ECLI:NL:RBROT:2024:13219

Rechtbank Rotterdam

Datum uitspraak
16 december 2024
Publicatiedatum
6 januari 2025
Zaaknummer
10/041240-03
Instantie
Rechtbank Rotterdam
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Eerste aanleg - meervoudig
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Verlenging van de terbeschikkingstelling met dwangverpleging voor een ter beschikking gestelde met antisociale persoonlijkheidsstoornis

Op 16 december 2024 heeft de Rechtbank Rotterdam uitspraak gedaan in een zaak betreffende de verlenging van de terbeschikkingstelling van een ter beschikking gestelde, geboren in 1976. De terbeschikkingstelling was oorspronkelijk gelast op 23 december 2003, na een veroordeling voor diefstal met geweld. Sindsdien zijn er meerdere verlengingen en hervattingen van de dwangverpleging geweest. De rechtbank ontving op 20 november 2024 een vordering van het openbaar ministerie tot verlenging van de terbeschikkingstelling, welke op de openbare zitting van 16 december 2024 werd behandeld. De ter beschikking gestelde, bijgestaan door zijn raadsman mr. R.A. Schenk, en deskundigen werden gehoord. De instelling adviseerde om de terbeschikkingstelling met één jaar te verlengen, gezien de antisociale persoonlijkheidsstoornis van de ter beschikking gestelde en zijn verslavingsproblematiek. De rechtbank oordeelde dat de veiligheid van anderen eist dat de termijn van de terbeschikkingstelling wordt verlengd, ondanks de positieve ontwikkeling die de ter beschikking gestelde heeft doorgemaakt. De rechtbank heeft besloten de termijn van de terbeschikkingstelling met één jaar te verlengen, met de hoop dat de ter beschikking gestelde zijn positieve lijn kan voortzetten en uiteindelijk kan toewerken naar een voorwaardelijke beëindiging van de maatregel.

Uitspraak

Rechtbank Rotterdam
Team straf 2
Parketnummer: 10/041240-03
Datum uitspraak: 16 december 2024
Beslissing van de rechtbank Rotterdam, meervoudige kamer voor strafzaken, met betrekking tot de terbeschikkingstelling van:
[ter beschikking gestelde],
geboren te [geboorteplaats] op [geboortedatum] 1976,
verblijvende in [naam instelling] (de instelling),
raadsman mr. R.A. Schenk, advocaat te Harderwijk.

1.Inleiding

Bij vonnis van deze rechtbank van 23 december 2003 is de terbeschikkingstelling van
[ter beschikking gestelde] (de ter beschikking gestelde) gelast en is zijn verpleging van overheidswege (dwangverpleging) bevolen.
De terbeschikkingstelling is gelast ter zake van diefstal met geweld (meermalen gepleegd).
De termijn van de terbeschikkingstelling is aangevangen op 8 januari 2004.
Bij beslissing van deze rechtbank van 26 oktober 2011 is de termijn verlengd met een jaar
en is de dwangverpleging voorwaardelijk beëindigd.
Bij beslissing van 8 oktober 2013 is de hervatting van de dwangverpleging gelast.
Bij beslissing van deze rechtbank van 19 januari 2016 is de termijn verlengd met twee jaar
en is de dwangverpleging voorwaardelijk beëindigd.
Bij beslissing van deze rechtbank van 16 januari 2019 is de termijn verlengd met twee jaar
en is de hervatting van de dwangverpleging gelast.
Bij beslissing van deze rechtbank van 16 januari 2023 is de terbeschikkingstelling met
dwangverpleging laatstelijk verlengd met twee jaar.

2.Procesverloop

De rechtbank heeft op 20 november 2024 van het openbaar ministerie een vordering ontvangen tot verlenging van de terbeschikkingstelling. De vereiste stukken zijn bijgevoegd dan wel toegezonden.
De vordering is op de openbare terechtzitting van 16 december 2024 behandeld. De officier van justitie mr. S. Bosmans, de ter beschikking gestelde (middels telehoren), bijgestaan door zijn raadsman, en de deskundige [naam] (ook middels telehoren), als GZ-psycholoog en behandelcoördinator werkzaam bij de instelling, zijn gehoord.

3.Adviezen

Advies instelling
De instelling adviseert in het rapport, gedateerd 1 november 2024, de terbeschikkingstelling te verlengen met één jaar.
Bij de ter beschikking gestelde is sprake van een antisociale persoonlijkheidsstoornis met narcistische en borderline trekken. Daarnaast is er sprake van ernstige verslavingsproblematiek (stoornis in cocaïne- en cannabisgebruik, nu in langdurige remissie). De ter beschikking gestelde functioneert op licht verstandelijk beperkt niveau.
De ter beschikking gestelde is een kwetsbare man die veel structuur en begeleiding nodig heeft. De medicatie geeft hem rust en daarmee stabiliteit, waardoor hij beter in staat is zichzelf te motiveren voor de behandeling. Er heeft in de afgelopen periode bij de ter beschikking gestelde een verschuiving plaatsgevonden van extern opgelegde behandeling naar intrinsieke motivatie om het anders te gaan doen in de toekomst. Eventuele spanningen lopen minder hoog op en blijven minder lang aanwezig. Het recidiverisico wordt in het geval van (voorwaardelijke) beëindiging van de maatregel nog als hoog ingeschat.
De ter beschikking gestelde verblijft sinds juli 2024 in de transmurale voorziening TMV2 van de instelling. Dit is een zelfstandige woning net buiten de beveiligde ring van het FPC, waar enkele bewoners samen wonen. Dit verloopt naar wens. Gezien het verloop van het traject wordt het geïndiceerd geacht dat hij doorstroomt naar een begeleide woonvorm. Op 22 oktober 2024 heeft er een intakegesprek plaatsgevonden met Exodus voor een plek in het fasehuis. De ter beschikking gestelde is geaccepteerd en indien de machtiging wordt goedgekeurd, kan hij worden overgeplaatst. Momenteel is de reclassering betrokken in het kader van forensisch psychiatrisch toezicht. Er zal tevens een aanmelding gedaan worden bij ForFACT, als voorbereiding op een beoogde afschaling van de begeleiding vanuit de instelling bij een toekomstige aanvraag proefverlof. Gezien het voorgenomen traject wordt geadviseerd om de TBS maatregel met één jaar te verlengen.
De deskundige heeft het advies van de instelling op de terechtzitting toegelicht. Zij heeft onder meer – zakelijk weergegeven – verklaard dat er de afgelopen periode een positieve ontwikkeling is geweest. De ter beschikking gestelde zal vanaf januari 2025 doorstromen naar Exodus. Het proefverlof is vooral bedoeld om hem daar goed in te bedden, waarna kan worden toegewerkt naar een voorwaardelijke beëindiging van de maatregel.

4.Standpunt van partijen

Standpunt van de officier van justitie
De officier van justitie heeft geconcludeerd tot verlenging van de termijn van de terbeschikkingstelling met één jaar.
Standpunt van de ter beschikking gestelde
De ter beschikking gestelde en de raadsman hebben zich niet verzet tegen verlenging van de termijn van de terbeschikkingstelling.

5.Beoordeling

Op grond van het advies en wat verder naar voren is gekomen op de terechtzitting is de rechtbank van oordeel dat:
- er nog steeds sprake is van een gebrekkige ontwikkeling en/of ziekelijke stoornis van de geestvermogens van de ter beschikking gestelde;
- de veiligheid van anderen dan wel de algemene veiligheid van personen eist dat de termijn van de terbeschikkingstelling met één jaar wordt verlengd.
Uit het advies en hetgeen ter zitting naar voren is gekomen blijkt dat de ter beschikking gestelde de afgelopen periode een positieve ontwikkeling heeft doorgemaakt. De ter beschikking gestelde lijkt het echt anders te willen doen en een toekomst voor zichzelf op te willen bouwen. De medicatie geeft daarbij rust en stabiliteit, waardoor hij beter in staat is zichzelf te motiveren voor de behandeling. In januari 2025 zal de ter beschikking gestelde een belangrijke vervolgstap zetten door de overplaatsing naar het fasehuis van Exodus.
Het risico op recidive wordt nog altijd ingeschat als hoog. Volgens het advies is de prognose gunstig, mits de ter beschikking gestelde zich zal blijven committeren aan behandeling, ook in de komende fase van beschermd wonen. In de huidige situatie is de verlenging van de maatregel nog steeds vereist, waarbij het komende jaar verdere stappen gezet kunnen worden richting een aanvraag proefverlof, om zo uiteindelijk toe te werken naar een voorwaardelijke beëindiging van de TBS-maatregel. De rechtbank heeft er mede op basis van zijn uitleg op de zitting, vertrouwen in dat de ter beschikking gestelde de ingezette positieve lijn het komende jaar zal voortzetten.
De totale duur van de terbeschikkingstelling met dwangverpleging gaat door de verlenging
een periode van vier jaar te boven. Verlenging is niettemin mogelijk, omdat de
terbeschikkingstelling is opgelegd voor een misdrijf dat gericht is tegen of gevaar
veroorzaakt voor (de onaantastbaarheid van het lichaam van) één of meer personen.

6.Beslissing

De rechtbank:
verlengtde termijn van de terbeschikkingstelling met
1 (één)jaar.
Deze beslissing is genomen door mr. J.M.L. van Mulbregt, voorzitter,
en mrs. L.J.M. Janssen en B. Vaz, rechters,
in tegenwoordigheid van mr. J.S. Beukema, griffier en uitgesproken op de openbare
terechtzitting.
De oudste rechter, de jongster rechter en de griffier zijn buiten staat om deze beslissing mede te ondertekenen.
Tegen deze beslissing kan het openbaar ministerie binnen veertien dagen na de uitspraak en de ter beschikking gestelde binnen veertien dagen na betekening daarvan beroep instellen bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.