4.2.2.Beoordeling
Vaststaande feiten en omstandigheden
De rechtbank gaat uit van de volgende, aan de wettige bewijsmiddelen ontleende, feiten en omstandigheden.
Broncontainer
Op 3 maart 2022 om 02:47 uur werden bij een douanescan afwijkende vormen gezien in de lading van een container met nummer [containernummer 1] (hierna: de broncontainer), welke was geplaatst op het containerstack DDE van Hutchison Ports ECT Delta op de Maasvlakte. De container was afkomstig uit Ecuador en geladen met dozen met bananen. De container werd om 03:57 uur ter controle in het inspectievak geplaatst. Na opening van de deur van de container werd vastgesteld dat er dozen met bananen ontbraken. Voorafgaand aan de controle stond de broncontainer in stack 278.
Aanhoudingen verdachten
Na de inspectie van de broncontainer heeft de douane omstreeks 04:00 uur opdracht gegeven om het stackgedeelte ter hoogte van de stacks 277, 278 en 279 af te zetten. Omstreeks 05:20 uur werden door douaneambtenaren ongeveer zeven personen gesignaleerd. Zij zagen dat deze personen in het donker waren gekleed en van stack 278 naar stack 277 renden. Bij achtervolging van deze groep werd omstreeks 05:20 uur de medeverdachte [medeverdachte 1] aangehouden in stack 268. Tijdens een zoekslag in het stackgedeelte tussen de stacks 278 en 260 werd omstreeks 06:30 uur de medeverdachte [medeverdachte 2] aangehouden in stack 262. De verdachte is samen met de medeverdachten [medeverdachte 3] , [medeverdachte 4] en [medeverdachte 5] omstreeks 06:40 uur aangehouden in een lege container ( [containernummer 2] ) in stack 263. Omstreeks 11:55 uur werd in stack 278 de medeverdachte [medeverdachte 6] aangehouden.
Switchcontainer
Tijdens de zoekslag werden in stack 278 verse sporen van voetstappen en sleepsporen in het grind gesignaleerd. Deze sporen startten vanaf de transferplaats waar de broncontainer had gestaan en leidden naar stackpositie 278, rij 9/10, positie 4. Op deze positie had eerder die nacht een container met nummer [containernummer 3] (hierna: switchcontainer) gestaan. Deze container was omstreeks 04:34 uur vanaf die positie verplaatst naar een andere positie binnen hetzelfde stack 278. In de switchcontainer zijn – naast dozen met bananen – 23 balen aangetroffen met in totaal 1436 pakketten cocaïne. De dozen met bananen in deze container waren identiek aan de dozen met bananen uit de broncontainer.
Hotelcontainer
Tijdens de zoekslag werd ook in stack 278 een container aangetroffen met nummer [containernummer 4] (hierna: hotelcontainer). In deze hotelcontainer werden diverse goederen aangetroffen, waaronder proviand, lege drinkflesjes, matrassen, rugtassen, gereedschap en intacte barrierseals. Ook lag er een peilbaken in de container. Er werd in de hotelcontainer tevens een afgeknipt zegel met nummer [containernummer 5] gevonden. Dit zegel behoorde toe aan de broncontainer.
Van de verdachte en de medeverdachten [medeverdachte 4] en [medeverdachte 5] is DNA-materiaal aangetroffen op verschillende drinkflesjes in de hotelcontainer.
Betrokkenheid van de verdachte
De verdachte is samen met [medeverdachte 4] , [medeverdachte 5] en [medeverdachte 3] in de lege container ( [containernummer 2] ) aangehouden. In de hotelcontainer is DNA-materiaal van de verdachte aangetroffen op twee drinkflesjes. Ook van [medeverdachte 5] en [medeverdachte 4] is DNA aangetroffen op drinkflesjes. De rechtbank leidt hieruit af dat de verdachte en deze medeverdachten in de hotelcontainer hebben verbleven. Hoewel een drinkflesje een verplaatsbaar object is, maakt het evident onderdeel uit van de uitrusting van de hotelcontainer en is er geen logische andere verklaring voor de aanwezigheid van deze flesjes in de container.
In diezelfde hotelcontainer lag een afgeknipt zegel welke toebehoorde aan de broncontainer, waaruit de rechtbank afleidt dat de personen in de hotelcontainer betrokken zijn bij de verbreking van dit zegel en de uithaal van de broncontainer. Dat dit zegel met nummer [containernummer 5] toebehoorde aan de broncontainer is meermalen door verbalisanten gerelateerd in een ambtsedig proces-verbaal. Gebleken is dat zij het douanesysteem (Douane Manifest) hebben geraadpleegd en op basis daarvan hebben vastgesteld dat het oorspronkelijke zegel met nummer [containernummer 5] van de broncontainer was. Dat het voorgaande niet expliciet in het als bijlage toegevoegde Douane Manifest is opgenomen, is geen reden om aan deze bevindingen te twijfelen, nu kennelijk niet alle pagina’s van het Manifest zijn bijgevoegd en het duidelijk is dat het zegelnummer niet op de wel bijgevoegde pagina’s is opgenomen. Het verweer slaagt dan ook niet.
Voorts is gebleken dat zowel de broncontainer als de switch- en hotelcontainer in hetzelfde stack 278 waren gepositioneerd. Het andersluidende verweer wordt weerlegd door de bewijsmiddelen, te weten het proces-verbaal van 10 maart 2022 ( [proces-verbaalnummer] ) – inclusief de daarbij gevoegde documenten. Het verweer wordt dan ook verworpen.
Daarnaast is er op basis van de sporen in het grind een duidelijke link tussen de broncontainer en de switchcontainer waarin de drugs zijn aangetroffen. De verbalisanten hebben deze sporen gezien en gerelateerd. De rechtbank heeft geen reden om aan deze bevindingen te twijfelen. Het enkele feit dat het inspectievak bestraat is, betekent niet dat ook de stacklanen bestraat zijn. Bovendien blijkt uit de fotografische vastlegging van de hotelcontainer, welke net als de bron- en switchcontainer stond in stack 278, dat aan de voorkant van die container grind lag. De link tussen de broncontainer en de switchcontainer blijkt ook uit het gegeven dat de dozen bananen in de switchcontainer identiek waren aan de dozen bananen in de broncontainer, zodat de rechtbank vaststelt dat deze dozen uit de broncontainer afkomstig zijn. Verder hadden zowel de broncontainer als de switchcontainer een nieuw zegel gekregen met hetzelfde nummer.
De rechtbank is van oordeel dat op grond van de voornoemde omstandigheden de verdachte betrokken is geweest bij de uithaal en switch en dus bij de (verlengde) invoer van de partij cocaïne van 1434 kilogram.
Er moeten ook anderen betrokken zijn geweest bij de invoer van de container en het verplaatsen van de drie betrokken containers naar hetzelfde stack. Als uithaler is de verdachte een essentiële schakel in de keten van het invoertraject geweest en heeft hij met zijn handelen een wezenlijke bijdrage geleverd aan de invoer van cocaïne in Nederland. Hieronder moet ook worden begrepen het verrichten van handelingen gericht op het verdere vervoer, de opslag en de aflevering van verdovende middelen, zoals omschreven in artikel 1, vierde lid, van de Opiumwet, de verlengde invoer.
Dat de verdachte niet alleen heeft geopereerd volgt ook uit het feit dat hij met medeverdachten werd aangehouden en dat ook het DNA van twee van hen is aangetroffen in de hotelcontainer. Daar komt bij dat het hier gaat om een grote partij drugs die in een kort tijdsbestek moet zijn uitgehaald (het tijdvak tussen ongeveer 03:00 uur – de douanescan – en 04:00 uur – de inspectie –), wat erop duidt dat men moet hebben samengewerkt om alle pakketten te tillen en te verplaatsen. De verdachte en de medeverdachten hebben dus in nauwe en bewuste samenwerking handelingen verricht die waren gericht op de (verlengde) invoer van de cocaïne.
Gelet op het voorgaande is wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan het medeplegen van de invoer van cocaïne en daarmee ook dat hij tezamen en in vereniging met anderen wederrechtelijk heeft verbleven op het haventerrein.