4.2.4.Beoordeling
Gelet op de bekennende verklaring van de verdachte en de inhoud van de bewijsmiddelen kan wettig en overtuigend worden bewezen dat de verdachte de explosie aan de [straatnaam01] (op 4 april 2023) en de explosie aan de [straatnaam02] opzettelijk teweeg heeft gebracht. De rechtbank dient te beslissen over welk gevaar door de explosies is veroorzaakt en of de verdachte de explosies samen met anderen heeft teweeggebracht.
Dat er gemeen gevaar voor goederen heeft bestaan door de explosies heeft tijdens de behandeling ter zitting niet ter discussie gestaan. Dit blijkt ook voldoende uit het dossier. Dat zal daarom zonder nadere motivering worden bewezen.
Om levensgevaar of gevaar voor zwaar lichamelijk letsel voor een ander te kunnen aannemen, is vereist dat uit de inhoud van wettige bewijsmiddelen volgt dat dat gevaar inderdaad te duchten was. Dit betekent dat levensgevaar of gevaar voor zwaar lichamelijk letsel naar algemene ervaringsregels voorzienbaar moet zijn geweest.
[straatnaam01]
[naam01] , de bewoner van de woning, bevond zich op het moment van de ontploffing in zijn woonkamer. Uit zijn aangifte blijkt dat het raam gesloten was, dat de gordijnen dicht waren en dat hij op de bank zat die voor het raam stond. Hij hoorde een sissend geluid gevolgd door een knal, waarna de overgordijnen samen met de rails van het plafond af werden geblazen. Die gordijnen hebben de verbrijzelde ruit grotendeels tegengehouden. Uit de aangifte en het onderzoek van de politie blijkt dat desondanks in de woning heel veel glasscherven bij het raam lagen en dat onder de bank en op de grond kleine stukjes karton en zwarte tape lagen.
De forensische opsporing heeft onderzoek in de woning gedaan en in het dossier is ook een vakbijlage van het NFI over de gevaarzetting van een cobra 6 en vergelijkbare artikelen gevoegd. Daaruit blijkt dat als een cobra direct tegen een voorwerp aan ontploft, dat voorwerp vrijwel altijd zal beschadigen. Door het NFI is praktijkonderzoek uitgevoerd, specifiek voor de situatie dat een cobra tegen een glazen ruit aan ontploft. Bij dubbel of triple glas geldt dat het glas direct achter een ontploffende cobra zo sterk wordt verbrijzeld dat er een soort ‘zandstraal’ van kleine glasdeeltjes wegspuit. Aangenomen wordt dat iemand die daardoor wordt geraakt, ernstig lichamelijk letsel op kan lopen.
Uit de vakbijlage blijkt ook dat er gevaar voor dodelijk letsel bestaat als er (vrijwel) direct contact van een cobra met een hoofd, nek of romp van een onbeschermd persoon ontstaat.
Gelet op deze beschrijvingen in de vakbijlage kan de rechtbank niet vaststellen dat in dit onderhavige geval levensgevaar bestond, daarvoor wijkt de situatie te veel af van de situatie die beschreven is in de vakbijlage. Wel acht de rechtbank bewezen dat gevaar voor zwaar lichamelijk letsel bestond omdat de bewoner zich vlak achter de ruit bevond terwijl er tussen hem en het raam slechts gordijnen hingen. Anders dan door de verdediging is aangevoerd lagen ook in de woning glasscherven en stukjes karton, zodat kan worden vastgesteld dat de gordijnen niet al het glas hebben tegengehouden. Gelet op de korte afstand tussen de op het raam geplakte cobra en de op de bank zittende bewoner, was naar het oordeel van de rechtbank naar algemene ervaringsregels voorzienbaar dat door de explosie zwaar lichamelijk letsel kon worden veroorzaakt.
Gelet op de verklaring van de verdachte dat hij samen met een ander naar de woning is toegelopen, dat hij onder het raam is gaan staan en dat de ander vervolgens op zijn schouders is gaan staan om een cobra op het raam te plakken, kan worden bewezen dat sprake was van een gezamenlijke uitvoering.
[straatnaam02]
Op basis van het dossier kan niet worden vastgesteld of ten tijde van het plaatsen van de cobra’s – midden in de nacht – personen in het portiek of de (directe) nabijheid ervan aanwezig waren. Daarom heeft de rechtbank onvoldoende informatie om vast te kunnen stellen dat levensgevaar of gevaar voor zwaar lichamelijk letsel te duchten was als gevolg van de explosie. Daarnaast acht de rechtbank van belang dat sprake was van veiligheidsglas. De verdachte zal ten aanzien van dit deel van de tenlastelegging worden vrijgesproken.
De betrokkenheid bij een strafbaar feit door meerdere personen kan als medeplegen worden aangemerkt als is komen vast te staan dat bij het begaan daarvan sprake is geweest van een voldoende nauwe en bewuste samenwerking. Daarbij kan rekening worden gehouden met onder meer de intensiteit van de samenwerking, de onderlinge taakverdeling, de rol in de voorbereiding, de uitvoering of de afhandeling van het feit en het belang van de rol van de verdachte, diens aanwezigheid op belangrijke momenten en het zich niet terugtrekken op een daartoe geëigend tijdstip.
Op de iPhone 7 van de verdachte is een video aangetroffen waarop de beide handen van de verdachte zichtbaar zijn op het moment dat hij de cobra’s op de ruit plakt en vervolgens aansteekt. De rechtbank concludeert dat de verdachte, terwijl hij de explosie veroorzaakte, door een ander is gefilmd. De verdachte heeft ter terechtzitting desgevraagd verklaard dat een ander dit heeft gefilmd De rechtbank is van oordeel dat het enkele filmen geen uitvoeringshandeling van het teweegbrengen van een ontploffing is. Daarom kan niet wettig en overtuigend worden bewezen dat de verdachte de explosie samen met een ander teweeg heeft gebracht. De rechtbank zal de verdachte daarvan vrijspreken.