ECLI:NL:RBROT:2024:1470

Rechtbank Rotterdam

Datum uitspraak
13 februari 2024
Publicatiedatum
28 februari 2024
Zaaknummer
83.245981.23
Instantie
Rechtbank Rotterdam
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Eerste aanleg - meervoudig
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Veroordeling voor opzettelijke overtredingen van de Wet Milieubeheer met betrekking tot illegale vuurwerkverkoop

Op 13 februari 2024 heeft de Rechtbank Rotterdam uitspraak gedaan in een strafzaak tegen een verdachte die zich schuldig heeft gemaakt aan opzettelijke overtredingen van de Wet Milieubeheer. De verdachte, geboren in 1999 en woonachtig in Dordrecht, werd beschuldigd van het illegaal verkopen van vuurwerk aan een agent in burger en een andere klant. Tijdens de zitting werd vastgesteld dat de verdachte een aanzienlijke hoeveelheid illegaal vuurwerk, waaronder zwaar knalvuurwerk, in zijn woning had opgeslagen. De rechtbank oordeelde dat de verdachte voor beide feiten een voorwaardelijke gevangenisstraf van negen maanden met een proeftijd van drie jaar moest krijgen, naast taakstraffen van respectievelijk 180 en 240 uren. De rechtbank hield rekening met de ernst van de feiten, de persoonlijke omstandigheden van de verdachte en de noodzaak van toezicht en begeleiding door de reclassering. De verdachte had zich tijdens de schorsingsperiode goed gedragen en was coöperatief in het contact met de reclassering. De rechtbank besloot dat, gezien de omstandigheden, een onvoorwaardelijke gevangenisstraf niet noodzakelijk was, maar dat er wel straffen moesten worden opgelegd om herhaling van strafbare feiten te voorkomen. De uitspraak werd gedaan in tegenspraak en de rechtbank heeft de in beslag genomen telefoon verbeurd verklaard.

Uitspraak

Rechtbank Rotterdam

Team straf 1
Parketnummer: 83.245981.23
Datum uitspraak: 13 februari 2024
Tegenspraak
Verkort vonnis van de rechtbank Rotterdam, meervoudige economische kamer , in de zaak tegen de verdachte:
[verdachte01] ,
geboren te [geboorteplaats01] op [geboortedatum01] 1999,
ingeschreven in de basisregistratie personen op het adres
[adres01] [postcode01] [woonplaats01] ,
raadsvrouw mr. J.M. Veldman, advocaat te Breda.

1.Onderzoek op de terechtzitting

Gelet is op het onderzoek op de terechtzitting van 13 februari 2024.

2.Tenlastelegging

Aan de verdachte is ten laste gelegd hetgeen is vermeld in de dagvaarding. De tekst van de tenlastelegging is als bijlage I aan dit vonnis gehecht.

3.Eis officier van justitie

De officier van justitie mr. K. Broere heeft gevorderd:
  • vrijspraak van het onder 1 B ten laste gelegde ter beschikking stellen van shells aan een pseudokoper;
  • bewezenverklaring van het overigens onder 1 en 2 ten laste gelegde;
  • veroordeling van de verdachte voor feit 1 tot een taakstraf voor de duur van 180 uren;
  • veroordeling van de verdachte voor feit 2 tot een taakstraf voor de duur van 240 uren;
  • veroordeling van de verdachte voor beide feiten tot een gevangenisstraf van 12 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar en als bijzondere voorwaarden: meldplicht, ambulante behandeling, meewerken aan financiële hulpverlening, zoeken naar dagbesteding en meewerken aan begeleid wonen.

4.Waardering van het bewijs

4.1.
Partiële vrijspraak zonder nadere motivering
Met de verdediging en de officier van justitie is de rechtbank van oordeel dat niet wettig en overtuigend is bewezen dat de verdachte shells ter beschikking heeft gesteld aan een pseudokoper, zodat de verdachte daarvan zonder nadere motivering zal worden vrijgesproken.
4.2.
Bewezenverklaring zonder nadere motivering
Het overige onder 1 en 2 ten laste gelegde is door de verdachte bekend. Deze feiten zullen zonder nadere bespreking bewezen worden verklaard.
4.3.
Bewezenverklaring
Wettig en overtuigend is bewezen dat de verdachte het onder ten laste gelegde heeft begaan op die wijze dat:
1
hij, in de periode van 30 september 2023 tot en met 11 oktober 2023 te Dordrecht, gemeente Dordrecht, opzettelijk, meermalen, professioneel vuurwerk, bestemd voor particulier gebruik, aan een ander ter beschikking heeft gesteld, immers heeft hij, verdachte,
A.
- knalvuurwerk (Super Cobra 6 en Profi Cannon Shot Big Boy
XL en Dumbum 5g)
- Shells en,
- vuurpijlen (Signalrakete),
op 1 oktober 2023 en 5 oktober 2023 aan [naam01] ter beschikking gesteld en,
B.
- knalvuurwerk (Super Cobra 6 en Profi Cannon Shot Big Boy
XL) en/,
- vuurpijlen (Signalrakete),
op 11 oktober 2023 aan een pseudokoper ter beschikking gesteld;
2
hij, op 11 oktober 2023, te Dordrecht, gemeente Dordrecht, opzettelijk, professioneel vuurwerk bestemd voor particulier gebruik, te weten onder meer
- Shells en,
- knalvuurwerk (Dumbum 30 en Baby Maroon en Barracuda en Joker Why So Serious en Lupo en Lupo 26 en Super Cobra 6 en Screamin’ Eagle en Retorno 100 en Tunogold30 en Cobra 1 en Cobra 3 en Dumbum 5g en Shooting flaming balls and reports en Double-Bangs en Napolitaanse bom en Venom en Zena Nietjes en Big assorted Flowers Pf6 Mix en A-bomb en Gigant Maroon en Dumbum en Profi Cannon Shot Big Boy XL en Gladiator en Tp2 en Max Hazards 42G en Tp2 Petarda Blyskowe) en,
- batterijen enkelschotsbuizen en,
- vuurpijlen(Signalrakete) en,
- een fakkel (red handflare) en,
- een 4 inch Shell met daaraan met
duct tapevastgeplakte, lonten en kruid
bevattende, cilindervormige buisjes,
in een woning opgeslagen en voorhanden heeft gehad.
Hetgeen meer of anders is ten laste gelegd is niet bewezen. De verdachte moet daarvan worden vrijgesproken.
De overtuiging dat de verdachte het bewezen verklaarde heeft begaan is gegrond op de redengevende inhoud van het voorgaande en op de inhoud van de wettige bewijsmiddelen, houdende tot bewezenverklaring redengevende feiten en omstandigheden. Het vonnis zal in die gevallen waarin de wet dit vereist worden aangevuld met een later bij dit vonnis te voegen bijlage met daarin de inhoud dan wel de opgave van de bewijsmiddelen.

5.Strafbaarheid feiten

De bewezen feiten leveren op:

1. overtreding van een voorschrift, gesteld krachtens artikel 9.2.2.1 van de Wet Milieubeheer, opzettelijk begaan, meermalen gepleegd;

2. overtreding van een voorschrift, gesteld krachtens artikel 9.2.2.1 van de Wet Milieubeheer, opzettelijk begaan.

Er zijn geen feiten of omstandigheden aannemelijk geworden die de strafbaarheid van de feiten uitsluiten. De feiten zijn dus strafbaar.

6.Strafbaarheid verdachte

Er is geen omstandigheid aannemelijk geworden die de strafbaarheid van de verdachte uitsluit. De verdachte is dus strafbaar.

7.Motivering straffen

7.1.
Algemene overweging
De straffen die aan de verdachte worden opgelegd, zijn gegrond op de ernst van de feiten, de omstandigheden waaronder de feiten zijn begaan en de persoon en de persoonlijke omstandigheden van de verdachte. Daarbij wordt het volgende in aanmerking genomen.
7.2.
Feiten waarop de straffen zijn gebaseerd
De verdachte heeft illegaal vuurwerk verkocht aan een agent die zich voordeed als koper en aan een andere klant. Het is algemeen bekend dat bij het gebruik van dit vuurwerk door particulieren er een groot risico bestaat op ongelukken waarbij ernstig letsel aan personen en schade aan goederen kan ontstaan. Daarnaast had de verdachte een grote hoeveelheid illegaal vuurwerk, waaronder opvallend zwaar knalvuurwerk, in zijn woning opgeslagen. Door dit vuurwerk op te slaan in zijn woning heeft de verdachte een onverantwoord risico genomen en de veiligheid van personen en goederen ernstig in gevaar gebracht. De verdachte heeft onvoldoende stil gestaan bij deze risico’s en heeft zich laten leiden door de spanning en sensatie die het bezig zijn met professioneel vuurwerk met zich brengt en het geld dat hij met de handel verdiende.
7.3.
Persoonlijke omstandigheden van de verdachte
7.3.1.
Strafblad
De rechtbank heeft acht geslagen op een uittreksel uit de justitiële documentatie van 23 januari 2024, waaruit blijkt dat de verdachte niet eerder is veroordeeld voor strafbare feiten.
7.3.2.
Rapportages
Mijnreclassering en Fivoor hebben rapporten over de verdachte opgemaakt, gedateerd 21 oktober 2023 en 12 februari 2024. De verdachte heeft zich tijdens de schorsingsperiode vanaf 25 oktober 2023 tot heden gehouden aan de hem gestelde voorwaarden. De verdachte meldt zich bij de reclassering, houdt zich aan afspraken en stelt zich coöperatief op. De reclassering is tevreden over dit contact. De verdachte is momenteel aan het solliciteren. Fivoor stelt vast dat financiële ondersteuning nodig is. De verdachte is momenteel aangemeld bij budgetbeheer en wacht op een intakegesprek. Daarnaast is de verdachte aangemeld voor woonbegeleiding. De reclassering ziet de noodzaak om de verdachte te ondersteunen bij zijn financiën en overige praktische zaken. De rechtbank heeft acht geslagen op deze rapporten.
7.4.
Conclusies van de rechtbank
Gelet op hetgeen de rechtbank hierboven heeft overwogen, komt zij tot de volgende conclusies.
Gezien de ernst van de feiten en de grote hoeveelheid illegaal vuurwerk kan in beginsel niet anders worden gereageerd dan met het opleggen van een onvoorwaardelijke gevangenisstraf. De rechtbank ziet met de officier van justitie in de persoonlijke omstandigheden van de verdachte echter aanleiding om te bepalen dat de verdachte niet terug hoeft naar de gevangenis. De rechtbank heeft daarbij in het voordeel van de verdachte meegewogen dat uit de reclasseringsrapporten volgt dat toezicht en begeleiding noodzakelijk zijn en dat de verdachte zich gedurende de schorsingsperiode goed aan de voorwaarden heeft gehouden. Ook weegt de rechtbank in het voordeel van de verdachte mee dat hij direct openheid van zaken heeft gegeven en heeft meegewerkt aan het onderzoek van de politie. De rechtbank acht daarom de hierna te noemen forse voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van drie jaar passend en geboden. Die dient er tevens toe de verdachte ervan te weerhouden om in de toekomst opnieuw strafbare feiten te plegen. Daarmee kan echter niet worden volstaan, gelet op de ernst van het bewezenverklaarde. Daarom zal naast de voorwaardelijke gevangenisstraf ook een forse taakstraf worden opgelegd. Bij de bepaling van de duur van deze straffen heeft de rechtbank acht geslagen op straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd.
Alles afwegend acht de rechtbank de hierna te noemen straffen passend en geboden.

8.In beslag genomen voorwerpen

8.1.
Standpunt officier van justitie
De officier van justitie heeft gevorderd de in beslag genomen telefoon verbeurd te verklaren.
8.2.
Beoordeling
De in beslag genomen telefoon, zwarte Apple iPhone (omschrijving: [beslagnummer01] ), zal worden verbeurdverklaard. Het onder 1 bewezenverklaarde feit is met behulp van dit voorwerp begaan.

9.Toepasselijke wettelijke voorschriften

Gelet is op artikelen 9, 14a, 14b, 14c, 22c, 22d, 33, 33a en 57 van het Wetboek van Strafrecht, artikelen 1a, 2 en 6 van de Wet op de economische delicten, artikel 9.2.2.1 van de Wet milieubeheer en artikel 1.2.2 van het Vuurwerkbesluit.

10.Bijlage

De in dit vonnis genoemde bijlage maakt deel uit van dit vonnis.

11.Beslissing

De rechtbank:
verklaart bewezen, dat de verdachte de onder 1 en 2 ten laste gelegde feiten, zoals hiervoor omschreven, heeft begaan;
verklaart niet bewezen hetgeen aan de verdachte meer of anders ten laste is gelegd dan hiervoor bewezen is verklaard en spreekt de verdachte daarvan vrij;
stelt vast dat het bewezenverklaarde oplevert de hiervoor vermelde strafbare feiten;
verklaart de verdachte strafbaar;
veroordeelt de verdachte tot een
gevangenisstraf voor de duur van 9 (negen) maanden;
bepaalt dat deze gevangenisstraf niet ten uitvoer zal worden gelegd, tenzij de rechter later anders mocht gelasten;
verbindt hieraan een proeftijd, die wordt gesteld op 3 jaar;
tenuitvoerlegging kan worden gelast als de veroordeelde de algemene voorwaarde niet naleeft en ook als de veroordeelde gedurende de proeftijd een bijzondere voorwaarde niet naleeft of een voorwaarde die daaraan van rechtswege is verbonden;
stelt als algemene voorwaarde:
- de veroordeelde zal zich vóór het einde van de proeftijd niet aan een strafbaar feit schuldig maken;
stelt als bijzondere voorwaarden:
1. de veroordeelde dient zich te melden bij de reclassering met als voorwaarde dat de veroordeelde zich moet houden aan de aanwijzingen en/of afspraken met de reclassering;
2. de veroordeelde zal zich (ambulant) laten behandelen door een erkende zorginstelling, indien dit door de reclassering nodig wordt geacht. De veroordeelde zal zijn medewerking verlenen aan die behandeling/hulpverlening en zal zich daarbij begeleidbaar opstellen. Belangrijk is dat de zorginstelling aansluit en passend is bij
de onderliggende problematiek van de veroordeelde;
3. de veroordeelde zal zijn medewerking verlenen aan een door de reclassering aan te wijzen traject dat is gericht op zijn financiële situatie. De veroordeelde geeft openheid van zaken voor wat betreft zijn financiële situatie en zal meewerken aan een schuldhulpverleningstraject;
4. de veroordeelde spant zich in voor het verkrijgen en behouden van zinvolle dagbesteding, indien dit door de reclassering noodzakelijk wordt geacht;
5. de veroordeelde werkt mee aan begeleid wonen, indien dit door de reclassering noodzakelijk wordt geacht;
verstaat dat van rechtswege de volgende voorwaarden zijn verbonden aan de hierboven genoemde bijzondere voorwaarden
- de veroordeelde zal ten behoeve van het vaststellen van zijn identiteit medewerking verlenen aan het nemen van één of meer vingerafdrukken of een identiteitsbewijs als bedoeld in artikel 1 van de Wet op de identificatieplicht ter inzage aanbieden;
- de veroordeelde zal medewerking verlenen aan reclasseringstoezicht, daaronder begrepen de medewerking aan huisbezoeken en het zich melden bij de reclassering zo vaak en zolang als de reclassering dit noodzakelijk acht;
geeft aan genoemde reclasseringsinstelling opdracht toezicht te houden op de naleving van de voorwaarden en de veroordeelde ten behoeve daarvan te begeleiden;
veroordeelt de verdachte ten aanzien van feit 1 tot een taakstraf voor de duur van
180 (honderdtachtig) uren, waarbij de Reclassering Nederland dient te bepalen uit welke werkzaamheden de taakstraf dient te bestaan;
beveelt dat, voor het geval de veroordeelde de taakstraf niet naar behoren verricht, vervangende hechtenis zal worden toegepast voor de duur van
90 (negentig) dagen;
veroordeelt de verdachte ten aanzien van feit 2 tot een taakstraf voor de duur van
240 (tweehonderdveertig) uren, waarbij de Reclassering Nederland dient te bepalen uit welke werkzaamheden de taakstraf dient te bestaan;
beveelt dat de tijd die door de veroordeelde voor de tenuitvoerlegging van deze uitspraak in verzekering en in voorlopige hechtenis is doorgebracht, bij de uitvoering van de opgelegde taakstraf in mindering wordt gebracht volgens de maatstaf van twee uren per dag, zodat na deze aftrek
210 (tweehonderdtien) urente verrichten taakstraf resteert;
beveelt dat, voor het geval de veroordeelde de taakstraf niet naar behoren verricht, vervangende hechtenis zal worden toegepast voor de duur van
105 (honderdvijf) dagen;
beslist ten aanzien van de voorwerpen, geplaatst op de lijst van inbeslaggenomen en nog niet teruggegeven voorwerpen, als volgt:
- verklaart verbeurd als bijkomende straf voor feit 1: zwarte Apple iPhone (omschrijving: [beslagnummer01] );
heft op het bevel tot voorlopige hechtenis van de verdachte, dat bij eerdere beslissing was geschorst.
Dit vonnis is gewezen door mr. E. Rabbie, voorzitter,
en mrs. M.C. Franken en T.M. Riemens, rechters,
in tegenwoordigheid van mr. R.E. Kroon, griffier,
en uitgesproken op de openbare terechtzitting van 13 februari 2024.
Bijlage I
Tekst tenlastelegging
Aan de verdachte wordt ten laste gelegd dat
1
hij, in de periode van 30 september 2023 tot en met 11 oktober 2023 te Dordrecht, gemeente Dordrecht, althans in Nederland, opzettelijk, meermalen, althans eenmaal, professioneel vuurwerk, bestemd voor particulier gebruik, aan (een) ander(en) ter beschikking heeft gesteld, immers heeft hij, verdachte,
A.
- één of meer stuks knalvuurwerk (Super Cobra 6 en/of Profi Cannon Shot Big Boy
XL en/of Dumbum 5g)
- één of meer stuks Shells en/of,
- één of meer stuks vuurpijl(en) (Signalrakete),
op 1 oktober 2023 en/of 5 oktober 2023 aan [naam01] ter beschikking gesteld en/of,
B.
- één of meer stuks knalvuurwerk (Super Cobra 6 en/of Profi Cannon Shot Big Boy
XL) en/of,
- één of meer stuks Shells en/of,
- één of meer stuks vuurpijl(en) (Signalrakete),
op 11 oktober 2023 aan een pseudokoper ter beschikking gesteld;
2
hij, op of omstreeks 11 oktober 2023, te Dordrecht, gemeente Dordrecht, in elk geval
in Nederland, opzettelijk, professioneel vuurwerk bestemd voor particulier gebruik, te weten onder meer
- één of meer stuks Shells en/of,
- één of meer stuks knalvuurwerk (Dumbum 30 en/of Baby Maroon en/of Barracuda en/of Joker Why So Serious en/of Lupo en/of Lupo 26 en/of Super Cobra 6 en/of Screamin’ Eagle en/of Retorno 100 en/of Tuonogold30 en/of Cobra 1 en/of Cobra 3 en/of Dumbum 5g en/of Shooting flaming balls and reports en/of Double-Bangs en/of Napolitaanse bom en/of Venom en/of Zena Nietjes en/of Big assorted Flowers Pf6 Mix en/of A-bomb en/of Gigant Maroon en/of Dumbum en/of Profi Cannon Shot Big Boy XL en/of Gladiator en/of Tp2 en/of Max Hazards 42G en/of Tp2 Petarda Blyskowe) en/of,
- één of meer stuks batterij(en) enkelschotsbui(s)(zen) en/of,
- één of meer stuks vuurpijl(en) (Signalrakete) en/of,
- een fakkel (red handflare) en/of,
- een 4 inch Shell met daaraan met ductape vastgeplakte, lonten en kruid
bevattende, cilindervormige buisjes,
in een woning opgeslagen en/of voorhanden heeft gehad.