4.1.2.Feitelijke vaststellingen
Op 22 juni 2023 is bij controle van vier containers in de Antwerpse haven door de Belgische autoriteiten een partij verdovende middelen aangetroffen en in beslag genomen. De verdovende middelen zaten verborgen in houten pallets met als deklading stenen vloer- dan wel wandtegels. In de containers met nummers [containernummer01] , [containernummer02] , [containernummer03] en [containernummer04] bevond zich in totaal ± 583,82 kilo heroïne. In de container met nummer [containernummer01] is 136,16 kilo heroïne aangetroffen. De Belgische autoriteiten hebben de heroïne uit de containers verwijderd en in beslag genomen. Hierna is een kleine hoeveelheid in de containers teruggeplaatst ter gecontroleerde aflevering. Monsters, die zijn genomen van de pakketten uit de containers, zijn positief getest op de aanwezigheid van heroïne. Op 22 juni 2023 kreeg het onderzoeksteam in Nederland eveneens informatie dat bij het havenbedrijf Antwerpen een vooraankondiging had plaatsgevonden voor het afhalen van twee van de vier voornoemde containers (nummers [containernummer02] en [containernummer01] ). De vrachtauto waarvoor de vooraanmelding werd gedaan, stond op naam van een Nederlandse B.V. De container met nummer [containernummer01] is op 26 juni 2023 in de Antwerpse haven opgehaald door een vrachtwagen met het kenteken [kenteken01] , met oplegger [kenteken02] , en is nadat deze was binnengekomen in Nederland, onder observatie gehouden. De chauffeur parkeerde de vrachtwagen tijdens deze observatie op een afgesloten truckparking aan de Mosterweg te Spijkenisse en stapte in een Audi RS6 met kenteken [kenteken03] . Op de Koddeweg te Hoogvliet stapte de chauffeur van de vrachtwagen in een Opel Zafira met kenteken [kenteken04] . Deze chauffeur is op 26 juni 2023 te 22.12 uur, op de Krabbendijkstraat ter hoogte van perceel 30, aangehouden en bleek de verdachte te zijn. Dat de verdachte degene was die op 26 juni 2023 de container met nummer [containernummer01] heeft opgehaald in Antwerpen en deze, met daarin tussen de lading nog enige hoeveelheid heroïne, naar Nederland heeft vervoerd, staat niet ter discussie. Gelet op de betrokkenheid van de verdachte bij het transport van deze container, staat vast dat hij – in ieder geval feitelijk – een hoeveelheid heroïne in Nederland heeft ingevoerd.
4.1.3.Beoordeling
Voor strafbare betrokkenheid bij de (verlengde) invoer van heroïne en een veroordeling op grond van artikel 10, vijfde lid, van de Opiumwet, is vereist dat de verdachte opzet heeft gehad, al dan niet in voorwaardelijke zin, om de heroïne in Nederland in te voeren.
Telefoongegevens
De verdachte heeft op zitting erkend dat de Samsung Galaxy A03 telefoon (met telefoonnummer [gsm-nummer01] ) die tijdens zijn aanhouding onder hem in beslag is genomen, van hem is. Uit de berichten in de telefoon blijkt dat de verdachte contact heeft gehad met een contact genaamd ‘trans’ (telefoonnummer [gsm-nummer02] ).
Dit contact stuurde onder meer:
‘Misschien straks ritje antwerpen (…).
Iemand brengt zo diesel geld
Koddeweg
Hoogvliet (…)
Zet je locatie aan (…)
Zet beide telefoons je locatie aaan
Blijf alsjeblieft bereikbaar (…).
[code01] (…)
Pin: [pinnummer01] (…)’.
De verdachte reageerde hierop bevestigend.
De verdachte heeft ter zitting verklaard dat de Apple Phone 7 die ook onder hem in beslag is genomen, voorafgaande aan zijn rit naar Antwerpen op 26 juni 2023, naar hem toe is gebracht zodat hij bereikbaar kon zijn in België. De persoon die hem de telefoon bracht, zou hem ook geld hebben gebracht om te tanken. De verdachte heeft de telefoon gebruikt en deze telefoon bevatte slechts één contact, genaamd ‘ [naam contact01] ’ (telefoonnummer [gsm-nummer03] ).
Dit contact stuurde onder meer:
26-6-2023 14.44 uur Broer rij aub antwerpen (…)
26-6-2023 15.16 uur Zet beide telefoon locatie aan ja (…)
26-6-2023 17.43 uur Straks foto zegel en cntr (…).
Hierna stuurt de verdachte om 17.50 uur een foto van het douanezegel en om 17.51 uur een foto van container [containernummer01] naar [naam contact01] .
Dit contact stuurde vervolgens onder meer:
26-6-2023 19.02 uur Truck parking
Mosterweg, 3202LJ Spijkenisse
26-6-2023 19.03 uur Iemand gaat voor jou open doen
Hij mag niet weten dat dir grote werk is (…)
26-6-2023 19.30 uur Audi rs6
Rij gelijk achter hem aan naar binnen (…).
De verdachte heeft op zitting geen toereikende verklaring kunnen geven voor deze berichten en onvoldoende kunnen toelichten wat ‘het grote werk’ betrof en waarom de bestuurder van de Audi hier niet van mocht weten. Ook heeft hij onvoldoende verklaard waarom hij op een parkeerplaats geld voor benzine ontving en een telefoon, terwijl dit een ogenschijnlijk ongebruikelijke gang van zaken lijkt in het normale beroepsvervoer. Dit contact met deze inhoud en met personen waarvan geen naam genoteerd, lijkt niet te passen bij reguliere vervoerscontacten/-werkzaamheden. Ditzelfde geldt voor het versturen van foto’s van een container en een douanezegel.
Onderzoek vrachtwagen, papieren en verdachte
Uit de resultaten van onderzoek naar de tachograaf van de vrachtwagen waarmee de verdachte het transport heeft uitgevoerd blijkt dat met de vrachtwagen veel relatief korte ritten zijn uitgevoerd. Ook is gebleken dat met de vrachtwagen vele keren is gereden zonder dat gebruik werd gemaakt van een bestuurderskaart. Dit was ook het geval toen de verdachte werd aangehouden. Dit is ongebruikelijk in het reguliere transport en wordt in de bestuursrechtelijke handhaving van het Arbeidstijdenbesluit vervoer (Wegvervoer) beschouwd als fraudemisdrijf en is in strijd met bepalingen uit het ATBV (arbeidstijdenbesluit vervoer). Verder is gebleken dat tijdens de rit van 26 juni 2023 van de verdachte geen gewaarmerkte communautaire vergunning in de vrachtwagen aanwezig was en ook geen CMR vrachtbrief van de vervoerde goederen. Het niet aanwezig hebben van deze documenten is niet gebruikelijk in het reguliere beroepsvervoer. Het wordt in de bestuursrechtelijke handhaving beboet omdat het in strijd met bepalingen uit de Wet wegvervoer goederen (WWG). Daarnaast is uit onderzoek in Suwinet gebleken dat de verdachte niet in dienstbetrekking is of ooit was geweest bij de firma op naam waarvan de vrachtwagen geresisteerd stond ( [bedrijf01] BV) of dat hij op dat moment bij enige andere firma een dienstverband had. Het rijden als chauffeur in het beroepsvervoer, over de weg, zonder een verklaring van dienstbetrekking, is niet gebruikelijk in het reguliere beroepsvervoer en wordt in de bestuursrechtelijke handhaving beboet omdat het in strijd is met bepalingen uit de WWG.
Pincode en vervoersopdracht
De verdachte heeft bij het ophalen van de container een valse pincode gebruikt. De door de verdachte gebruikte pincode was afgegeven aan transportbedrijf [bedrijf02] te [plaats01] , zonder medeweten van dit bedrijf. Het bedrijf dat door [bedrijf03] was benaderd het transport van de containers te doen, bleek er niet van op de hoogte te zijn dat de container al was opgehaald.
Truckparking
Uit de observatie en camerabeelden van de parkeerplaats blijkt dat de verdachte de container niet naar de bestemming brengt, maar naar een truckparking. Hij rijdt met zijn vrachtwagen direct achter een Audi aan de parkeerplaats op, zodat zijn vrachtwagen niet kenbaar is geregistreerd in het systeem.
Tapgesprekken
Uit de tapgesprekken blijkt dat de verdachte herhaaldelijk benadrukt dat hij niet over het transport heeft gepraat met de politie.
Conclusie opzet
Uit de hiervoor genoemde feiten en omstandigheden in onderlinge samenhang bezien, leidt de rechtbank af dat de verdachte wetenschap had van de aanwezigheid van heroïne in de door hem vervoerde container. Veel van de omstandigheden waaronder de verdachte de container heeft vervoerd wijken af van wat gebruikelijk is in het reguliere beroepsvervoer en/of zijn niet toegestaan. De handelswijze van de verdachte en zijn communicatie daarover duiden erop dat hij zijn sporen heeft willen wissen.
Hoeveelheid ingevoerde heroïne
In de containers met nummers [containernummer01] , [containernummer02] , [containernummer03] en [containernummer04] bevond zich in totaal 583,82 kilo heroïne. In de door de verdachte vervoerde container met nummer [containernummer01] bevond zich oorspronkelijk 136,16 kilo heroïne. Het grootste deel van de heroïne is na de controle in de haven in Antwerpen uit de container gehaald. Daardoor kan niet de invoer van de volledige 583,82 dan wel 136,16 kilo heroïne bewezen worden verklaard, maar enkel de invoer van een kleine hoeveelheid (het teruggeplaatste monster) die is teruggeplaatst. Uit de tekst van artikel 2, aanhef en onder A, van de Opiumwet in verbinding met artikel 1 lid 4 van de Opiumwet volgt dat het verrichten van handelingen die zijn gericht op het verdere vervoer van verdovende middelen na het passeren van de landsgrenzen in de vorm van verlengde invoer strafbaar is. Gelet op het bovenstaande is het door de verdachte verrichte vervoer te kwalificeren als ‘verlengde invoer’ van de verdovende middelen.