4.1.1.Beoordeling door de rechtbank
De feiten
Naar aanleiding van een melding van de Koninklijke Marechaussee dat een migratiehond had aangeslagen op een trailer, kwamen verbalisanten op 18 januari 2023 rond 13:35 uur ter plaatse op het terrein van Stena Line. Op het terrein zagen zij een vrachtwagencombinatie, waarvan de trailer was voorzien van het kenteken [kenteken 1]. De verbalisanten zagen een metalen zegel met nummer [nummer]. Zij zagen ook dat het douanekoord intact was. Er is opnieuw een controle met een hond gedaan, die begon te blaffen toen hij aan de oplegger rook. De verbalisanten hebben de trailer geopend en troffen daarin vijf personen aan. Deze personen bleken later vreemdelingen met de Albanese nationaliteit te zijn. De verdachte was de chauffeur van de vrachtwagencombinatie. Er zijn geen beschadigingen aan de trailer aangetroffen. In de vrachtauto is een vrachtbrief aangetroffen waarop het zegelnummer [nummer] vermeld stond. Volgens de vrachtbrief was de bestemming Coventry in het Verenigd Koninkrijk.
De vrachtwagen was voorzien van een tachograaf. Uit de ritstaatgegevens blijkt onder andere dat de vrachtwagencombinatie op 18 januari 2023 tussen 10:19 uur en 10:48 uur (UTC+1), stil heeft gestaan op een parkeerplaats langs de A1. Hierna reed de vrachtwagencombinatie – met nog een stop op een parkeerplaats langs de A12 en met twee verkeersstops – naar het terrein van Stena Line in Hoek van Holland, waar hij om 12:53 uur (UTC+1) aankwam.
Verklaringen van de vreemdelingen
De in de trailer aangetroffen vreemdelingen hebben (onder andere) verklaard dat ze zijn ingeklommen op een parkeerplaats langs een snelweg. De deuren van de trailer stonden open, waarna zij zelf zijn ingeklommen. Hierna zouden de deuren zijn gesloten en is de vrachtwagen gaan rijden. Meerdere vreemdelingen hebben verklaard dat dit op 18 januari 2023 tussen 10.00 en 11.00 uur heeft plaatsgevonden. Zij verklaarden tevens dat het hun bedoeling was om naar het Verenigd Koninkrijk te gaan.
Onderzoek aan de in beslag genomen telefoons
De telefoon van de verdachte is onderzocht. Hierop zijn twee foto’s aangetroffen die op 18 januari 2023 om respectievelijk 03:24 uur en 03:26 uur zijn gemaakt. Hierop zijn twee uiteindes van een douanekoord te zien, waarbij de verzegeling op een onjuiste wijze (niet door beide uiteindes) is aangebracht.
De telefoon van vreemdeling [naam 1] is onderzocht. In de applicatie Snapchat werden onder andere een foto en een filmpje aangetroffen, die op 18 januari 2023 zijn gemaakt. Op de foto, die is gemaakt om 10:23, uur is een rode vrachtwagen met een blauwe trailer te zien, waarvan de deur aan de achterkant wijd open staat. De foto is genomen vanaf een plek ter hoogte van de rechter voorkant van de vrachtwagen.
Op de video, die om 10:35 uur is gemaakt, is de vreemdeling [naam 1] te zien die zichzelf filmt terwijl hij zich vermoedelijk in een vrachtwagen bevindt en tussen kartonnen dozen zit. Op de achtergrond is een blauw zeil te zien. Op dit filmpje is te zien dat de achterdeuren van de vrachtwagen wijd open staan.
In de telefoon van vreemdeling [naam 2] is een foto aangetroffen van de voorkant van een rode vrachtauto met kenteken [kenteken 2]. Deze is op 18 januari 2023 om 10:21 uur genomen.
De verklaringen van de verdachte
Bij de politie heeft de verdachte ontkend te hebben geweten van de personen in zijn trailer. Hij verklaarde de vrachtwagencombinatie in Polen opgehaald te hebben op het moment dat deze al geladen was. Hij heeft verklaard dat het douanekoord toen al op de vrachtwagen zat en dat deze verzegeld was. Hierna zou hij via Duitsland naar Hoek van Holland gereden zijn. Hij verklaarde dat hij een stop van ongeveer een half uur in Nederland heeft gemaakt tussen 10:00 en 11:00 uur. Dit zou op een parkeerplaats zonder tankstation zijn geweest. Hij verklaarde dat hij tijdens deze stop in de cabine van zijn vrachtwagen heeft gezeten met de gordijnen links dicht.
In eerste instantie verklaarde de verdachte dat hij niet heeft gecontroleerd of het douanekoord intact was en dat hij tijdens pauzes de trailer niet heeft gecontroleerd. Later verklaarde hij dat hij na iedere stop zijn trailer heeft gecontroleerd.
Beoordeling door de rechtbank
Als uitgangspunt voor de beoordeling geldt dat de aanwezigheid van vreemdelingen in een vrachtwagen, in combinatie met andere verdachte omstandigheden, wijst op betrokkenheid en wetenschap van de chauffeur bij het vervoer van deze vreemdelingen. Dat kan anders zijn als de chauffeur een andersluidende, plausibele en verifieerbare verklaring geeft. In dat verband mag van de chauffeur worden verwacht dat hij inzicht geeft in zijn reisbewegingen, handelingen en de gang van zaken rond het transport.
Vast staat dat er vreemdelingen zijn aangetroffen in de trailer van de verdachte. Gelet op de hiervoor weergegeven feiten en omstandigheden, in onderlinge samenhang bezien, is sprake van verdachte omstandigheden. Hiertoe overweegt de rechtbank als volgt.
Uit de verklaringen van de vreemdelingen volgt dat zij op 18 januari 2023 tussen 10 en 11 uur ’s ochtends naar een parkeerplaats zijn gebracht. Aldaar stond de deur van de trailer van de vrachtwagen open, waardoor zij in konden stappen. Uit de tachograaf-gegevens volgt dat de vrachtwagencombinatie op diezelfde dag tussen 10:19 uur en 10:48 uur (UTC+1, zijnde de lokale tijd) stil heeft gestaan op een parkeerplaats langs de A1 (parkeerplaats De Strubben). In de telefoon van de vreemdeling [naam 1] is beeldmateriaal aangetroffen van een rode vrachtwagen met een blauw zeil, waarvan de achterdeuren wijd open stonden. Het beeldmateriaal, een foto en een filmpje, is gemaakt om respectievelijk 10:23 uur en 10:35 uur op diezelfde dag. Op de telefoon van vreemdeling [naam 2] is een foto aangetroffen, waarop het kenteken [kenteken 2] te zien is; deze foto is 18 januari 2023 om 10:21 uur genomen. De beide hiervoor genoemde foto’s zijn gemaakt vanaf een plek ter hoogte van de voorkant van de vrachtwagen. Tot slot zijn op de telefoon van de verdachte twee foto’s aangetroffen, die zijn gemaakt in de vroege uren van 18 januari 2023, waarop een onjuist aangebrachte verzegeling te zien is.
De rechtbank leidt uit een en ander af dat de vreemdelingen tijdens de pauze op de parkeerplaats De Strubben langs de A1 tussen 10:19 uur en 10:48 uur (UTC+1) zijn ingestapt in de door de verdachte bestuurde vrachtwagencombinatie.
De rechtbank acht het zeer onaannemelijk dat de verdachte hier niets van heeft gemerkt en daar geen wetenschap van heeft gehad. Uit de foto (10:23) en het filmpje (10:35) van [naam 1] blijkt immers dat de deuren van de trailer minstens 12 minuten wijd open hebben gestaan. Daar komt bij dat twee vreemdelingen die later in de trailer van de vrachtauto zijn aangetroffen, kennelijk een foto van de vrachtauto hebben gemaakt terwijl zij ter hoogte van de voorkant van de vrachtauto stonden, waar de verdachte zich op dat moment naar eigen zeggen in zijn cabine bevond. De rechtbank overweegt ten overvloede dat het bovendien opmerkelijk is dat de verdachte twee afbeeldingen op zijn telefoon heeft staan van onjuist aangebrachte zegels, die beide eerder die dag zijn gemaakt.
Gelet op al het voorgaande kan het naar het oordeel van de rechtbank dan ook niet anders zijn dan dat de verdachte op de hoogte was van de aanwezigheid van de vreemdelingen in de trailer van zijn vrachtwagen en dat het zijn bedoeling was dat zij – met zijn medeweten en toestemming – zouden worden vervoerd naar het Verenigd Koninkrijk.
De verdachte heeft hier geen andersluidende, plausibele en verifieerbare verklaring tegenover gesteld.
Met de officier van justitie is de rechtbank van oordeel dat op grond van het dossier niet kan worden vastgesteld dat er sprake is geweest van nauwe en bewuste samenwerking tussen de verdachte en een of meer mededaders. De verdachte zal hiervan partieel worden vrijgesproken.