4.6.Over de bespreking op 9 augustus 2018 en het piketpaaltjesoverzicht hebben [naam01] , [naam02] , [naam03] en [naam06] als getuigen het volgende verklaard:
[naam01]
“ Op 9 augustus 2018 zijn we met zijn vieren bij elkaar gekomen. Dus [naam03] en [naam02] en mijn vrouw en ik. [naam03] heeft de punten waarover wij overeenstemming bereikten op zijn laptop genoteerd. Het ging met name over de financiering van de koopprijs die iets anders was ingestoken. U houdt mij productie 17 bij verzoekschrift, in de stukken aangeduid als piketpaaltjes-document. Dat is inderdaad het document dat ik bedoel. We hebben vervolgens nog een biefstuk gegeten, handen geschud en elkaar gefeliciteerd dat we er alsnog goed uitgekomen waren. Op de weg terug heb ik mijn dochter gebeld om te zeggen dat het bedrijf was verkocht. Zij was daar erg blij daarmee.
(…)
De punten uit het document van 9 augustus 2018 hebben we per onderwerp besproken aan het einde hebben we alles punt voor punt herhaald en iedereen was het ermee eens. Daarna hebben we ook hadden geschud. Het document is bij mijn weten naderhand gemaild door [naam03] .
U vraagt mij of er over de huur van de locatie is onderhandeld. Ja, er was een verzoek om de huur aan het begin wat lager te laten zijn en aan het einde wat hoger, waardoor de huur over vijfjaar gemiddeld 350.000 euro zou bedragen. Dat was een stukje financiering van onze kant. De afgesproken koopprijs was 2.5 miljoen euro, voor 100% aandelen. Mijn dochter zou geen aandelen krijgen maar directeur worden van de divisie [bedrijf01] . De
financiering van de koopprijs zou gebeuren via een dividenduitkering van [bedrijf01] naar [eiseres01] eind 2018 van 1 miljoen euro, een half miljoen zou [eiseres01] als achtergestelde lening verstrekken aan SVZ, 1 miljoen euro moest SVZ zelf financieren. Er is geen financieringsvoorbehoud gemaakt.
U vraagt mij naar aanleiding van productie 17 naar de zin die daarin staat `wat gebeurt er als niet genoeg cash is?????'. Op die vraag heb ik geen antwoord gegeven.. Dat was een interne vraag voor SVZ. Ik heb een enorme handreiking gedaan door middel van een achtergestelde lening aan SVZ.
(…)
U vraagt mij ook naar de bestendigheid van de winst die in het document wordt genoemd. We moesten de bestendigheid van de winst aantonen. Dat hebben we gedaan door middel van een uitleg over de marge, de continuïteit en de spreiding van de omzet over een aantal kernklanten.
We hebben niet besproken dat SVZ niet belast mocht worden i.v.m. de aankopen van de aandelen. Opnieuw moesten de afspraken uitgewerkt in een formeel stuk ter ondertekening. Alles was nu voor een tweede keer rond met aanpassing van de financiering voor de koopprijs en het stukje over de ingroei van de huur.
(…)
U vraagt mij of er zekerheidsstelling aan bod is geweest voor de achtergestelde lening. Ja, dat is in een van de besprekingen aan de orde geweest. Ik dacht al op 29 juni maar dat kan ook op 9 augustus zijn geweest. Er is besproken dat ik een soort claimrecht zou krijgen op de aandelen i.v.m. achtergestelde lening.
U vraagt mij naar de importeur schappen. De vraag was van SVZ om per merk te laten bevestigen door de fabrikanten dat men na de overname zaken bleef doen. Zover is het niet gekomen, want na 9 augustus kwam er een kink in de kabel. Wij hadden wel de contracten maar het was ook vakantieperiode.”
[naam02]
“U vraagt mij nader naar de bespreking van 9 augustus 2018. Het ging eigenlijk op dezelfde manier als op 29 juni 2018. Door [naam03] zijn er hoofdzaken op papier gezet, als basis voor de adviseurs om mee verder te gaan. [naam03] heeft daar weer bij gezegd dat het niet zijn specialiteit was. Hij heeft de punten in een Excel gezet. Het klopt dat document het `piketpaaltjes document' is genoemd (productie 17 verzoekschrift). Een dag later kregen we per e-mail de bevestiging van [eiseres01] dat het een goed gesprek was en dat het een goed idee was dat de adviseurs er nu mee aan het werk konden.
De voornaamste punten tijdens de bespreking waren denk ik de rol van de heer en mevrouw [eiseres01] en [naam07] en ook de prijs en financierbaarheid. Er is gesproken over de mogelijke constructie waarop dat te realiseren zou zijn.
U houdt mij een dikgedrukt stukje uit het document voor waarin staat `wat gebeurt er als er niet genoeg cash is?'. Ik denk dat dit gaat over de financiering die wij wilden realiseren bij de bank. Bij de aanvraag zou het van belang zijn om cash, zijnde de winst in 2018, in de BV mee te kunnen nemen. Die winst zou in de BV blijven. Dat punt is uiteindelijk niet veranderd ten opzichte van 29 juni. [eiseres01] heeft zijn wens om ook een deel van de winst te krijgen moeten inslikken.
We waren aan het einde van de bespreking vol goede moed over de stap die we hadden gemaakt om onze adviseurs aan het werk te zetten. Volgens mij hebben we samen nog een hapje gegeten.
(…)
Tijdens de bespreking van 9 augustus is ook het voorbehoud van financiering weer aangegeven. Dat was voor ons het allerbelangrijkste. Ook de bevestiging van de exclusiviteit van de merken is weer ter sprake gekomen. De definitieve cijfers van [eiseres01] over 2017 en de halfjaarcijfers 2018 waren volgens mij op dat moment nog niet bekend. Ik dacht dat wij voor 2018 alleen een paar Excellen gezien hadden met prognoses.
U vraagt naar de opbouw van de prijs zoals weergegeven in het piketpaaltjes-document. Deze was nog niet definitief. Het was zaak dat de adviseurs daar verder aan zouden rekenen en erover zouden nadenken. M.b.t. de kosten van adviseurs is besproken dat ieder de eigen kosten zou dragen als de deal niet door zou gaan. Tussen 29 juni en 9 augustus is er verder geen transactiedocumentatie opgesteld.”
[naam03]
De bespreking op 9 augustus 2018 vond plaats bij Van der Valk in Ridderkerk. Dit was een bespreking met Meta [eiseres01] , [naam01] , [naam02] en ik. We hebben toen nogmaals onze zorgen uitgesproken over het verloop na 29 juni. Ook hebben wij nog een keer benadrukt dat we punten zouden opstellen die naar onze adviseurs zouden gaan om uit te werken. Volgens mij heb ik aan het eind van die bespreking aangegeven dat ik ook veertien dagen geen contact met [eiseres01] wilde hebben. De adviseurs zouden het werk moeten gaan doen. Het ging om veel geld en er was onzekerheid over de cijfers m.b.t. de bestendigheid van de winst. Dan handel je niet puur uit vertrouwen. Tijdens de bespreking heb ik in Excel de punten genoteerd waarover wij hebben gesproken. Dit is het piketpaaltjes-document (productie 17 verzoekschrift) genoemd. Ik heb toen nog een keer aangegeven dat ik geen expertise heb in het noteren van dat soort punten en dat het aan de adviseurs is om op basis daarvan tot een LOI te komen.
Naar aanleiding van het overzicht heeft [eiseres01] nog een punt toegevoegd en wij maakten de afspraak veertien dagen geen contact te hebben. Voor mij vormde deze bespreking een stukje herstel van vertrouwen en de mogelijkheid om een kansrijk en goed idee toch uitgewerkt te krijgen.
(…)
Een van de voorbehouden die ook op 9 augustus 2018 weer de revue passeerde was de financierbaarheid en het meenemen van de exclusieve merken naar de nieuwe configuratie. Ook het aantonen van de bestendigheid van de winst was een voorbehoud. Deze zijn allemaal terechtgekomen in het piketpaaltjes-document. Dat waren de belangrijkste voorbehouden. Er is ook nog gesproken over de vraag wat de te doen als er te weinig cash
binnen [eiseres01] zou zijn aan het einde van het jaar. Onze adviseurs waarschuwden ons dat we alert moesten zijn op trucjes om naar het resultaat toe te werken. Dit was gebaseerd op een stukje wantrouwen dat was ontstaan door het proces tot dan toe. Het piketpaaltjes-document was tijdens de bespreking opgesteld en voorgelezen en zo zijn we punt voor punt alles doorgelopen.
U vraagt mij naar het percentage aandelen dat wij eventueel zouden overnemen. In eerste instantie was de gedachte dat [naam07] 10% van de aandelen [bedrijf01] zou behouden. [bedrijf01] zou opgaan in SVZ en we kregen een discussie hoe die aandelen van haar gestand zouden worden. Wij wilden alleen niet nog meer aandeelhouders binnen SVZ en hebben toen aangegeven dat het misschien beter zou zijn als wij 100% zouden
overnemen met daarbij een afspraak over een winst toekenning aan [naam07] .
U vraagt mij of het op 9 augustus nog gegaan is over het resultaat 2018. We hebben duidelijk gezegd dat we dat soort discussie niet nog een keer wilde hebben. Op een gekscherende manier is in dit kader de term `rupsje nooit genoeg' gevallen. Wij hadden het idee dat [eiseres01] steeds bezig was om meer naar zichzelf toe te halen.
[eiseres01] gaf ook aan dat de kosten opliepen en dat hij die gedeeltelijk op ons wilde verhalen als de deal uiteindelijk niet door zou gaan. Toen hij dat aangaf hebben wij meteen geantwoord dat daarvan geen enkele sprake zou zijn. Wij liepen hetzelfde risico en dat hoort bij ondernemen. Ook hier was weer geen woord Spaans bij.
Wat betreft de opbouw van de koopprijs was de bespreking op 9 augustus was vergelijkbaar met die van 29 juni. Alles was afhankelijk van de onderbouwing van de cijfers van wat betreft de bestendigheid van de winst, de margeontwikkeling, afschrijving van voorraden en koersverschillen. De hele constructie zou moeten leiden tot een financierbaarheid bij ABN AMRO.
De wens van [eiseres01] was, terecht, zoveel mogelijk up front te ontvangen. De hele constructie moest uitgewerkt worden. De bedragen lagen wel bij elkaar in de buurt maar de manier waarop dat uitgewerkt moest worden was helemaal niet duidelijk.
Nog meer dan op 29 juni was van belang dat de adviseurs het moesten oppakken. Als gezegd wilde ik ook veertien dagen geen contact met [eiseres01] .”
[naam06]
“Het piketpaaltjesdocument (prod. 17 verzoekschrift) was al wat uitgebreider maar nog niet heel duidelijk. Naar aanleiding van dit document zijn we gestrand op het punt van de dividenduitkering. De crux zat erin dat er ultimo 2018 een miljoen beschikbaar zou moeten zijn voor een dividenduitkering aan [eiseres01] . Volgens de prognose balans van UNO was dit het geval. Toen wij beter naar die cijfers zijn gaan kijken, bleek dat dit kwam doordat de crediteurenpositie met 300.000 euro was geplust. Dat is niet de manier hoe je dit doet. Wij werken meestal met een zogenaamd target working capital, waarbij je over een bepaalde periode het gemiddelde werkkapitaal vaststelt en aan de hand daarvan bekijkt of de kaspositie op het moment van de transactie, in vergelijking met het target working capital, zodanig is dat er ook dividend uitgekeerd kan worden. Naast de discussie over het dividend speelde ook nog het punt van de vormgeving van de achtergestelde lening die [eiseres01] zou moeten verstrekken. In een poging om er toch uit te komen is aan het einde van de rit, toen [naam04] was vervangen door [naam05] , is ook nog voorgesteld om de koopsom met 250.000 euro te verhogen en de dividenduitkering met 250.000 euro te verlagen. Daar zijn we niet uitgekomen.”