4.2.1.Standpunt officier van justitie
Het onder 1 primair ten laste gelegde kan wettig en overtuigend worden bewezen. Uit het dossier volgt dat de verdachte samen met anderen handelingen heeft verricht met betrekking tot de invoer van een partij cocaïne van 1434 kilogram. Er is een direct verband tussen de verdachte en de partij cocaïne die is aangetroffen in de switchcontainer, nu hij binnen een tijdsbestek van 1,5 uur onder verdachte omstandigheden in de directe omgeving (het DDE stack) is aangetroffen, terwijl hij daarvoor geen aannemelijke verklaring geeft.
4.2.2.Beoordeling
Vaststaande feiten en omstandigheden
De rechtbank gaat uit van de volgende feiten en omstandigheden.
Broncontainer
Op 3 maart 2022 om 02:47 uur werden bij een douanescan afwijkende vormen gezien in de lading van een container met nummer [containernummer 1] (hierna: de broncontainer), welke was geplaatst op het containerstack DDE van Hutchison Ports ECT Delta op de Maasvlakte. De container was afkomstig uit Ecuador en geladen met dozen met bananen. De container werd om 03:57 uur ter controle in het inspectievak geplaatst. Na opening van de deur van de container werd vastgesteld dat er dozen met bananen ontbraken. Voorafgaand aan de controle stond de broncontainer in stack 278.
Aanhoudingen verdachte en medeverdachten
Na de inspectie van de broncontainer heeft de douane omstreeks 04:00 uur opdracht gegeven om het stackgedeelte ter hoogte van de stacks 277, 278 en 279 af te zetten. Omstreeks 05:20 uur werden door douaneambtenaren ongeveer zeven personen gesignaleerd. Zij zagen dat deze personen in het donker waren gekleed en van stack 278 naar stack 277 renden. Bij achtervolging van deze groep werd omstreeks 05:20 uur de medeverdachte [medeverdachte 1] aangehouden in stack 268. Tijdens een zoekslag in het stackgedeelte tussen de stacks 278 en 260 werd omstreeks 06:30 uur de verdachte aangehouden in stack 262. De medeverdachten [medeverdachte 2] , [medeverdachte 3] , [medeverdachte 4] en [medeverdachte 5] werden omstreeks 06:40 uur aangehouden in een lege container ( [containernummer 2] ) in stack 263. Omstreeks 11:55 uur werd in stack 278 de medeverdachte Mansanga aangehouden.
Switchcontainer
Tijdens de zoekslag werden in stack 278 verse sporen van voetstappen en sleepsporen in het grind gesignaleerd. Deze sporen startten vanaf de transferplaats waar de broncontainer had gestaan en leidden naar stackpositie 278, rij 9/10, positie 4. Op deze positie had eerder die nacht een container met nummer [containernummer 3] (hierna: switchcontainer) gestaan. Deze container was omstreeks 04:34 uur vanaf die positie verplaatst naar een andere positie binnen hetzelfde stack 278. In de switchcontainer zijn – naast dozen met bananen – 23 balen aangetroffen met in totaal 1436 pakketten cocaïne. De dozen met bananen in deze container waren identiek aan de dozen met bananen uit de broncontainer.
Hotelcontainer
Tijdens de zoekslag werd ook in stack 278 een container aangetroffen met nummer [containernummer 4] (hierna: hotelcontainer). In deze hotelcontainer werden diverse goederen aangetroffen, waaronder proviand, lege drinkflesjes, matrassen, rugtassen, gereedschap en intacte barrierseals. Ook lag er een peilbaken in de container. Er werd in de hotelcontainer tevens een afgeknipt zegel met nummer [containernummer 5] gevonden. Dit zegel behoorde toe aan de broncontainer.
Van de medeverdachten [medeverdachte 3] , [medeverdachte 4] en [medeverdachte 5] is DNA-materiaal aangetroffen op verschillende drinkflesjes in de hotelcontainer.
Betrokkenheid van de verdachte
Er is geen bewijs voor directe betrokkenheid van de verdachte bij de bron-, switch- en hotelcontainer of bij de aangetroffen partij cocaïne. Zo zijn er geen DNA-bewijs, vingerafdrukken of andere sporen die hem koppelen aan de containers of de drugs.
Door de douane is omstreeks 05:20 uur een groepje personen gezien die renden van stack 278 in de richting van stack 277. Na achtervolging van dit groepje, waarvan de meeste personen hebben weten te ontkomen, heeft in verschillende stacks een zoekslag plaatsgevonden. De verdachte is tijdens deze zoekslag aangehouden in stack 262.
Het heeft er alle schijn dat ‘het rennende groepje’ betrokken was bij de invoer van de gevonden partij cocaïne. Dit groepje rende immers weg uit hetzelfde stack waar de bron- switch- en hotelcontainer stonden of eerder hadden gestaan. Dat het er alle schijn van heeft, betekent echter nog niet dat daar ook bewijs voor is. De rechtbank is van oordeel dat dit bewijs ontbreekt. Daarbij is mede gelet op het tijdsverloop tussen de uithaal van de drugs (die in het tijdvak tussen ongeveer 03:00 uur – de douanescan – en 04:00 uur – de inspectie – moet hebben plaatsgevonden) en de waarneming van ‘het rennende groepje’ (rond 05:20 uur). Ook speelt mee dat de stacks 277 t/m 279 pas na 04:00 uur zijn afgezet, zodat niet kan worden gesteld dat de uithalers zich steeds in het afgezette gebied moeten hebben bevonden.
Daar komt in het geval van de verdachte nog bij dat, ook indien zou worden aangenomen dat ‘het rennende groepje’ betrokken was bij de invoer van de cocaïne, er geen bewijs is dat de verdachte daar deel van uitmaakte. De verdachte wordt immers pas ruim een uur later, in zijn eentje en op geruime afstand van stack 278, aangetroffen.
De officier van justitie heeft nog gewezen op twee telefoons die in de buurt van de verdachte zouden zijn aangetroffen waarvan het telefoonnummer als contact zou zijn opgeslagen in een telefoon aangetroffen in container [containernummer 2] . De verdediging heeft er echter terecht op gewezen dat uit het dossier niet exact blijkt waar en op welk tijdstip de telefoons zijn aangetroffen, omdat de verslaglegging daarover tegenstrijdig is. De rechtbank is daarom van oordeel dat het aantreffen van de telefoons niet kan bijdragen aan het bewijs.
Gelet op het voorgaande ontbreekt het wettig en overtuigend bewijs dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan het onder 1 primair en subsidiair ten laste gelegde.