Uitspraak
RECHTBANK ROTTERDAM
1..De procedure
2..De feiten
“een grote vergissing / inschattingsfout”heeft gemaakt door met zijn eigen auto te gaan.
3..Het verzoek
ernstigverwijtbaar laat kwalificeren, moet de arbeidsovereenkomst tegen een zo vroeg mogelijke datum worden ontbonden en heeft [verweerder01] geen recht op een transitievergoeding.
4..Het verweer en voorwaardelijk tegenverzoek
ernstigverwijtbaar gehandeld, zodat hij bij ontbinding recht heeft op een transitievergoeding en de opzegtermijn in acht moet worden genomen.
5..De beoordeling
toezichtmoest houden op de patiënt, zoals Fivoor stelt. In par. 3.2 van het inwerkprogramma wordt het woord
toezichtnamelijk niet genoemd, maar staat dat de patiënt altijd
“in het zicht”van de verlofbegeleider moet zijn. Volgens [verweerder01] is dat ook steeds het geval geweest, zij het door de winkeldeuren en -ramen heen.
toezichtin par. 3.2 van het inwerkprogramma niet voorkomt, moest [verweerder01] begrijpen dat het enkel visueel in het zicht hebben van een patiënt – al dan niet door winkeldeuren en -ramen heen – onvoldoende was, maar dat hij de patiënt zodanig in het zicht moest houden dat hij ook adequaat kon ingrijpen indien dat onverwacht nodig zou zijn. Adequaat ingrijpen kon [verweerder01] in dit geval niet nu de patiënt (al) buiten stond, terwijl [verweerder01] zelf nog met andere dingen bezig was, waaronder in ieder geval het afrekenen van zijn inkopen. Bovendien heeft [verweerder01] ter zitting erkend dat hij op het moment van afrekenen niet steeds zijn aandacht bij de patiënt had. [verweerder01] heeft de patiënt dus ook feitelijk niet steeds in het zicht gehad.
incidentis geweest, is niet in geschil, maar de stelling dat er zich geen veiligheids
risicoheeft voorgedaan, kan gelet op het voorgaande geen standhouden. Daarbij volgt uit de verlofregeling dat bij de evaluatie
“eventuele afwijkingen van de regels”moeten worden genoemd. Hiervoor heeft de kantonrechter vastgesteld dat [verweerder01] van de regels is afgeweken door de patiënt buiten te laten wachten terwijl hij zelf nog in de winkel was en door zijn eigen auto te gebruiken. [verweerder01] had daarvan dus melding moeten maken, maar heeft dat niet gedaan.
ernstigverwijtbaar is, als gevolg waarvan hij zijn recht op een transitievergoeding verliest (artikel 7:673 lid 7 sub c BW) en de arbeidsovereenkomst direct kan worden ontbonden (artikel 7:671b lid 9 onderdeel b BW).