ECLI:NL:RBROT:2023:9401

Rechtbank Rotterdam

Datum uitspraak
7 september 2023
Publicatiedatum
11 oktober 2023
Zaaknummer
10/021087-03
Instantie
Rechtbank Rotterdam
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Beschikking
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Verlenging van de termijn van terbeschikkingstelling van een ter beschikking gestelde met een pedofiele stoornis

Op 7 september 2023 heeft de Rechtbank Rotterdam uitspraak gedaan in een zaak betreffende de verlenging van de terbeschikkingstelling van een ter beschikking gestelde, geboren in 1971, die verblijft in de Van der Hoeven Kliniek. De rechtbank heeft de termijn van de terbeschikkingstelling met twee jaar verlengd. De terbeschikkingstelling was oorspronkelijk gelast bij vonnis van 12 mei 2004, na het plegen van seksuele handelingen met een minderjarige. De rechtbank ontving op 6 juli 2023 een vordering tot verlenging van de terbeschikkingstelling van het openbaar ministerie, welke op 7 september 2023 werd behandeld. De ter beschikking gestelde heeft in het verleden moeite gehad met transparantie en betrouwbaarheid, maar heeft recentelijk positieve ontwikkelingen laten zien in zijn behandeling. De deskundigen, waaronder een psychiater en psycholoog, adviseerden ook tot verlenging van de terbeschikkingstelling, gezien het hoge recidiverisico en de noodzaak voor verdere behandeling en resocialisatie. De rechtbank oordeelde dat de veiligheid van anderen eist dat de termijn van de terbeschikkingstelling wordt verlengd, ondanks de positieve ontwikkeling van de ter beschikking gestelde. De beslissing is genomen door een meervoudige kamer van de rechtbank, met de mogelijkheid voor beroep binnen veertien dagen.

Uitspraak

Rechtbank RotterdaM
Team straf 2
Parketnummer: 10/021087-03
Datum uitspraak: 7 september 2023
Beslissing van de rechtbank Rotterdam, meervoudige kamer voor strafzaken, met betrekking tot de terbeschikkingstelling van:
[naam01](de ter beschikking gestelde),
geboren te [geboorteplaats01] op [geboortedatum01] 1971,
verblijvende in Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) Van der Hoeven Kliniek, locatie [locatie01] (de instelling),
raadsman mr. J. Boksem, advocaat te Leeuwaarden.

1.Inleiding

Bij vonnis van deze rechtbank van 12 mei 2004 is de terbeschikkingstelling van [naam01] gelast en is zijn verpleging van overheidswege (hierna: dwangverpleging) bevolen.
De terbeschikkingstelling is gelast ter zake van het plegen van seksuele handelingen met iemand beneden de leeftijd van twaalf jaren die mede bestonden uit het seksueel binnendringen van het lichaam. De termijn van de terbeschikkingstelling is aangevangen op 10 augustus 2005.
Bij beslissing van 5 oktober 2021 heeft deze rechtbank de terbeschikkingstelling laatstelijk verlengd met twee jaren.

2.Procesverloop

De rechtbank heeft op 6 juli 2023 van het openbaar ministerie een vordering tot verlenging van de terbeschikkingstelling ontvangen (artikel 38d, tweede lid, van het Wetboek van Strafrecht). Bij die vordering zijn de daarbij vereiste stukken gevoegd.
De vordering is op de openbare terechtzitting van 7 september 2023 behandeld. De officier van justitie, mr. M. Boekhoud, de ter beschikking gestelde, zijn raadsman en de deskundige mevrouw [deskundige01] , als hoofd behandeling werkzaam bij de instelling, zijn gehoord.

3.Adviezen

Advies instelling
De instelling adviseert in het rapport, gedateerd 12 juni 2023, de terbeschikkingstelling te verlengen met twee jaar.
Bij de ter beschikking gestelde is sprake van een pedofiele stoornis van het niet-exclusieve type, een andere gespecifieerde persoonlijkheidsstoornis met narcistische en antisociale trekken en van een seksuele preoccupatie met minderjarige meisjes. Het recidiverisico bij beëindiging van het huidige kader wordt als hoog ingeschat.
De ter beschikking gestelde heeft in het verleden meerdere malen moeite gehad zich betrouwbaar en transparant op te stellen. Op 25 mei 2022 is de hij vanuit FPC De Kijvelanden overgeplaatst naar de Van der Hoeven Kliniek. Daar heeft hij een goede start gemaakt door zich open op te stellen, zijn betrokkenheid te tonen en zich actief in te zetten voor zijn dagprogramma. Het behandelteam vindt het echter moeilijk om grip te krijgen op het gevoel en de belevingswereld van de ter beschikking gestelde. Daar wordt aan gewerkt door het voeren van gesprekken, onder andere met een seksuoloog. Beoogd wordt de semi-onbegeleide verlofstappen te doorlopen en uiteindelijk toe te werken naar onbegeleid verlof. Het plan is dat de ter beschikking gestelde op termijn doorstroomt naar de intramurale zelfstandige appartementen van [naam locatie01] , voordat hij eventueel kan worden overgeplaatst naar de transmurale afdeling [naam afdeling01] .
Advies psychiater
Psychiater [psychiater01] komt in zijn rapport, gedateerd 28 april 2023, voor wat betreft de diagnostiek en het recidiverisico tot vergelijkbare conclusies als de rapporterend psycholoog en de instelling. Ook adviseert hij de ter beschikkingstelling met dwangverpleging te verlengen met twee jaar. Tijdens een stapsgewijs traject van onbegeleid verlof zal moeten blijken of de ter beschikking gestelde nu wel voldoende transparant en afspraak betrouwbaar is voor een succesvolle resocialisatie.
Advies psycholoog
Psycholoog [psycholoog01] , adviseert in het rapport, gedateerd 28 april 2023, eveneens om de terbeschikkingstelling met dwangverpleging te verlengen met twee jaar. Een periode van twee jaar is volgens de psycholoog ten minste nodig om het resocialisatieproject verder vorm te geven. Volgens de psycholoog moet, gegeven de eerder mislukte resocialisatiepogingen, worden voorkomen dat het proces te snel gaat. Op deze manier kan gekeken worden hoe de ter beschikking gestelde omgaat met toenemende vrijheden en verantwoordelijkheden.
Op de terechtzitting gegeven adviezen
De deskundige heeft het advies van de instelling op de terechtzitting toegelicht. Zij heeft – zakelijk weergegeven – verklaard dat inmiddels gesprekken met de seksuoloog zijn gestart. Uit deze gesprekken is naar voren gekomen dat de ter beschikking gestelde eerder het gevoel had niet open te kunnen zijn over zijn seksualiteit, omdat daar in de vorige kliniek snel negatieve consequenties aan werden verbonden. De ter beschikking gestelde toont nu meer openheid in de gesprekken en dit geeft de kliniek op dit moment voldoende grip op de situatie. Er is samen met de ter beschikking gestelde een koers uitgestippeld en hij werkt hier goed aan mee. Op dit moment heeft de ter beschikking gestelde semi-onbegeleide verloven, om uiteindelijk toe te werken naar onbegeleid verlof. De ter beschikking gestelde heeft zich vanaf de vorige verlengingsbeslissing betrouwbaar getoond tijdens zijn verloven en komt gemaakte afspraken goed na. Ondanks dat de ter beschikking gestelde een positieve ontwikkeling heeft laten zien, zal het verdere traject nog langere tijd vergen en moet hij nog verschillende stappen doorlopen.

4.Standpunt van partijen

Standpunt van de officier van justitie
De officier van justitie heeft geconcludeerd tot verlenging van de termijn van de terbeschikkingstelling met twee jaar.
Standpunt van de ter beschikking gestelde
De ter beschikking gestelde en de raadsman hebben zich niet verzet tegen verlenging van de termijn van de terbeschikkingstelling.

5.Beoordeling

Op grond van de adviezen van de deskundigen en wat verder naar voren is gekomen op de terechtzitting is de rechtbank van oordeel dat:
- er nog steeds sprake is van een gebrekkige ontwikkeling en/of ziekelijke stoornis van de geestvermogens van de ter beschikking gestelde;
- de veiligheid van anderen dan wel de algemene veiligheid van personen of goederen eist dat de termijn van de terbeschikkingstelling met twee jaar wordt verlengd.
De rechtbank stelt vast dat de afgelopen periode sprake is van een positieve ontwikkeling. Het praktiseren van verloven is weer opgepakt en dat biedt de ter beschikking gestelde de gelegenheid om te laten zien dat hij ook bij verdere uitbreiding van zijn vrijheden voldoende betrouwbaar en transparant blijft. Gelet op de behandeling die nog nodig is om het recidiverisico te beperken en de nog te zetten vervolgstappen binnen het resocialisatietraject, is de rechtbank van oordeel dat de duur van de maatregel met twee jaar moet worden verlengd.
De totale duur van de terbeschikkingstelling met dwangverpleging gaat door de verlenging een periode van vier jaar te boven. Verlenging is niettemin mogelijk, omdat de terbeschikkingstelling is opgelegd voor een misdrijf dat gericht is tegen of gevaar veroorzaakt voor (de onaantastbaarheid van het lichaam) van één of meer personen.

6.Beslissing

De rechtbank:
verlengtde termijn van de terbeschikkingstelling met
2 (twee) jaar.
Deze beslissing is genomen door
mr. J.M.L. van Mulbregt, voorzitter,
en mrs. D. van der Sluis en H.J. de Kraker, rechters,
in tegenwoordigheid van mr. L.R. van Zaanen, griffier,
en uitgesproken op de openbare terechtzitting.
Tegen deze beslissing kan het openbaar ministerie binnen veertien dagen na de uitspraak en de ter beschikking gestelde binnen veertien dagen na betekening daarvan beroep instellen bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.