Uitspraak
RECHTBANK ROTTERDAM
1.[eiser 1] ,
1.De procedure
- de dagvaarding, met producties;
- de conclusie van antwoord, met producties;
- de oproepingsbrief van 5 oktober 2023 van deze rechtbank waarbij een mondelinge behandeling is gelast op 18 januari 2024;
- de brief van 20 december 2023 met een zittingsagenda voor de mondelinge behandeling;
- de aanvullende producties van [gedaagde] ;
- de aanvullende producties van [eisers] ;
- de mondelinge behandeling op 18 januari 2024;
- de spreekaantekeningen van de advocaat van [eisers]
2.De feiten
3.Het geschil
4.De beoordeling
Samenvatting oordeel rechtbank
Helder verhaal. Wij horen graag wanneer het opgelost is en confirm afspraak is gelegaliseerd bij de notaris. Tot die tijd wordt de overdracht uitgesteld.” Volgens [eisers] bevat het bericht echter niet meer dan de feitelijke vaststelling dat de overdracht moet worden uitgesteld, maar volgt hieruit geenszins dat zij akkoord waren met het uitstel van de leveringsdatum van 1 maart 2023.
Echter kunnen wij niet voorkomen dat je vanaf woensdag in gebreke wordt gesteld als de legalisering[Rechtbank: de erfdienstbaarheid]
niet in orde is omdat wij bij uitstel van overdracht schade zullen oplopen.” Hieruit volgt dat [eisers] niet akkoord waren met een latere leveringsdatum, althans dat [gedaagde] daarop niet zonder meer heeft mogen vertrouwen.
Tot die tijd wordt de overdracht uitgesteld” heeft gestuurd en haar heeft bericht dat [eisers] akkoord zijn met “
uitstel van de overdracht”. De notaris reageert de dag erna, op 23 februari 2023, richting [gedaagde] met [eisers] in de cc en schrijft; ”(…)
Het klopt inderdaad dat partijen de overdracht in onderling overleg kunnen uitstellen of vervroegen echter is in deze kwestie het feit dat er door u niet tijdig aan de voorwaarden van de koopovereenkomst is voldaan de reden dat er uitgesteld dient te worden. Indien een en ander conform de overeenkomst tijdig geregeld zou zijn geweest zou in dit geval ook geen uitstel nodig zijn(…)”.
LJNAZ6638,
NJ2007/262 (
Intrahof/Bart Smit). Een boete is niet al buitenproportioneel omdat zij mogelijk hoger is dan de daadwerkelijke schade die de schuldeiser heeft geleden.