Uitspraak
Rechtbank Rotterdam
1.Onderzoek op de terechtzitting
10 en 11 juni 2024.
De verdachte is correct voor de zitting opgeroepen, maar hij is niet verschenen en hij heeft ook geen advocaat gemachtigd om namens hem de verdediging te voeren. De rechtbank heeft de zaak niet met de verdachte kunnen bespreken.
2.Tenlastelegging
krijgen (onder 2);
3.Eis officieren van justitie
- bewezenverklaring van de onder 1 tot en met 8 ten laste gelegde feiten;
- veroordeling van de verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 24 jaren.
3 jaar oud is. De zoon van de verdachte is op dat moment bijna 4 en zijn dochter ongeveer 2,5 jaar oud. [17]
‘ [naam 9] ’ en ‘ [naam 10] ’. [19] Deze gebruikersnamen komen grotendeels overeen met de gebruikersnaam ‘ [naam 1] ’ van [accountnaam 1] .
‘ [naam 1] ’.
De rechtbank gaat ervan uit dat de verdachte gedurende de onderzochte periode ook steeds de gebruiker was van deze accounts en dat alle berichten van en naar die accounts van de verdachte afkomstig en voor hem bestemd waren. De rechtbank ziet geen aanwijzingen dat een ander dan de verdachte van de accounts gebruik heeft gemaakt.
Vier Deense daders zijn in Finland veroordeeld voor hun aandeel in deze overval. De Finse autoriteiten hebben de Nederlandse autoriteiten verzocht de strafvervolging van een aantal Nederlandse verdachten van wie de gegevens toen al bekend waren over te nemen.
8 december 2019, is aangehouden bij de containerterminal van ECT in Rotterdam. De verdachte bericht hem onder andere dat hij zo uitlegt waar de spullen liggen en wat later op de avond dat hij de man moet zeggen dat hij ervoor verantwoordelijk is “ons” binnen te brengen en in de buurt van een stack af te zetten en dat hij tegen de man moet zeggen “me baas geef je 100 000 rij naar binnen toe” en: “laat hem naar de a stack gaan daar is 0 controle zegt security”.
Op 7 december 2019 aan het eind van de middag draagt de verdachte [medeverdachte 1] op:
“Mail als jullie tussen de bakken lopen moete per 1 iedere rij afgaan tot we hem gevonden hebben hij staat er nog”. [50]
Op 12 december 2019, de dag waarop [medeverdachte 3] met anderen naar Finland is gevlogen, stuurt de verdachte aan het eind van de avond het bericht dat ‘ [naam 15] ’ ze met de auto moet afzetten en ’ [valse naam 2] ’ weer met de jongens gaat en hij geeft de instructie om te laten zien waar ze moeten posten. Direct daarna stuurt de verdachte een foto van een rode container met het nummer [containernummer 2] met de mededeling dat “we” hem morgen gaan pakken, en dat [valse naam 2] zijn missie weet met de jongens.
Op 13 december 2019 bericht [medeverdachte 3] aan het eind van de avond dat ze naar de haven willen gaan. Daarna bericht een onbekende gebruiker in de chatgroep: “we zoeken het op maar kunnen het niet vinden op google earth”, waarna de verdachte antwoordt: “container terminal helsinki moet je typen broer”.
Op 16 december 2019 wordt in de vroege ochtend in de chatgroep bericht dat we “gaan knallen vandaag”. [medeverdachte 3] bericht enige tijd later: “1 die uitlaad en de chauffeur”. De verdachte bericht in die chatgroep dat de Engelsman de leiding moet krijgen en dat het game over is als de pallets naar binnen gaan. Even later vraagt de verdachte aan ‘ [valse naam 2] ’ of onze bak er is en dat we er nu op af moeten, waarna een andere groepsdeelnemer antwoordt met: “die werker overvallen truck weg goeie locatie heen en alles uitladen in jullie auto’s en weg broer”. Weer wat later in de ochtend bericht de verdachte: “Ga erop af waar wachten jullie op !!! Gas erop broers!! Die container staat voor jullie”, waarna [medeverdachte 3] bericht dat ze om het gebouw heenlopen. En snel daarna bericht de verdachte “ [valse naam 2] je heb een nep klap daar ren er op af iemand tyrip jij houd ze onder schot” en “ja leuk dat je binnen ben, ga op die bak af met zen alle nu”. Een halfuur later bericht [medeverdachte 3] dat er meer dan vijf man waren, drie onder controle, twee niet, waarvan er één naar de office rende. Kort daarop vraagt de verdachte: “ [valse naam 2] leg even duidelijk uit nu, die bak was precies van binnen nog het zelfde als jij er in Rotterdam in was, of waren ze die bak aan het lossen toen jullie aankwamen”. Een kwartier later stuurt [medeverdachte 3] een audiobericht, waarin hij vertelt dat ze met z’n drieën naar binnen zijn gegaan. “Vanaf dat we waren gelijk hups, twee man, één man was goed (…) out, kreeg één klap, knock-out. Op de grond bloed alles. (…) Op dat moment komt er iemand naar binnen die de acties ziet en gewoon direct wegrent. Ik ren achter hem aan maar (…) hij is gewoon te snel (...)”. Daarna loopt de spreker terug naar de pallets, waarna er drukte ontstaat, mannen beginnen te schreeuwen. “ [naam 16] zet iets op die andere man zijn hoofd, van bek dicht nu”. Even later vraagt de verdachte: “Zijn jullie allemaal nog samen?”
-3000 zakgeld voor helsinki reddingsoperatie
176 pakketten die vanuit de container in de loods zijn gelost. Ook is bewezen dat zich méér dan die 176 pakketten cocaïne in de container bevonden toen de container Nederland binnenkwam. In Rotterdam is immers maar ruim de helft van de cocaïne uit de container gehaald (185 stuks), zodat de invoer van in totaal (176 pakketten met een totaal nettogewicht van 179,1 kg plus 185 stuks naar valt aan te nemen: van 1 kg per stuk) ongeveer 361 kg cocaïne bewezen is.
259 kg, die cocaïne bevatten. [70] De container staat op een schip dat van Honduras via de Dominicaanse Republiek naar Antwerpen is gevaren. Onderweg van de Dominicaanse Republiek naar Antwerpen heeft het schip op 3 februari 2020 de Nederlandse grens gepasseerd. [71]
399 kg cocaïne uit een container met stenen over te hevelen naar een wisselcontainer, passend bij de zogenoemde ‘switch-methode’. Om te voorkomen dat containers waarin cocaïne wordt vervoerd, worden gescand of fysiek onderzocht door de Douane maken de uithalers van cocaïne vaak gebruik van deze methode. Daarbij wordt een ‘veilige’ container in de nabijheid van de container met drugs geplaatst. Uithalers verplaatsen de drugs van de originele (risicovolle) container naar de veilige container. Dit is een container die aanzienlijk minder kans loopt gecontroleerd te worden vanwege de inhoud van de container en het land van herkomst. Vervolgens wordt op een later moment de drugs uit de veilige container gehaald. In dit geval gaf de verdachte aan dat de chauffeur gereed stond om de container waarin de pakketten zouden worden geplaatst op te halen.
4.159 kg cocaïne in Nederland heeft ingevoerd. Dit zou hij hebben gedaan in de periode van 9 april 2020 tot en met 22 april 2020.
[medeverdachte 7] [109] en [medeverdachte 8] (destijds een medewerker van Hapag Lloyd [110] ) berichten uitwisselt over deze container. Nadat de verdachte vroeg in de ochtend een foto van de achterkant van de container verstuurt, zegt [medeverdachte 8] : “On it”, en hij gaat vervolgens in het systeem op zoek naar de container. Nadat er nog een paar schermafbeeldingen over en weer zijn gestuurd, stuurt [medeverdachte 8] een schermafbeelding waarop het containernummer te zien is. Hierop reageert [medeverdachte 7] met: “Dat is em”. Kort daarop zegt [medeverdachte 8] dat de container gelost is en hij stuurt ook hiervan een schermafbeelding. [111]
De betrokkenheid van de verdachte bij de cocaïne in deze container volgt daarnaast uit het feit dat hij op 22 april 2020 in direct contact staat met ‘ [medeverdachte 10] ’ ( [naam 17] [119] ) en [medeverdachte 9] , die zich beiden hebben bezig gehouden met het uithalen van de cocaïne uit deze container [120] en die vervolgens in de loods zijn aangehouden. [121]
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 en 8 primairten laste gelegde heeft begaan op die wijze dat:
hij in de periode van 14 november 2019 tot en met 8 december 2019, te Rotterdam,
ente doen vergezellen van geweld
engemakkelijk te maken,
op 3februari 2020 via de Westerschelde,
ongeveer 259 kilogram
ongeveer 130 kilogram
5.Strafbaarheid feiten
1.medeplegen van het opzettelijk handelen in strijd met het in artikel 2 onder A van de Opiumwet gegeven verbod
3.medeplegen van het opzettelijk handelen in strijd met het in artikel 2 onder A van de Opiumwet gegeven verbod
4.medeplegen van het opzettelijk handelen in strijd met het in artikel 2 onder A van de Opiumwet gegeven verbod
5.medeplegen van het opzettelijk handelen in strijd met het in artikel 2 onder A van de Opiumwet gegeven verbod
7.medeplegen van het opzettelijk handelen in strijd met het in artikel 2 onder A van de Opiumwet gegeven verbod
8.poging tot uitlokking van moord
6.Strafbaarheid verdachte
7.Motivering straf
Voor de gewapende overval op het bedrijf in Espoo, Finland, tegen de achtergrond van de drugshandel, zou een gevangenisstraf voor de duur van 3 tot 5 jaar passend zijn.
Voor de poging tot uitlokking van moord zou de rechtbank 8 tot 12 jaar gevangenisstraf opleggen. Strafverminderende factoren heeft de rechtbank in het dossier niet kunnen terugvinden en de rechtbank heeft de verdachte daarnaar ook niet kunnen vragen.
8.Schadevergoeding
€ 7.500, -- en € 5.000, -- de schadevergoedingsmaatregel op te leggen.
9.Bevel gevangenneming
10.Toepasselijke wettelijke voorschriften
11.Bijlage
12.Beslissing
gevangenisstraf voor de duur van 24 (vierentwintig) jaren.
hij in of omstreeks de periode van 14 november 2019 tot en met 8 december 2019, te Rotterdam, in elk geval in Nederland,