7.3.Persoonlijke omstandigheden van de verdachte
De rechtbank heeft acht geslagen op een uittreksel uit de justitiële documentatie van
17 januari 2024, waaruit blijkt dat de verdachte niet eerder is veroordeeld voor soortgelijke strafbare feiten, maar wel voor andersoortige strafbare feiten.
Reclassering Nederland, heeft een rapport over de verdachte opgemaakt, gedateerd
15 december 2023. Dit rapport houdt - kort gezegd - het volgende in.
Het delictgedrag van de verdachte heeft te maken met beïnvloeding door negatieve sociale contacten. Er is bij de verdachte sprake van een belast verleden. Hij is hierdoor erg op zoek naar verbinding met en erkenning door anderen, maar hij heeft zich hiervoor tot antisociale contacten gewend. Door het uitvoeren van ‘klusjes’ voor deze contacten kreeg hij naar zijn gevoel respect en waardering van hen, maar hij ziet ook in dat hij voornamelijk door hen werd gebruikt. Hij toont inzicht in zijn situatie en gedrag en hij uit de wens om hier verandering in aan te brengen en om zich van negatieve sociale contacten te distantiëren.
De verdachte zal begeleiding nodig hebben bij het op orde krijgen van zijn zaken. Positief is dat hij graag samen met de jeugdreclassering verder wil werken aan een stabiele toekomst.
Het risico op recidive wordt ingeschat als hoog.
De reclassering vermeldt verder in haar rapport dat in een NIFP-rapport van 1 maart 2023, dat is opgemaakt in het kader van een andere strafzaak, is geadviseerd tot een meer intensieve vorm van begeleiding. Er wordt ambulante begeleiding geadviseerd, bij voorkeur door mensen vanuit zijn begeleide woonplek bij Viittaa of een andere ambulante begeleidingsinstelling. Daarnaast wordt ambulante behandeling bij een forensische polikliniek zoals de Waag of een soortgelijke instelling geadviseerd.
De reclassering constateert dat er indicaties zijn voor het toepassen van het jeugdstrafrecht. De verdachte is in zijn sociaal-emotionele ontwikkeling nog jong en hij heeft begeleiding nodig bij het op orde krijgen van zijn zaken. Hij is kwetsbaar en laat zich, vanuit zijn sterke wens om verbondenheid met anderen te voelen, beïnvloeden door negatieve sociale contacten. Er is sprake van een goed lopend begeleidingstraject bij de jeugdreclassering, dat alle betrokken partijen graag voort zouden willen zetten.
Bij een veroordeling adviseert de reclassering een (deels) voorwaardelijke straf met de onderstaande bijzondere voorwaarden.
- meldplicht;
- een vorm van dagbesteding (school of werk);
- een behandeling gericht op het psychosociale functioneren (zoals emotieregulatie,
probleemoplossing, copingvaardigheden);
- een contactverbod met de medeverdachten;
- plaatsing in een begeleide woonvorm.
Als de geadviseerde voorwaarden worden overgenomen, adviseert de reclassering reclasseringstoezicht door de gecertificeerde instelling SAVE (onderdeel van Samen Veilig Midden Nederland).
[naam], jeugdreclasseringswerker bij SAVE, aanwezig ter zitting, verklaart dat hij positief contact heeft met de verdachte. De verdachte is gestart met behandeling vanuit Viittaa. Indien de verdachte bij Viitta zou blijven kan dat voor praktische problemen zorgen, aangezien hij qua verblijfplaats dan niet onder de regio van SAVE valt. Het verzoek is om het reclasseringstoezicht in dat geval over te dragen naar de jeugdreclassering in Amsterdam.