14.3.De hiervoor vermelde omstandigheden maken dat verzoeker het eigen gebruik onvoldoende aannemelijk heeft gemaakt. De burgemeester was daarom bevoegd om de woning te sluiten.
Is er een noodzaak om de woning te sluiten?
15. Aan de hand van de ernst en omvang van de overtreding dient vervolgens te worden beoordeeld in hoeverre sluiting van de woning noodzakelijk is ter bescherming van het woon- en leefklimaat bij de woning en het herstel van de openbare orde.
16. Verzoeker voert aan dat er geen noodzaak is om de woning te sluiten. De politie heeft de woning een aantal keer geobserveerd en er is geen feitelijke handel vanuit de woning waargenomen, er is ook geen ‘loop’ naar de woning en er zijn geen overlastmeldingen. Verzoeker vindt dat de burgemeester had kunnen volstaan met het geven van een waarschuwing.
17. In de geschiedenis van de totstandkoming van artikel 13b, eerste lid, van de Opiumwet is in algemene zin vermeld dat bij een eerste overtreding nog niet tot sluiting van de woning dient te worden overgegaan, maar dat moet worden volstaan met een waarschuwing of soortgelijke maatregel. Dit moet worden beschouwd als een uitgangspunt waarvan in ernstige gevallen mag worden afgeweken.
18. De voorzieningenrechter staat dus voor de vraag of er sprake is van een ernstig geval. Uit jurisprudentie blijkt dat verschillende factoren een rol kunnen spelen bij de vraag of er sprake is van een ernstig geval. Zo is de noodzaak tot sluiting groter als er een handelshoeveelheid harddrugs is aangetroffen, de aangetroffen drugs feitelijk in of vanuit de woning werden verhandeld en de woning in een voor drugscriminaliteit kwetsbare woonwijk ligt.
19. De aangetroffen hoeveelheid harddrugs is niet zodanig dat alleen daarom al sluiting van de woning gerechtvaardigd is. Feitelijke handel in of vanuit de woning kan worden aangenomen op grond van het in de woning aantreffen van attributen die te relateren zijn aan drugshandel, zoals een weegschaal, verpakkingsmaterialen, een grote hoeveelheid contant geld en wapens. Er zijn er in verzoekers woning zaken aangetroffen die gerelateerd kunnen worden aan drugshandel. Daarnaast heeft de burgemeester van belang kunnen achten dat de politie bij verzoekers woning is uitgekomen vanwege een anonieme melding over de handel in speed en is door de politie gezien dat er een (vermoedelijke) overdracht van harddrugs heeft plaatsgevonden tussen verzoeker en een onbekende man. De voorzieningenrechter verwijst hiervoor naar overweging 14. Verder is van belang dat er ten aanzien van verzoeker in de afgelopen vijf jaar meerdere registraties en antecedenten zijn op het gebied van de handel in harddrugs. Tot slot bevindt de woning zich in een kwetsbare wijk waar geweldsincidenten en drugsdelicten plaatsvinden. Een zichtbare sluiting van een woning is een signaal voor drugscriminelen en buurtbewoners dat de overheid optreedt tegen drugscriminaliteit, wat bijdraagt aan het gevoel van veiligheid.
Gelet op het voorgaande is de voorzieningenrechter van oordeel dat de burgemeester de noodzaak tot sluiting van de woning aanwezig heeft mogen achten en dat hij niet gehouden was om met een minder ingrijpend middel te volstaan.
Is de sluiting van de woning evenwichtig?
20. Als de burgemeester zich redelijkerwijs op het standpunt heeft kunnen stellen dat sluiting van het pand noodzakelijk is, dient hij zich ervan te vergewissen dat de sluiting evenwichtig is. De nadelige gevolgen van de sluiting moeten worden afgewogen tegen de omstandigheden die ertoe hebben geleid dat de burgemeester een sluiting noodzakelijk mocht vinden. Een sluiting met veel nadelige gevolgen is niet per definitie onevenwichtig.
21. Verzoeker voert aan dat de sluiting niet evenwichtig is. Hij heeft geen andere slaapplek. De verhuurder heeft al aangekondigd de huurovereenkomst buitengerechtelijk te zullen ontbinden, zodat hij op straat zal komen te staan. Het is voor hem in de huidige woningmarkt niet mogelijk om passende en betaalbare vervangende woonruimte te vinden. Verzoeker is van mening dat de burgemeester onvoldoende rekening heeft gehouden met deze omstandigheden.
22. De voorzieningenrechter vindt de gevolgen van de sluiting in dit geval niet onevenwichtig. Verzoeker kan een verwijt worden gemaakt van de aangetroffen drugs in zijn woning. De gevolgen van de sluiting zijn voor verzoeker heel groot. De woning zal niet alleen tijdelijk worden gesloten, maar Havensteder wil de huurovereenkomst buitengerechtelijk ontbinden. Dit zijn echter gevolgen die verzoeker zelf moet dragen, gelet op de keuzes die hij zelf heeft gemaakt. De voorzieningenrechter heeft geen andere omstandigheden gehoord die maken dat de sluiting in dit geval onevenwichtig is
23. Tijdens de zitting is gebleken dat verzoeker onder bewind staat en dat de bewindvoerder de huur zou hebben opgezegd in overleg met verzoeker. Dit maakt dat verzoeker sowieso op zoek zal moeten gaan naar een andere woning. Dit nieuwe feit kan voor partijen wel aanleiding zijn om de sluitingsdatum in overleg vast te stellen, zodat verzoeker tijd heeft om de woning netjes op te leveren.