ECLI:NL:RBROT:2023:7206

Rechtbank Rotterdam

Datum uitspraak
7 juli 2023
Publicatiedatum
14 augustus 2023
Zaaknummer
10.750113.17
Instantie
Rechtbank Rotterdam
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Eerste aanleg - meervoudig
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Verlenging van de terbeschikkingstelling met dwangverpleging voor een ter beschikking gestelde met complexe problematiek

Op 7 juli 2023 heeft de Rechtbank Rotterdam uitspraak gedaan in de zaak van een ter beschikking gestelde, geboren op Curaçao, die ter beschikking is gesteld na een veroordeling voor mensenhandel en ontuchtige handelingen. De rechtbank heeft een vordering tot verlenging van de terbeschikkingstelling met twee jaar behandeld, ingediend door het openbaar ministerie. De ter beschikking gestelde is bijgestaan door zijn raadsvrouw, mr. A.M.R. van Ginneken, en er is een deskundige gehoord die werkzaam is bij de instelling waar de ter beschikking gestelde verblijft. De deskundige heeft geadviseerd om de terbeschikkingstelling te verlengen, gezien de gebrekkige ontwikkeling en de ziekelijke stoornis van de geestvermogens van de ter beschikking gestelde. De rechtbank heeft vastgesteld dat er nog steeds een risico op recidive bestaat en dat de veiligheid van anderen eist dat de terbeschikkingstelling wordt verlengd. De rechtbank heeft de TBS met dwangverpleging met twee jaar verlengd, waarbij de beslissing is genomen door een meervoudige kamer bestaande uit drie rechters. De ter beschikking gestelde en zijn raadsvrouw hebben zich niet verzet tegen de verlenging.

Uitspraak

Rechtbank Rotterdam
Team straf 2
Parketnummer: 10.750113.17
Datum uitspraak: 7 juli 2023
Beslissing van de rechtbank Rotterdam, meervoudige kamer voor strafzaken, met betrekking tot de terbeschikkingstelling van:
[ter beschikking gestelde01](ter beschikking gestelde),
geboren te Curaçao (de Nederlandse Antillen) op [geboortedatum01],
verblijvende in [instelling01] te [plaats01] (hierna: de instelling),
raadsvrouw mr. A.M.R. van Ginneken, advocaat te Utrecht.

1..Inleiding

Bij arrest van het gerechtshof Den Haag van 24 juni 2021 is de terbeschikkingstelling van [ter beschikking gestelde01] gelast en is zijn verpleging van overheidswege (dwangverpleging) bevolen.
De terbeschikkingstelling is gelast ter zake van mensenhandel ten aanzien van een persoon beneden de 18 jaren, meermalen gepleegd, het plegen van ontuchtige handelingen met een persoon die de leeftijd van 12 jaren maar nog niet de leeftijd van 16 jaren heeft bereikt en het handelen in strijd met artikel 26, eerste lid van de Wet wapens en munitie, meermalen gepleegd. De termijn van de terbeschikkingstelling is aangevangen op 9 juli 2021.

2..Procesverloop

De rechtbank heeft op 25 mei 2023 van het openbaar ministerie een vordering ontvangen tot verlenging van de terbeschikkingstelling met twee jaar. Bij die vordering zijn de daarbij vereiste stukken gevoegd dan wel later toegezonden.
De vordering is op de openbare terechtzitting van 7 juli 2023 behandeld. De officier van justitie mr. M. Boekhoud, de ter beschikking gestelde, bijgestaan door diens raadsvrouw, en als deskundige [naam01], werkzaam bij de instelling, zijn gehoord.

3..Adviezen

Advies instelling
De instelling adviseert in het rapport, gedateerd 2 mei 2023, de terbeschikkingstelling te verlengen met twee jaar.
Bij de ter beschikking gestelde is sprake van een beneden gemiddeld intelligentieniveau, een antisociale persoonlijkheidsstoornis en trekken van psychopathie. Tevens is er sprake van narcistische trekken. Deze trekken komen tot uiting in een overwaardig zelfgevoel, geldingsdrang, gebrek aan empathie en het exploiteren van anderen. In de loop der tijd is er daarnaast nog onvoldoende zicht gekomen op de seksualiteit van de ter beschikking gestelde, waardoor geen uitspraak kan worden gedaan over eventuele seksuele deviantie of hyperseksualiteit.
Onder de huidige omstandigheden wordt het risico op recidive van zowel seksueel als niet-seksueel gewelddadig gedrag ingeschat als laag. De geboden externe structuren, begeleiding, toezicht en controle leveren een belangrijke bijdrage aan het laag houden van de risico's. Bij het vervallen van de tbs-maatregel wordt het recidiverisico ingeschat als hoog. De inschatting is dat de ter beschikking gestelde bij onvoldoende toezicht en controle de steun van zowel de hulpverlening als zijn sociale netwerk zal afhouden. Daarbij is het risico dat er geweld zal worden gebruikt als rechtvaardiging voor eventuele bedreigende situaties. Tevens is een delictroute denkbaar waarbij de ter beschikking gestelde, vanuit zijn antisociale problematiek ter bevrediging van zijn eigen (financiële) behoeften, voorbij gaat aan de rechten en behoeften van anderen. De verwachting is dat bovengenoemde problemen bij het vervallen van de tbs-maatregel zullen toenemen, voornamelijk binnen intieme relaties. De ter beschikking gestelde beschikt namelijk nog over onvoldoende probleemoplossende vaardigheden om deze problematiek het hoofd te kunnen bieden. Daarbij komt dat, zoals zojuist gesteld, er nog onvoldoende zicht is op de seksuele zelfregulatie van de ter beschikking gestelde.
Er is daarnaast sprake van een wantrouwende behandelattitude, wat mede is ingegeven door een incident in de PI Veenhuizen. Deze behandelattitude alsmede de hiervoor beschreven kernproblematiek en risicotaxatie maken dat sprake is van een complex behandelings- en resocialisatietraject. Een verlenging van de terbeschikkingstelling met een termijn van twee jaren is daarom aangewezen.
Op de terechtzitting gegeven advies
De deskundige heeft haar advies op de terechtzitting toegelicht. Zij heeft onder meer – zakelijk weergegeven – verklaard dat het verhaal twee kanten van één medaille kent. Enerzijds heeft de ter beschikking gestelde bijna geen incidenten op zijn naam binnen de kliniek, anderzijds lijkt er nog intrinsieke motivatie te ontbreken. Problemen worden nog veelal gezocht buiten de persoon van de ter beschikking gestelde. Er is voorzichtige progressie te zien, maar verwacht wordt van de ter beschikking gestelde dat hij tevens vanuit een intrinsieke motivatie meer assertief aan de behandeling zal deelnemen. De kliniek zal zich dan aansluiten bij deze mate van motivatie. Bezien zal moeten worden in hoeverre de behandeling dan wordt verzilverd in het verbeteren van de cognities. Verder zullen de aankomende twee jaren gesprekken met een seksuoloog worden opgezet en zal het verlof verder worden uitgebreid. Op dit moment geniet de ter beschikking gestelde dubbel begeleid verlof. Dat zal langzaam uitgebreid worden naar enkel begeleid verlof. Alles tezamen wordt ingespannen om zelfinzicht en beschermende structuren en vaardigheden bij de ter beschikking gestelde te ontwikkelen zodat een terugval kan worden voorkomen.

4..Standpunt van partijen

Standpunt van de officier van justitie
De officier van justitie heeft geconcludeerd tot verlenging van de termijn van de terbeschikkingstelling met twee jaar.
Standpunt van de ter beschikking gestelde
De ter beschikking gestelde en de raadsman hebben zich niet verzet tegen verlenging van de termijn van de terbeschikkingstelling.

5..Beoordeling

Op grond van de adviezen van en wat verder naar voren is gekomen op de terechtzitting is de rechtbank van oordeel dat:
- er nog steeds sprake is van een gebrekkige ontwikkeling en/of ziekelijke stoornis van de geestvermogens van de ter beschikking gestelde;
- de veiligheid van anderen dan wel de algemene veiligheid van personen of goederen eist dat de termijn van de terbeschikkingstelling met twee jaren wordt verlengd.
Hoewel de ter beschikking gestelde reeds verschillende behandelmodules heeft doorlopen en begonnen is aan het verloftraject, stelt de rechtbank vast dat het traject waarin de ter beschikking gestelde zich bevindt nog in de beginfase is. Door een complex behandelings- en resocialisatietraject zullen volgens het behandelteam toezicht, controle en zorg vanuit de tbs-maatregel gedurende minimaal twee jaren nog nodig zijn. De rechtbank zal gelet hierop de TBS met dwangverpleging verlengen met een termijn van twee jaar.

6..Beslissing

De rechtbank:
verlengtde termijn van de terbeschikkingstelling met
2 jaar.
Deze beslissing is genomen door mr. C.G. van de Grampel, voorzitter,
en mrs. L.J.M. Janssen en L.R. Bhalla, rechters,
in tegenwoordigheid van mrs. E.S. Brouwer en L.C. Suiker, griffiers,
en uitgesproken op de openbare terechtzitting.
De oudste en jongste rechters zijn buiten staat deze beslissing mede te ondertekenen.
Tegen deze beslissing kan het openbaar ministerie binnen veertien dagen na de uitspraak en de ter beschikking gestelde binnen veertien dagen na betekening daarvan beroep instellen bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.