ECLI:NL:RBROT:2024:3110

Rechtbank Rotterdam

Datum uitspraak
4 april 2024
Publicatiedatum
11 april 2024
Zaaknummer
10-002154-23
Instantie
Rechtbank Rotterdam
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Eerste aanleg - meervoudig
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Vrijspraak van medeplegen van invoer van cocaïne en deelname aan criminele organisatie; bewezenverklaring van voorbereidings- en bevorderingshandelingen met betrekking tot invoer en vervoer van cocaïne

In deze zaak heeft de Rechtbank Rotterdam op 4 april 2024 uitspraak gedaan in een strafzaak tegen de verdachte, geboren in 1997, die werd beschuldigd van het medeplegen van de invoer van ongeveer 540 kilogram cocaïne, deelname aan een criminele organisatie en wederrechtelijk verblijf op een haventerrein. De rechtbank heeft de verdachte vrijgesproken van het medeplegen van de invoer van cocaïne en deelname aan een criminele organisatie, maar heeft hem wel schuldig bevonden aan voorbereidings- en bevorderingshandelingen met betrekking tot de invoer en het vervoer van de cocaïne, evenals het wederrechtelijk verblijf op het haventerrein van Hutchison Ports ECT Delta in Rotterdam.

De rechtbank oordeelde dat de verdachte, samen met anderen, betrokken was bij handelingen die gericht waren op de invoer van de cocaïne. De feiten vonden plaats op 1 januari 2023, toen de verdachte en vijf medeverdachten werden aangetroffen op het haventerrein. De rechtbank concludeerde dat de verdachte zich had begeven tussen containerstacks en in een hotelcontainer verbleef, wat duidde op zijn betrokkenheid bij de drugshandel. De rechtbank heeft de verdachte veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar en bijzondere voorwaarden, waaronder een locatieverbod voor de containerhavens Maasvlakte en Waalhaven voor de duur van twee jaar.

De rechtbank heeft bij de strafoplegging rekening gehouden met de ernst van de feiten, de rol van de verdachte als uithaler in de drugshandel en zijn persoonlijke omstandigheden. De verdachte heeft eerder soortgelijke strafbare feiten gepleegd, maar de rechtbank heeft ook oog gehad voor zijn motivatie om een delictvrije toekomst na te streven, mede door de geboorte van zijn kind. De rechtbank heeft de straf en maatregel passend geacht, gezien de omstandigheden van de zaak.

Uitspraak

Rechtbank Rotterdam

Team straf 2
Parketnummer: 10-002154-23
Datum uitspraak: 4 april 2024
Tegenspraak
Vonnis van de rechtbank Rotterdam, meervoudige kamer voor strafzaken, in de zaak tegen de verdachte:
[verdachte] ,
geboren te [geboorteplaats] op [geboortedatum] 1997,
niet ingeschreven in de basisregistratie personen,
door de verdachte ter terechtzitting opgegeven adres:
[adres 1] , [postcode 1] [woonplaats] ,
raadsman mr. C.J.M. Jansen, advocaat te Tilburg.

1.Onderzoek op de terechtzitting

Gelet is op het onderzoek op de terechtzitting van 6 maart 2024.

2.Tenlastelegging

Aan de verdachte is ten laste gelegd hetgeen is vermeld in de dagvaarding. De tekst van de tenlastelegging is als bijlage I aan dit vonnis gehecht.
Kort gezegd wordt de verdachte verweten dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan:
1. het medeplegen van de invoer van ongeveer 540 kilogram cocaïne, subsidiair het medeplegen van voorbereidings- en/of bevorderingshandelingen daartoe;
2. het wederrechtelijk verblijven op een haventerrein;
3. deelname aan een criminele organisatie.

3.Eis officier van justitie

De officier van justitie mr. B.J.G. Leeuw heeft gevorderd:
  • vrijspraak van het medeplegen van invoer en deelname aan een criminele organisatie (onder 1 primair en 3 ten laste gelegd);
  • bewezenverklaring van voorbereidings- en bevorderingshandelingen met betrekking tot invoer van ongeveer 540 kilogram cocaïne en het wederrechtelijk verblijf op een haventerrein (onder 1 subsidiair en 2 ten laste gelegd);
  • veroordeling van de verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van 32 maanden met aftrek van voorarrest, waarvan 10 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar en als bijzondere voorwaarden een meldplicht bij de reclassering en deelname aan de gedragsinterventie cognitieve vaardigheden;
  • oplegging van een maatregel als bedoeld in artikel 38v van het Wetboek van Strafrecht, te weten een locatieverbod voor het havengebied van Rotterdam en Vlissingen voor 5 jaar, met vervangende hechtenis voor de duur van 2 weken per overtreding.

4.Waardering van het bewijs

4.1.
Vrijspraak zonder nadere motivering feit 1 primair (medeplegen verlengde invoer) en feit 3 (deelname criminele organisatie)
Met de officier van justitie en de verdediging is de rechtbank van oordeel dat de onder 1 primair en 3 ten laste gelegde feiten niet wettig en overtuigend zijn bewezen, zodat de verdachte daarvan zonder nadere motivering zal worden vrijgesproken.
4.2.
Bewijswaardering feit 1 subsidiair (voorbereidings- en/of bevorderingshandelingen invoer) en feit 2 (wederrechtelijk verblijven op haventerrein)
4.2.1.
Standpunt verdediging
De raadsman heeft vrijspraak bepleit van de tenlastegelegde voorbereidings- en bevorderingshandelingen en heeft hiertoe het volgende aangevoerd. Allereerst geldt dat het zwijgen van de verdachte niet mag bijdragen aan het bewijs. Verder kan het zich louter begeven tussen containerstacks op het haventerrein en het verblijf in een hotelcontainer niet worden gezien als een handeling die is gericht op het mogelijk maken van de invoer van 540 kilo cocaïne. Daarvoor zijn tenminste enige actieve handelingen nodig en voor betrokkenheid van de verdachte bij die handelingen ontbreekt rechtstreeks en overtuigend bewijs. Ook het voorhanden hebben van goederen die in de hotelcontainer zijn aangetroffen kan niet zonder meer gezien worden als een voorbereidingshandeling die is gericht op de invoer van (deze partij) verdovende middelen. Bovendien staat onvoldoende vast dat de verdachte deze goederen voorhanden heeft gehad. Van medeplegen is evenmin sprake, nu niet kan worden vastgesteld dat de verdachte enige betrokkenheid heeft gehad bij het uithalen of verplaatsen van dozen cocaïne naar een zogenoemde switchcontainer of van het verpakken van deze dozen.
De raadsman heeft ten aanzien van het illegaal verblijf op het Rotterdamse haventerrein (feit 2) partiële vrijspraak bepleit van het medeplegen daarvan.
4.2.2.
Beoordeling
Vaststaande feiten
Op zondag 1 januari 2023, om 03:03 uur, surveilleerden ambtenaren van de douane in de Rotterdamse zeehaven, op het terrein van de Hutchison Ports ECT Delta op de DDN landzijde. De nummering van de – voor deze zaak relevante – stacks op dit terrein begint bij 135, dan volgt 136 en dan 101, 102, enzovoorts. Ter hoogte van laan 19 zagen de verbalisanten een lichtschijnsel en vier personen, in het donker gekleed en met de rug naar hen toe, bij een open container in stack 136. Eén van de vier personen scheen op de open container met een zaklamp. De verbalisanten zagen dat de containerdeur openstond. Vervolgens zagen zij in dezelfde laan nog een open container. Later bleek dat in deze container ( [containernummer 1] ; zie hierna) verdovende middelen zaten. De personen verplaatsten zich vervolgens richting stack 101. De douaneambtenaren en de beveiligers van de ECT hebben toen zichtlijnen genomen aan de landzijde van stack 135 tot en met stack 109, waardoor het onmogelijk was voor personen om deze stacks via de zijkanten en/of de landzijde ongezien te verlaten.
Omstreeks 03:50 uur is het Team Bijzondere Bijstand een systematische zoekslag begonnen in de containerstacks die door middel van de zichtlijnen waren afgezet. De verbalisanten troffen de volgende containers aan:
  • een container waarvan de deur open stond, in stack 136, begane grond, met containernummer [containernummer 1] (hierna te noemen: de drugscontainer). Hierin werden twee soorten ladingen aangetroffen, te weten oranje met wit gekleurde dozen, die werden aangemerkt als de reguliere lading, en vijftien dozen die qua vorm en grootte afweken van de reguliere lading. Uit onderzoek is gebleken dat de inhoud van de afwijkende dozen bestond uit 540,41 kilogram cocaïne;
  • een container waarvan de deur open stond, in stack 136, begane grond, met containernummer [containernummer 2] (hierna te noemen: de switchcontainer). In deze container stonden qua uiterlijk dezelfde dozen als de dozen die als reguliere lading van de drugscontainer waren aangemerkt;
  • een container waarvan de deur open stond, in stack 101, begane grond, met containernummer [containernummer 3] (hierna te noemen: de hotelcontainer). In deze container lagen diverse goederen, waaronder zes zwarte sporttassen van hetzelfde merk met bijna identieke inhoud (onder andere powerbanks, toiletpapier, tandenborstels, tandpasta, brood, beleg, stanleymesjes, handschoenen van hetzelfde merk en doorzichtige lege seal tassen), slaapzakken en gereedschap, waaronder een betonschaar en kniptangen.
Om 04:16 uur troffen de verbalisanten van het Team Bijzondere Bijstand de verdachten [medeverdachte 1] en [medeverdachte 2] aan in de omgeving van stack 109 en 110. Bij de fouillering van de verdachte [medeverdachte 2] werd een nieuw penlood (barrier seal) met nummer [nummer 1] aangetroffen.
Rond 9:00 uur zagen de verbalisanten van de douane in stack 109 een container met nummer [containernummer 4] (hierna te noemen: de aanhoudingscontainer), op één hoog, waarvan de deur op een kier stond. In deze container werden de vier verdachten [medeverdachte 3] , [verdachte] , [medeverdachte 4] en [medeverdachte 5] aangetroffen. In de aanhoudingscontainer werden ook drie barrier seals met nummers [nummer 2] , [nummer 3] en [nummer 4] aangetroffen.
Op verschillende sigarettenpeuken in de hotelcontainer is DNA aangetroffen van de verdachten [medeverdachte 2] en [verdachte] . Op flesjes AA Drink uit deze container zijn dactyloscopische sporen gevonden van de verdachten [medeverdachte 1] en [verdachte] en op een sigarettenpakje zijn dactyloscopische sporen aangetroffen van de verdachte [verdachte] .
Het verband tussen de verdachten onderling
De rechtbank stelt vast dat de zes verdachten [medeverdachte 1] , [medeverdachte 2] , [medeverdachte 3] , [verdachte] , [medeverdachte 4] en [medeverdachte 5] gezamenlijk zijn opgetrokken. Zij overweegt daartoe als volgt.
[medeverdachte 1] en [medeverdachte 2] zijn samen aangetroffen en aangehouden, en ook [medeverdachte 3] , [verdachte] , [medeverdachte 4] en [medeverdachte 5] zijn samen aangetroffen en aangehouden. Beide groepen verdachten kunnen worden verbonden met de hotelcontainer en met elkaar. In de hotelcontainer zijn immers zes sporttassen aangetroffen die bijna identiek gevuld waren, en op voorwerpen in de hotelcontainer zijn DNA en vingerafdrukken aangetroffen van personen uit beide groepen ( [medeverdachte 2] , [medeverdachte 1] en [verdachte] ). De twee groepen kunnen bovendien met elkaar worden verbonden doordat [medeverdachte 2] en [medeverdachte 1] zijn aangehouden bij dezelfde stack als die waarin de aanhoudingscontainer met de vier overige verdachten zich bevond (stack 109 en 110) en doordat het nummer van de barrier seal die is aangetroffen bij [medeverdachte 2] ( [nummer 1] ) past in de nummerreeks van de barrier seals die zijn aangetroffen in de aanhoudingscontainer ( [nummer 2] , [nummer 3] en [nummer 4] ).
Het verband tussen de verdachten en de ten laste gelegde gedragingen
De rechtbank is van oordeel dat de handelingen van de verdachten kunnen worden aangemerkt als de tenlastegelegde voorbereidingshandelingen op de invoer van ongeveer 540 kilo cocaïne. Zij overweegt daartoe als volgt.
De verdachten zijn aangehouden op 1 januari 2023 omstreeks 04:00 uur respectievelijk omstreeks 09:00 uur. Het bedrijfsproces op het haventerrein lag in die nacht stil vanwege de jaarwisseling, tot 1 januari 2023 om 15.00 uur. Dat betekent dat uitsluitend douanemedewerkers in de stacks aanwezig zouden moeten zijn geweest. Om 03:03 uur zijn echter vier andere personen gezien bij de drugs- en switchcontainer. Die personen hebben zich vervolgens verplaatst in de richting van de hotelcontainer, waarvan hiervoor is vastgesteld dat alle zes verdachten hierin hebben verbleven. De hotelcontainer stond op korte afstand van de drugs- en switchcontainer, namelijk in dezelfde laan in tegenover elkaar gelegen stacks (laan 19, stacks 101 en 136). Stacks 135 tot en met 109 zijn toen afgezet door middel van zichtlijnen, waardoor niemand dat gebied ongezien heeft kunnen verlaten. Vervolgens zijn alle zes verdachten in de buurt van ( [medeverdachte 1] en [medeverdachte 2] ) of ín de aanhoudingscontainer ( [medeverdachte 3] , [verdachte] , [medeverdachte 4] en [medeverdachte 5] ) aangehouden. De aanhoudingscontainer bevond zich op een eenvoudig te overbruggen afstand van de drugs- en switchcontainer (stack 109, ongeveer 400 meter verderop). Er zijn die nacht geen andere personen op het terrein gezien.
De rechtbank betrekt ook het volgende bij haar conclusie dat de zes verdachten gelinkt kunnen worden aan de drugscontainer. Zij zijn aangetroffen op een deel van de haven waar overslag van zeecontainers afkomstig uit het buitenland plaatsvindt. Die zeecontainers komen onder andere uit Zuid-Amerikaanse landen, bekend om de productie van harddrugs, met name cocaïne. De feiten en omstandigheden waaronder de verdachten zijn aangetroffen passen bij een in de Rotterdamse haven inmiddels algemeen bekende methode van het uithalen van die drugs, zoals die uit andere zaken bij de rechtbank bekend is. Daarbij wordt gebruik gemaakt van uithalers die zich voor langere tijd op het haventerrein kunnen ophouden omdat zij gebruik maken van hotelcontainers die zijn uitgerust met levensmiddelen, powerbanks en slaapzakken. De containers die gelost zijn op dat terrein en waarin de drugs verstopt zijn, worden vervolgens in etappes leeggehaald. Daarbij wordt gebruik gemaakt van gereedschap om een container te kunnen openen (betonschaar, kniptang), materiaal om de container opnieuw te kunnen verzegelen (barrier seals) en eventueel van een switchcontainer.
De omstandigheden waaronder de verdachte is aangehouden passen hier naadloos in. Anders dan de verdediging, stelt de rechtbank dan ook vast dat de verdachte daar was om de drugs uit de betrokken container te halen en dat in nauwe en bewuste samenwerking met de andere aangehouden verdachten. Daartoe had hij de voorwerpen zoals aangetroffen in de hotelcontainer voor handen. Een andere verklaring voor zijn aanwezigheid en de spullen in de hotelcontainer heeft de verdachte niet gegeven.
Gelet op het voorgaande kan wettig en overtuigend worden bewezen dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan het medeplegen van de voorbereidingshandelingen gericht op de invoer en het vervoeren van de cocaïne en daarmee ook dat hij tezamen en in vereniging wederrechtelijk met anderen heeft verbleven op het haventerrein.
4.2.3.
Conclusie
De onder 1 subsidiair en 2 ten laste gelegde feiten zijn wettig en overtuigend bewezen.
4.3.
Bewezenverklaring
In bijlage II heeft de rechtbank de inhoud van wettige bewijsmiddelen opgenomen, houdende voor de bewezenverklaring redengevende feiten en omstandigheden. Op grond daarvan, en op grond van de redengevende inhoud van het voorgaande, is wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte de onder 1 subsidiair en 2 ten laste gelegde feiten heeft begaan op die wijze dat:
1. subsidiair,
hij, op 1 januari 2023, te Rotterdam,
tezamen en in vereniging met anderen,
om een feit, bedoeld in het vierde of vijfde lid van artikel 10 van de Opiumwet, voor te bereiden en te bevorderen, te weten
- het opzettelijk binnen het grondgebied van Nederland brengen,
waaronder zoals bedoeld in artikel 1 lid 4 van de Opiumwet, en
- het opzettelijk vervoeren
van 540 kilogram cocaïne, in elk geval een hoeveelheid van een middel als bedoeld
in de bij de Opiumwet behorende lijst 1, dan wel aangewezen krachtens artikel 3a,
vijfde lid van de Opiumwet
- zich en/of een ander gelegenheid, middelen en inlichtingen tot het plegen van
dat feit heeft getracht te verschaffen,
- voorwerpen voorhanden heeft gehad, waarvan hij, verdachte en zijn mededader(s), wist(en) dat zij bestemd waren tot het plegen van dat feit, door
- zich (onbevoegd) te begeven tussen de containerstacks op het (besloten) terrein
van Hutchison Ports ECT Delta, gelegen aan de Europaweg te Rotterdam en/of
- zich aldaar (onbevoegd) in een container te begeven en/of
- meerdere slaapzak(ken) en/of kniptang(en) en/of betonscha(a)r(en) en/of
stanleymesje(s) en/of bivakmuts(en) en/of zegel(s) (barrier seal(s)) en/of
penlo(o)d(en) en sporttas(sen) voorzien van diverse
levensmiddelen, doorzichtige sealtas(sen), hoofdlampje(s), handschoen(en) en/of
powerbank(s) voorhanden te hebben;
2
hij, op 1 januari 2023, te Rotterdam,
tezamen en in vereniging met anderen,
wederrechtelijk heeft verbleven op een in een haven
gelegen besloten plaats voor distributie, opslag en overslag van goederen, te
weten het besloten terrein van Hutchison Ports ECT Delta, gelegen aan de
Europaweg;
Hetgeen meer of anders is ten laste gelegd is niet bewezen. De verdachte moet ook daarvan worden vrijgesproken.

5.Strafbaarheid feiten

De bewezen feiten leveren op:
1 subsidiair
medeplegen van, om een feit, bedoeld in het vierde of vijfde lid van artikel 10 van de Opiumwet, voor te bereiden of te bevorderen, het zich of een ander gelegenheid, middelen en inlichtingen tot het plegen van dat feit trachten te verschaffen en voorwerpen voorhanden hebben, waarvan hij weet dat zij bestemd zijn tot het plegen van dat feit;
2.
wederrechtelijk verblijven op een in een haven gelegen besloten plaats voor distributie,
opslag of overslag van goederen, terwijl het feit wordt gepleegd door twee of meer
verenigde personen.
Er zijn geen feiten of omstandigheden aannemelijk geworden die de strafbaarheid van de feiten uitsluiten. De feiten zijn dus strafbaar.

6.Strafbaarheid verdachte

Er is geen omstandigheid aannemelijk geworden die de strafbaarheid van de verdachte uitsluit. De verdachte is dus strafbaar.

7.Motivering straf en maatregel

7.1.
Algemene overweging
De straf en maatregel die aan de verdachte worden opgelegd, zijn gegrond op de ernst van de feiten, de omstandigheden waaronder de feiten zijn begaan en de persoon en de persoonlijke omstandigheden van de verdachte. Daarbij wordt in het bijzonder het volgende in aanmerking genomen.
7.2.
Feiten waarop de straffen en maatregel zijn gebaseerd
De verdachte is een zogenoemde uithaler. Hij heeft zich samen met anderen schuldig gemaakt aan voorbereidings- en bevorderingshandelingen voor de invoer en het vervoeren van cocaïne. Daarbij heeft hij zich illegaal op het Rotterdamse haventerrein en in een container begeven. Met zijn handelen heeft de verdachte een bijdrage geleverd aan de grootscheepse internationale drugshandel. Niet alleen zijn harddrugs schadelijk voor de volksgezondheid maar de handel er in gaat gepaard met – niet zelden ernstige – geweldscriminaliteit. Daarnaast gaan er enorme hoeveelheden crimineel geld in om met ontwrichtende gevolgen voor de samenleving zoals corruptie en besmetting van het legale financiële verkeer. De verdachte heeft zich hier niet om bekommerd en zich kennelijk alleen laten leiden door zijn eigen financiële voordeel van meedoen aan deze handel. Wat de exacte beweegredenen zijn geweest van de verdachte is onbekend gebleven, omdat hij geen openheid van zaken heeft willen geven. De rol van de uithaler is in de keten van de harddrugsinvoer een enigszins beperkte maar niettemin een onmisbare. De rechtbank rekent de verdachte deze bijdrage fors aan.
7.3.
Persoonlijke omstandigheden van de verdachte
Uit het strafblad van de verdachte blijkt dat hij eerder is veroordeeld, onder meer voor een soortgelijk strafbaar feiten.
Reclassering Nederland heeft een rapport over de verdachte opgemaakt, gedateerd 29 februari 2024. Dit rapport houdt het volgende in.
Gezien de proceshouding van de verdachte kan de reclassering geen delictanalyse of inschatting van het herhalingsrisico maken. De mogelijke veroordeling in deze zaak lijkt ervoor te zorgen dat het leven van de verdachte op dit moment 'stil' staat. De verdachte heeft geen werk, geen inkomen en woont bij zijn moeder. Hij wil voorkomen dat hij een baan of woning verliest door detentie. Als beschermende factor ziet de reclassering de geboorte van zijn kind. Dit lijkt voor nu de grootste motivatie te zijn voor de verdachte voor een delictvrije toekomst. Indien de verdachte veroordeeld wordt, zijn er aanknopingspunten om met hem te werken aan de problemen in zijn leven die zijn ontstaan door het nemen van ondoordachte en/of impulsieve beslissingen, wat volgens de reclassering in relatie staat tot zijn zwakbegaafdheid. Bij een veroordeling adviseert de reclassering een (deels) voorwaardelijke straf met als bijzondere voorwaarden: een meldplicht bij de reclassering en actieve deelname aan de gedragsinterventie cognitieve vaardigheden.
7.4.
Conclusies van de rechtbank
Gezien de ernst van de feiten kan niet anders worden gereageerd dan met het opleggen van een gevangenisstraf. Bij de bepaling van de duur daarvan heeft de rechtbank acht geslagen op straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd. Ook heeft de rechtbank rekening gehouden met het bestaande strafblad van de verdachte, met daarop ook relevante recidive. Daar staat tegenover dat de verdachte de rechtbank ter terechtzitting ervan heeft overtuigd dat hij nu echt wil werken aan een delictvrije toekomst. De geboorte van zijn dochter heeft hem gemotiveerd om dit keer ook goed mee te willen werken aan eventueel opgelegd reclasseringstoezicht en bijzondere voorwaarden. Gelet hierop komt de rechtbank tot een gevangenisstraf van een iets kortere duur dan door de officier van justitie is gevorderd.
Nu de reclassering begeleiding en bijzondere voorwaarden noodzakelijk acht en de verdachte heeft aangegeven dat hij daaraan zal meewerken, zal de rechtbank een deel van de voorgenomen straf voorwaardelijk opleggen, met de voorwaarden die hierna worden genoemd. Dit voorwaardelijk strafdeel dient er tevens toe de verdachte ervan te weerhouden in de toekomst opnieuw strafbare feiten te plegen.
Om hem extra te motiveren zijn goede voornemens vast te houden zal de rechtbank aan de verdachte de vrijheidsbeperkende maatregel, inhoudende een gebiedsverbod voor de containerhavens Maasvlakte en Waalhaven, zoals aangegeven op de aan dit vonnis als bijlage III aangehechte kaart, opleggen. De rechtbank ziet geen aanleiding voor een gebiedsverbod van langere duur dan 2 jaren of voor een gebiedsverbod voor de haven van Vlissingen, nu de officier van justitie dat deel van zijn vordering niet nader heeft gemotiveerd en de rechtbank daarvoor ook anderszins geen aanleiding ziet. Zij zal wel tevens bepalen dat de maatregel dadelijk uitvoerbaar is.
Alles afwegend acht de rechtbank de hierna te noemen straf en maatregel passend en geboden.

8.Toepasselijke wettelijke voorschriften

Gelet is op de artikelen 9, 14a, 14b, 14c, 22c, 22d, 38v, 47, 57 en 138aa van het Wetboek van Strafrecht en artikel 10a van de Opiumwet.

9.Bijlagen

De in dit vonnis genoemde bijlagen maken deel uit van dit vonnis.

10.Beslissing

De rechtbank:
verklaart niet bewezen, dat de verdachte de onder 1 primair en 3 ten laste gelegde feiten heeft begaan en spreekt de verdachte daarvan vrij;
verklaart bewezen, dat de verdachte de onder 1 subsidiair en 2 ten laste gelegde feiten, zoals hiervoor omschreven, heeft begaan;
verklaart niet bewezen hetgeen aan de verdachte meer of anders ten laste is gelegd dan hiervoor bewezen is verklaard en spreekt de verdachte ook daarvan vrij;
stelt vast dat het bewezen verklaarde oplevert de hiervoor vermelde strafbare feiten;
verklaart de verdachte strafbaar;
veroordeelt de verdachte tot een
gevangenisstraf voor de duur van 24 (vierentwintig) maanden;
bepaalt dat van deze gevangenisstraf een gedeelte, groot
6 (zes) maandenniet ten uitvoer zal worden gelegd, tenzij de rechter later anders mocht gelasten;
verbindt hieraan een proeftijd, die wordt gesteld op
2 (twee) jaren;
tenuitvoerlegging kan worden gelast als de veroordeelde de algemene voorwaarde niet naleeft en ook als de veroordeelde gedurende de proeftijd een bijzondere voorwaarde niet naleeft of een voorwaarde die daaraan van rechtswege is verbonden;
stelt als algemene voorwaarde:
- de veroordeelde zal zich vóór het einde van de proeftijd niet aan een strafbaar feit schuldig maken;
stelt als bijzondere voorwaarden:
1. de veroordeelde zal zich binnen drie werkdagen na het ingaan van de proeftijd melden bij Reclassering Nederland op het adres [adres 2] , [postcode 2] [plaats] . De veroordeelde blijft zich melden op afspraken met de reclassering, zolang en frequent als de reclassering noodzakelijk vindt;
2. de veroordeelde neemt actief deel aan de gedragsinterventie cognitieve vaardigheden of een andere gedragsinterventie die gericht is op cognitieve vaardigheden. De reclassering bepaalt welke training het precies wordt. De veroordeelde houdt zich aan de afspraken en aanwijzingen van de trainer/begeleider;
verstaat dat van rechtswege de volgende voorwaarden zijn verbonden aan de hierboven genoemde bijzondere voorwaarden:
- de veroordeelde zal ten behoeve van het vaststellen van zijn identiteit medewerking verlenen aan het nemen van één of meer vingerafdrukken of een identiteitsbewijs als bedoeld in artikel 1 van de Wet op de identificatieplicht ter inzage aanbieden;
- de veroordeelde zal medewerking verlenen aan reclasseringstoezicht, daaronder begrepen de medewerking aan huisbezoeken en het zich melden bij de reclassering zo vaak en zolang als de reclassering dit noodzakelijk acht;
geeft aan genoemde reclasseringsinstelling opdracht toezicht te houden op de naleving van de voorwaarden en de veroordeelde ten behoeve daarvan te begeleiden;
beveelt dat de tijd die door de veroordeelde voor de tenuitvoerlegging van deze uitspraak in verzekering en in voorlopige hechtenis is doorgebracht, bij de uitvoering van de opgelegde gevangenisstraf in mindering wordt gebracht, voor zover deze tijd niet reeds op een andere vrijheidsstraf in mindering is gebracht;
legt de veroordeelde op
de maatregel strekkende tot beperking van de vrijheid voor de
duur van 2 (twee) jaren,inhoudende dat de veroordeelde wordt bevolen:
- zich niet op te houden in de containerhavens Maasvlakte en Waalhaven, zoals aangegeven op de aan dit vonnis als bijlage III aangehechte kaart.
beveelt dat, voor het geval de veroordeelde niet aan de maatregel voldoet, vervangende hechtenis zal worden toegepast;
bepaalt dat voor iedere keer dat niet aan de maatregel wordt voldaan vervangende hechtenis wordt toegepast voor de duur van
2 (twee) weken;
toepassing van de vervangende hechtenis heft de verplichtingen ingevolge de opgelegde maatregel niet op en zal in totaal ten hoogste
6 (zes) maandenbedragen;
beveelt dat de maatregel dadelijk uitvoerbaar is.
Dit vonnis is gewezen door mr. A.M.G. van de Kragt, voorzitter,
en mrs. H.J. de Kraker en I. Tillema, rechters,
in tegenwoordigheid van mr. M. van der Hoeff, griffier,
en uitgesproken op de openbare terechtzitting op de datum die in de kop van dit vonnis is vermeld.
Bijlage I
Tekst tenlastelegging
Aan de verdachte wordt ten laste gelegd dat
1
hij, op of omstreeks 1 januari 2023, te Rotterdam,
tezamen en in vereniging met een of meer anderen, althans alleen,
opzettelijk
binnen het grondgebied van Nederland heeft gebracht, waaronder zoals bedoeld in
artikel 1 lid 4 van de Opiumwet,
ongeveer 540 kilogram,
in elk geval een hoeveelheid van een materiaal bevattende cocaïne, zijnde cocaïne
een middel als bedoeld in de bij de Opiumwet behorende lijst I, dan wel
aangewezen krachtens het vijfde lid van artikel 3a van die wet
( art 10 lid 5 Opiumwet, art 2 ahf/ond A Opiumwet, art 47 lid 1 ahf/sub 1 Wetboek
van Strafrecht )
subsidiair althans, indien het vorenstaande niet tot een veroordeling mocht of zou
kunnen leiden:
hij, op of omstreeks 1 januari 2023, te Rotterdam,
tezamen en in vereniging met een of meer anderen, althans alleen,
om een feit, bedoeld in het vierde of vijfde lid van artikel 10 van de Opiumwet,
voor te bereiden en/of te bevorderen,
te weten
- het opzettelijk binnen en/of buiten het grondgebied van Nederland brengen,
waaronder zoals bedoeld in artikel 1 lid 4 van de Opiumwet, en/of
- het opzettelijk afleveren, verstrekken en/of vervoeren
van 540 kilogram cocaïne, in elk geval een hoeveelheid van een middel als bedoeld
in de bij de Opiumwet behorende lijst I, dan wel aangewezen krachtens artikel 3a,
vijfde lid van de Opiumwet
- een ander heeft getracht te bewegen om dat feit te plegen, te doen plegen, mede te
plegen en/of uit te lokken, om daarbij behulpzaam te zijn en/of om daartoe
gelegenheid, middelen en/of inlichtingen te verschaffen,
- zich en/of een ander gelegenheid, middelen en/of inlichtingen tot het plegen van
dat feit heeft getracht te verschaffen,
- voorwerpen, vervoermiddelen, stoffen, gelden en/of andere betaalmiddelen
voorhanden heeft gehad, waarvan hij, verdachte en/of zijn mededader(s), wist(en)
of ernstige reden had(den) om te vermoeden dat zij bestemd waren tot het plegen
van dat feit,
door
- zich (onbevoegd) te begeven tussen de containerstacks op het (besloten) terrein
van Hutchison Ports ECT Delta, gelegen aan de Europaweg te Rotterdam en/of
- zich aldaar (onbevoegd) in een container te begeven en/of
- één of meerdere slaapzak(ken) en/of kniptang(en) en/of betonscha(a)r(en) en/of
stanleymesje(s) en/of bivakmuts(en) en/of zegel(s) (barrier seal(s)) en/of
penlo(o)d(en) en/of één of meerdere sporttas(sen) voorzien van diverse
levensmiddelen, doorzichtige sealtas(sen), hoofdlampje(s), handschoen(en) en/of
powerbank(s) voorhanden te hebben;
( art 10a lid 1 ahf/sub 1 Opiumwet, art 10a lid 1 ahf/sub 2 Opiumwet, art 10a lid 1
ahf/sub 3 Opiumwet, art 47 lid 1 ahf/sub 1 Wetboek van Strafrecht )
2
hij, op of omstreeks 1 januari 2023, te Rotterdam,
tezamen en in vereniging met een of meer anderen, althans alleen,
wederrechtelijk
heeft verbleven op een in een haven, luchthaven en/of spoorwegemplacement
gelegen besloten plaats voor distributie, opslag en/of overslag van goederen, te
weten het besloten terrein van Hutchison Ports ECT Delta, gelegen aan de
Europaweg;
( art 138aa lid 1 Wetboek van Strafrecht, art 138aa lid 3 ahf/ond b Wetboek van
Strafrecht, art 47 lid 1 ahf/sub 1 Wetboek van Strafrecht )
3
hij, op of omstreeks 1 januari 2023, te Rotterdam, althans in Nederland,
heeft deelgenomen aan een organisatie,
bestaande uit een samenwerkingsverband van natuurlijke personen,
te weten (onder andere) medeverdachte(n) [medeverdachte 1] en/of [medeverdachte 4] en/of [medeverdachte 5]
en/of [medeverdachte 2] en/of [medeverdachte 3] en/of onbekend gebleven
personen,
welke organisatie tot oogmerk had het plegen van misdrijven, namelijk het
opzettelijk binnen en/of buiten het grondgebied van Nederland brengen en/of het
opzettelijk verkopen, afleveren, verstrekken en/of vervoeren van (een)
hoeveelhe(i)d(en) van een materiaal bevattende cocaïne, in elk geval (een)
hoeveelhe(i)d(en) van een middel als bedoeld in de bij de Opiumwet behorende lijst
I;
( art 10 lid 5 Opiumwet, art 11b lid 1 Opiumwet, art 2 ahf/ond A Opiumwet )