Uitspraak
RECHTBANK ROTTERDAM
1.De procedure
- de dagvaarding van 21 maart 2023, met producties;
- de conclusie van antwoord in conventie tevens houdende eis in reconventie, met producties;
- het bericht wijziging advocaat aan de zijde van Elstgeest;
- de conclusie van antwoord in reconventie, met producties;
- de akte overlegging producties aan de zijde van Fixplan;
- de akte overlegging productie ter depot aan de zijde van Elstgeest;
- de akte overlegging producties aan de zijde van Fixplan;
- het proces-verbaal van mondelinge behandeling van 21 november 2023;
- de spreekaantekeningen van mr. El Ferjani;
- de spreekaantekeningen van mr. Sekeris;
- de brief van mr. El Ferjani van 22 december 2023 met een reactie op het proces-verbaal.
2.De feiten
3. Wet Keten Aansprakelijkheid
13.Betaling
“[h]et stilleggen, het maken van een plan van aanpak alsmede diverse gevolgschade”.
Inspectiegegevens / uitgangspunten:
Buitenwanden
Locatie 321-323 (wand 11, dekking <12 mm);
Locatie 302-303 (wand 10, dekking <12 mm);
Ter plaatse van de paalstekken welke aan het oppervlak van de wanden zichtbaar zijn (p. 25 van inspectierapport Nebest).
3.Het geschil
in conventie
- De vordering van Elstgeest is niet opeisbaar. Fixplan heeft de facturen namelijk niet goedgekeurd. Uit de overeenkomst blijkt dat goedkeuring een vereiste voor opeisbaarheid is.
- Voor zover de vordering van Elstgeest al opeisbaar is, mag Fixplan haar betalingsverplichting opschorten omdat Elstgeest geen G-rekening heeft geopend en geen mandagenregister heeft verstrekt. Elstgeest verkeert om diezelfde reden ook in schuldeisersverzuim.
- Voor zover het opschortingsverweer niet opgaat, heeft Fixplan een vordering op Elstgeest van € 85.678,60 die zij mag verrekenen met de vordering van Elstgeest op haar (zie verder onder 3.5).
- De betondekking was slechts op één wand onvoldoende.
- Dat de maatvoering verkeerd is, komt doordat er zogeheten aardingsstaven buiten de bekisting staken. Elstgeest heeft Fixplan hiervoor gewaarschuwd. Daarnaast heeft de uitvoerder van Fixplan toestemming verleend om af te wijken van de maatvoering.
- Fixplan heeft Elstgeest verhinderd om de benodigde herstelwerkzaamheden uit te laten voeren en verkeerde daarom in schuldeisersverzuim.
- Elstgeest is niet in verzuim komen te verkeren.
- De schade dient op een lager bedrag te worden vastgesteld. Op de stellingen van Elstgeest met betrekking tot de verschillende schadeposten gaat de rechtbank hierna, voor zover van belang, nader in.
- Er is sprake van eigen schuld aan de zijde van Fixplan. Zij heeft namelijk zelf de vertraging veroorzaakt. Daarnaast heeft Fixplan niet aan haar schadebeperkingsplicht voldaan.
- De schade moet worden gematigd omdat Fixplan eigen schuld heeft en Elstgeest niet in staat is de volledige schadevergoeding te dragen.
- Elstgeest verzoekt een eventuele veroordeling van Elstgeest niet uitvoerbaar bij voorraad te verklaren. Fixplan heeft geen dringend belang bij onmiddellijke uitvoerbaarheid. Daarentegen heeft Elstgeest een zwaarwegend belang een toewijzend vonnis in hoger beroep te laten toetsen.
4.De beoordeling in conventie en reconventie
Inleiding
“[i]n geval de Wet Ketenaansprakelijkheid van toepassing is”, Elstgeest bepaalde gegevens op haar factuur moet vermelden. De woorden ‘in geval’ wijzen erop dat partijen er kennelijk rekening mee hielden dat de Wet Ketenaansprakelijkheid mogelijk niet van toepassing was. Dat sluit aan bij de uitleg die Elstgeest aan de bepaling geeft. Fixplan heeft verder onvoldoende gemotiveerd betwist dat Elstgeest geen G-rekening
kanopenen omdat zij geen werknemers heeft.
werknemers. Als Elstgeest geen werknemers heeft, hoeft zij dus ook geen mandagenregister over te leggen.
“omdat deze niet in het hart van de wand zit en dit geen invloed heeft op de maatvoering”. [4] Naar het oordeel van de rechtbank heeft Fixplan deze betwisting echter onvoldoende gemotiveerd gehandhaafd. Zij heeft op andere plaatsen in haar conclusie van antwoord en ter zitting namelijk aangevoerd dat de aardingsstaven waren om te buigen. Dat impliceert een erkenning van het feit dat de aardingsstaven buiten de wandbekisting staken – anders was er geen noodzaak om ze om te buigen. Dat de aardingsstaven buiten de wandbekisting staken is een omstandigheid waarvan de gevolgen voor rekening van Fixplan als opdrachtgever komen, mits Elstgeest haar waarschuwingsplicht niet heeft geschonden.
nietheeft geschonden. De rechtbank baseert dit oordeel op de e-mail van Elstgeest aan Fixplan van 9 juni 2022. Daaruit volgt dat Elstgeest Fixplan afdoende heeft gewaarschuwd voor (de gevolgen van) het feit dat aardingsstaven buiten de bekisting staken. In die e-mail schreef zij namelijk:
“Tevens wordt de aarding nu vast gelast door jullie zonder dat deze lasser enige maatvoering aanhoudt. Sommige aardestaven zitten 3cm binnen de kist en sommige aardestaven steken 3cm buiten de kist. […] Op deze wijze krijgen wij nooit onze kist op maat.”De conclusie is dan ook dat Fixplan de gevolgen moet dragen voor de verkeerde maatvoering.
overeengekomen, zoals Fixplan heeft gesteld, is niet relevant voor de beoordeling van de vraag of Elstgeest haar waarschuwingsplicht is nagekomen. De rechtbank laat die stelling dan ook onbesproken.
mitsFixplan – ter onderbouwing dat zij deze kosten heeft gemaakt – een factuur van Nebest
in geding brengt. De rechtbank zal haar daartoe in de gelegenheid stellen.
mitsFixplan – ter onderbouwing dat zij deze kosten heeft gemaakt – een factuur van de partij die deze werkzaamheden heeft uitgevoerd
in geding brengt. De rechtbank zal haar daartoe in de gelegenheid stellen.
in geding te brengenwaaruit volgt hoeveel zij de eerste keer verschuldigd was voor het aanvullen van de grond.
mitsFixplan – ter onderbouwing dat zij deze kosten heeft gemaakt – een factuur van de partij die deze werkzaamheden heeft uitgevoerd
in geding brengt. De rechtbank zal haar daartoe in de gelegenheid stellen.
voor rekening van haarzelfkomende omstandigheden (artikel 5 lid 5 van de algemene voorwaarden). Daarin is reeds verdisconteerd dat Elstgeest
nietaansprakelijk is voor vertragingsschade die te wijten is aan de ‘eigen schuld’ van Fixplan. Bovendien, zoals hiervoor al is overwogen, miskent Elstgeest met dit verweer dat haar herstelplannen niet voldeden aan de overeenkomst en dat dit overleg met Stedin (mede) noodzakelijk maakte. Daar kan Elstgeest Fixplan in ieder geval geen verwijt van maken.
kortetoelichting op de stukken. Nadat Fixplan haar akte heeft genomen, mag Elstgeest daar bij antwoordakte op reageren.
5.De beslissing
de rol van 24 januari 2023teneinde
Fixplanin de gelegenheid te stellen een akte te nemen als bedoeld onder 4.35;