Uitspraak
RECHTBANK ROTTERDAM
1..De procedure
2..De feiten
Dekking:Verzekerde rubriek Verzekerd bedrag
[…]
Voorwaarden.
ARTIKEL 2 WAARTOE HEEFT RIJNMOND ZICH VERPLICHT?
Overeenkomstig de aov classificatie van Adfiz (clarus rapportage, zie bijlage) zou de ondernemers aov van de Goudse een sommenverzekering moeten zijn. Op clausuleblad 501 staat dat het een schadeverzekering is. Wilt u dit aanpassen.”
het betreft hier een schadeverzekering”
U heeft vanwege uw arbeidsongeschiktheid een beroep gedaan op uw arbeidsongeschiktheidsverzekering. U stuurde ons de financiële gegevens van de jaren 2010 tot en met 2013. […]
Mate van uw arbeidsongeschiktheid
Wijziging van de hoogte van de verzekerde bedragen op uw polis
Naar aanleiding van uw schrijven van 16 juli jl, waarin u stelt dat de verzekerde bedragen te hoog zijn wil ik u hierbij graag uiteenzetten dat uw berekening niet correct is. Tevens geef ik u aan hoe wij in het verleden zijn gekomen tot het verzekerde bedrag van Rubriek A.
Vaststellen Verzekerd bedrag
Ik heb u aangegeven dat om fiscale redenen de verdeling van de winst uit onderneming op basis van 50% is aangehouden. Ik heb dit met onze accountant besproken en ik verneem gaarne uw standpunt wanneer de winstverdeling over de jaren 2011 t/m 2013 opnieuw zou worden vastgesteld op basis van een verdubbeling van mijn deel.
Winstdeling VOF
De door u genoemde afschrijvingen (als gevolg van de betaling van de goodwill voor overname van een portefeuille in 2010) zijn wel toegenomen, maar verklaren voor een klein deel de sterke daling van het bedrijfsresultaat van 2012 en 2013;
De lagere winst zou voor een groter deel te verklaren kunnen zijn door onder andere een toename van de personeelskosten en een toename van de huisvestingskosten;
Verder valt het ons op dat de winst vanaf 2012 plotseling lijkt te dalen, terwijl de jaren 2009 t/m 2011 een stabiel beeld laten zien.
3..Het geschil
in conventie
4..De beoordeling
in conventie
schadeclaim de mogelijkheid heeft om de verzekerde bedragen te verlagen naar maximaal 80% van het inkomen indien het bewijs van inkomen daartoe aanleiding geeft. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen rubriek A en B; in beginsel kan De Goudse deze verlaging doorvoeren ten aanzien van beide rubrieken. Dit alles duidt erop dat de strekking van de verzekering is om de verzekerde te compenseren voor daadwerkelijk geleden verlies aan inkomen. Nu [eiser01] destijds zelf werkzaam was als assurantietussenpersoon en dus zeer relevante kennis van zaken had, moet dit hem ook duidelijk zijn geweest.
e-mail geschreven dat de arbeidsongeschiktheidsverzekering een sommenverzekering zou moeten zijn maar dat uit clausule 501 volgt dat de verzekering een schadeverzekering is. Zij verzoekt om dit aan te passen. In reactie op deze e-mail heeft De Goudse bij e-mail van 31 mei 2012 aan de echtgenote van [eiser01] , onder verwijzing naar een door hen op 30 mei 2012 gevoerd telefoongesprek, kenbaar gemaakt dat de arbeidsongeschiktheidsverzekering een schadeverzekering betreft. Het ligt voor de hand dat deze informatie op dat moment ook bij [eiser01] bekend was. Als dat al niet zo zou zijn, kan deze informatie aan hem worden toegerekend nu zijn echtgenote namens het assurantiekantoor en dus namens hem optrad bij het afsluiten en het wijzigen van de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Niet gesteld of gebleken is dat nadien nog nadere correspondentie hierover is gevoerd dan wel er andere afwijkende afspraken op dit punt zijn gemaakt. Tussen partijen was in ieder geval vanaf dat moment dus in confesso dat de door [eiser01] afgesloten arbeidsongeschiktheidsverzekering een schadeverzekering en geen sommenverzekering betrof, en dat dit zowel voor rubriek A als voor rubriek B gold. Op basis van deze overwegingen concludeert de rechtbank dat de arbeidsongeschiktheidsverzekering van [eiser01] strekt tot dekking van schade, niet tot uitkering van een daar niet aan gerelateerde verzekerde som.
€ 1.196,00(2 punten × tarief € 598,00)
5..De beslissing
3533/1582