Uitspraak
RECHTBANK ROTTERDAM
[gedaagde 3],
[gedaagde 4],
1.Waar gaat de zaak over?
2.De procedure
- de dagvaarding,
- de overgelegde producties,
- de mondelinge behandeling op 4 september 2024,
- de pleitnota van [eiseres 2] ,
- de pleitnota van gedaagden.
3.De feiten
9. Juridische status: Met uitzondering van dit artikel en de artikelen 5 (“Exclusiviteit”), 6 (‘Vervaldatum”), 7 (“Vertrouwelijkheid’) en 8 (“Geen aankoopverplichting”), die bedoeld zijn om juridisch bindend te zijn, is deze Intentieverklaring niet bedoeld om juridisch bindend te zijn, wordt zij niet geacht juridisch bindend te zijn en mag zij niet worden opgevat als een bindende verplichting van Koper, of een van de aan hen gelieerde
Hi [naam] ,
uitgestelde belastingverplichting(“tax deferral”) van [eiseres 2] die niet in haar jaarcijfers stond. De belastingadviseur schrijft dat de notaris die belast is met het opstellen van de aandelenverkoopovereenkomst, instructie wordt gegeven om uit te gaan van een koopsom van € 5.000.000 minus een bedrag van € 423.628 als voorziening voor “
a deferred taks liability.”
It probably makes sense to move now to see an SPA from [gedaagde 1] on the purchase so we can begin to review it ahead of our deadline on 15 May? Can you look to get that across soon?”
opmerking voorzieningenrechter: het antwoord van gedaagden is verwerkt in de tekst van eisers en wordt hierna vet gedrukt weergegeven);
Thanks for the draft SPA; we have discussed it internally and with our legal advisors. A first review of the draft raises several commercial issues that would need to be resolved before we can proceed with a mark-up of the SPA. Please find these issues below and note that these are not negotiable.
2. Het due diligence onderzoek heeft in maart 2024 plaatsgevonden. Daarover is vervolgens onderhandeld (productie 7). De onderhandelingen hebben tot een akkoord geleid (productie 8). [naam] , die ter zake optreedt namens [eiseres 2] , bevestigt de koopsom en het feit dat de brandveiligheidsinstallatie zal worden nagezien met de woorden ‘We have a deal’. Daarbij is inmiddels sprake van een overdracht van de aandelen van de vennootschap -die eigenaar is van het vastgoed. Door [gedaagde 1] aan te wijzen partijen, uiteindelijk verzoekers sub II, III en IV, zullen daarom de aandelen in [eiseres 2] overnemen van verweerder sub 1, zo wordt afgesproken. De koopsom voor de aandelen is gelijk aan de koopsom die voor het vastgoed betaald zou worden.”
4.Het geschil
5.De beoordeling
moetkomen aldus gedaagden.
met name” dient om de koper te beschermen tegen een al te snelle verplichting tot afname. Die stelling miskent dat artikel 9 blijkens de tekst daarvan niet alleen geldt voor de koper maar ook voor de verkoper.
belangvan gedaagden om geen lege huls te kopen leidt er niet toe dat zij dan het
rechthebben gekregen om het bedrijfspand te mogen kopen. Het komt voor risico van gedaagden dat zij zelf de weg zijn ingeslagen om (niet langer het bedrijfspand maar) de aandelen in de onderneming te willen kopen.
Het antwoord op de vraag of ten aanzien van een overeenkomst, bij de totstandkoming
niet onderhandelbaarwaren. Gedaagden lijken dat te hebben genegeerd. Uit hun reactie blijkt dat zij slechts in zeer beperkte mate tegemoet wilden komen aan deze bezwaren. De voorzieningenrechter acht echter deze bezwaren alleszins redelijk, van stevig gewicht en groot in aantal. Daarom gaat het, summierlijk toetsend, te ver om te oordelen dat er een (romp)overeenkomst tot stand is gekomen, nog afgezien van het feit dat niet duidelijk tussen welke partijen die overeenkomst dan tot stand gekomen is.