor de bepaling van functieverlies en beperkingen bij neurologische aandoeningen van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie kan er daarom geen sprake zijn van beperkingen die zijn veroorzaakt door een aandoening op neurologisch gebied.
Betrokkene heeft forse pijnklachten in zijn nek, achterhoofd, linkerschouder en linker bovenarm. Deze klachten zijn ontstaan na het ongeval d.d. 01.07.2021.
Op basis van de beschikbare medische informatie moet worden geconcludeerd dat betrokkene in de periode 2006 tot 01.07.2021 geen klachten had op neurologisch gebied. Dit wordt ook door betrokkene bevestigd.
Klachten zijn per definitie subjectief en laten zich daarom moeilijk met zekerheid bevestigen. Betrokkene heeft tegen mij echter dezelfde klachten geuit als beschreven in de medische correspondentie en zijn klachten passen bij een whiplash associated disorder type 2.
Medische eindsituatie
Vraag h.
Acht u de huidige toestand van de onderzochte zodanig dat een beoordeling van de blijvende gevolgen van het ongeval mogelijk is, of verwacht u in de toekomst nog een belangrijke verbetering of verslechtering van het op uw vakgebied geconstateerde letsel?
Antwoord:Er zijn thans geen neurologische uitvalsverschijnselen die geassocieerd zijn met het ongeval d.d. 01.07.2021 en ik verwacht niet dat deze in de toekomst nog zullen ontstaan. Indien er onverhoopt een nieuw radiculair syndroom zou ontstaan, is dit het meest waarschijnlijk het gevolg van de degeneratieve afwijkingen in de cervicale wervelkolom.
Ik kan niet uitsluiten dat de pijnklachten van betrokkene nog gunstig zouden kunnen reageren op een gericht revalidatieprogramma.
Vraag i.Zo ja, welke verbetering of verslechtering verwacht u?
Antwoord: De pijnklachten zouden kunnen verminderen onder invloed van een gericht
revalidatieprogramma.
Vraag j.Kunt u aangeven op welke termijn en in welke mate u die verbetering dan wel
verslechtering verwacht?
Antwoord:Dat hangt ervan af of en wanneer betrokkene een revalidatieprogramma volgt.
Vraag k.Kunt u aangeven welke gevolgen deze verbetering dan wel verslechtering zal hebben voorde beperkingen (als bedoeld in vraag lg)?
Antwoord:Er zijn geen beperkingen op neurologisch gebied. Indien betrokkene minder pijn zou ervaren, zou hij wellicht meer arbeid met zijn linkerarm kunnen verrichten.