Uitspraak
1..Inleiding
2..Procesverloop
3..Adviezen
4..Standpunt van partijen
5..Beoordeling
6..Beslissing
2 jaar.
Rechtbank Rotterdam
In deze zaak heeft de Rechtbank Rotterdam op 7 juli 2023 uitspraak gedaan over de verlenging van de terbeschikkingstelling van een ter beschikking gestelde, die sinds 2006 onder toezicht staat na een veroordeling voor poging tot verkrachting. De rechtbank ontving op 25 mei 2023 een vordering van het openbaar ministerie tot verlenging van de terbeschikkingstelling, die op de openbare zitting werd behandeld. De ter beschikking gestelde, bijgestaan door zijn raadsman mr. P. Scholte, was aanwezig via videoverbinding, evenals een deskundige van de instelling waar hij verblijft.
De instelling adviseerde om de terbeschikkingstelling met twee jaar te verlengen, gezien de aanhoudende psychische problemen van de ter beschikking gestelde, waaronder een borderline persoonlijkheidsstoornis en een ongespecificeerde parafiele stoornis. Ondanks een positieve gedragslijn en deelname aan EMDR-therapie, werd het recidivegevaar als hoog ingeschat. De rechtbank oordeelde dat de veiligheid van anderen eist dat de terbeschikkingstelling wordt verlengd, omdat er geen behandel- en resocialisatieperspectief meer is en de pathologie van de ter beschikking gestelde onverminderd aanwezig is.
De rechtbank heeft besloten de termijn van de terbeschikkingstelling met dwangverpleging met twee jaar te verlengen, waardoor de totale duur van de terbeschikkingstelling boven de vier jaar komt. Dit is mogelijk omdat de terbeschikkingstelling is opgelegd voor een misdrijf dat gericht is tegen de onaantastbaarheid van het lichaam van anderen. De beslissing is genomen door een meervoudige kamer, met de voorzitter en twee rechters, en is openbaar uitgesproken. Tegen deze beslissing kan binnen veertien dagen beroep worden ingesteld bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.