ECLI:NL:RBROT:2023:5132

Rechtbank Rotterdam

Datum uitspraak
2 juni 2023
Publicatiedatum
16 juni 2023
Zaaknummer
657306
Instantie
Rechtbank Rotterdam
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht; Personen- en familierecht
Procedures
  • Beschikking
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Afwijzing verzoek tot ondertoezichtstelling en machtiging tot uithuisplaatsing van een vermiste minderjarige

In deze zaak heeft de kinderrechter op 2 juni 2023 uitspraak gedaan over het verzoek van de Raad voor de Kinderbescherming regio Rotterdam-Dordrecht tot ondertoezichtstelling van de minderjarige [voornaam minderjarige01], die sinds 2,5 week vermist is. De ouders van de minderjarige hebben het ouderlijk gezag, maar zijn onvoldoende in staat om de zorgen rondom hun kind weg te nemen. De Raad heeft zorgen geuit over de ontwikkeling van [voornaam minderjarige01], die in contact komt met de politie, drugs gebruikt en zich onttrekt aan gezag. De kinderrechter heeft de zaak behandeld met gesloten deuren, waarbij de ouders en vertegenwoordigers van de Raad en de gecertificeerde instelling Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond aanwezig waren.

De kinderrechter heeft vastgesteld dat de situatie van [voornaam minderjarige01] zeer zorgelijk is, maar heeft het verzoek tot ondertoezichtstelling en machtiging tot uithuisplaatsing afgewezen. De kinderrechter oordeelt dat de ondertoezichtstelling en machtiging tot uithuisplaatsing geen meerwaarde hebben, gezien de korte tijd tot de meerderjarigheid van [voornaam minderjarige01] en het feit dat hij zich ook aan het strafrechtelijk kader onttrekt. De kinderrechter heeft begrip voor het verdriet van de ouders en hoopt dat [voornaam minderjarige01] snel wordt gevonden, waarbij er mogelijk nog hulpverlening kan plaatsvinden in het strafrechtelijk kader.

Uitspraak

RECHTBANK ROTTERDAM

Team Jeugd
Zaaknummer: C/10/657306 / JE RK 23-1044
Datum uitspraak: 2 juni 2023

Beschikking

in de zaak van

de Raad voor de Kinderbescherming regio Rotterdam-Dordrecht,

hierna te noemen: de Raad,
betreffende

[minderjarige01] ,

geboren op [geboortedatum01] 2005 te [geboorteplaats01] , hierna te noemen: [voornaam minderjarige01] .
De kinderrechter merkt als belanghebbenden aan:

[moeder01] en [vader01] ,

hierna te noemen: de ouders, wonende te [woonplaats01] .

Het procesverloop

Het verloop van de procedure blijkt uit het verzoekschrift met bijlagen van de Raad van 8 mei 2023, ingekomen op diezelfde datum.
Op 2 juni 2023 heeft de kinderrechter de zaak tijdens de mondelinge behandeling met gesloten deuren behandeld. Verschenen zijn:
- de ouders;
- een vertegenwoordiger van de Raad, [naam01] ;
- een vertegenwoordiger van de gecertificeerde instelling Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond, hierna te noemen: de GI, [naam02] en [naam03] .

De feiten

De ouders hebben het ouderlijk gezag over [voornaam minderjarige01] .
[voornaam minderjarige01] is sinds 2,5 week vermist.

Het verzoek

De Raad verzoekt de ondertoezichtstelling van [voornaam minderjarige01] tot aan zijn meerderjarigheid en een machtiging tot uithuisplaatsing van [voornaam minderjarige01] in een accommodatie van een jeugdhulpaanbieder tot aan zijn meerderjarigheid. De Raad verzoekt de beslissing uitvoerbaar bij voorraad te verklaren.
De Raad handhaaft het verzoek ter zitting en licht het als volgt toe. Er bestaan zorgen over de algehele ontwikkeling van [voornaam minderjarige01] . Hij heeft geen zinvolle dagbesteding, blijft contact houden met vrienden die geen goede invloed op hem hebben, komt in aanraking met de politie, gebruikt (soft)drugs, accepteert geen gezag en loopt weg. Ook op dit moment is [voornaam minderjarige01] ruim 2,5 week vermist. [voornaam minderjarige01] staat op de wachtlijst voor behandeling bij De Catamaran. In de tussentijd kan hij, als hij weer terecht is, vanaf 1 juli 2023 terecht bij De Fjord. De ouders zijn bereid, maar onvoldoende in staat om onder hun eigen verantwoordelijkheid de zorgen rondom [voornaam minderjarige01] weg te nemen. De problematiek is te complex geworden en [voornaam minderjarige01] onttrekt zich aan het gezag. De Raad is zich ervan bewust dat er ook sprake is van een strafrechtelijk kader. Door zijn wegloopgedrag heeft [voornaam minderjarige01] de bijzondere voorwaarden geschonden, waardoor de Raad verwacht dat [voornaam minderjarige01] een straf zal moeten uitzitten als hij wordt aangehouden. Ondanks het strafrechtelijk kader is het tot op heden niet gelukt om stabiliteit, behandeling en hulpverlening te bieden. Nu de zorgen ook civielrechtelijk van aard zijn, ziet de Raad een meerwaarde in de ondertoezichtstelling en machtiging tot uithuisplaatsing. Het is een zeer zorgelijke situatie en niets doen is geen optie.

Het standpunt van de GI

De GI heeft ter zitting naar voren gebracht dat het een ingewikkelde situatie is. Enerzijds zijn er grote zorgen en is het belangrijk dat passende hulpverlening wordt geboden. Anderzijds is de termijn tot aan de meerderjarigheid van [voornaam minderjarige01] heel kort. De GI vraagt zich af wat zij kan bewerkstelligen in drie maanden en wat de meerwaarde van een ondertoezichtstelling is. Er is een jeugdreclasseerder betrokken vanuit het strafrechtelijk kader en daaruit blijkt dat [voornaam minderjarige01] zich niet aan de gestelde voorwaarden houdt. Hij werkt niet mee met de hulpverlening, volgt geen behandeling en onttrekt zich aan het gezag. Als een ondertoezichtstelling wordt uitgesproken zal dit niet anders zijn. Daarnaast is [voornaam minderjarige01] op dit moment vermist. Als hij wordt gevonden zal hij naar verwachting eerst 30 dagen in detentie gaan. Ook is niet zeker dat er een vaste jeugdbeschermer betrokken zal zijn. De termijn van de ondertoezichtstelling is hoogstwaarschijnlijk te kort om resultaat te boeken.

Het standpunt van de ouders

De ouders zien geen meerwaarde in het verzoek van de GI. Het is triest dat de situatie zo ver heeft moeten komen. De ouders hebben al meerdere keren aan de bel getrokken, maar niemand zag de ernst van de situatie in. [voornaam minderjarige01] is slim, maar door het vertonen van sociaal wenselijk gedrag komt hij in de problemen. Nu wordt er eindelijk actie ondernomen, maar het is te laat. De ouders hebben het gevoel dat zij in de steek zijn gelaten. [voornaam minderjarige01] wordt over drie maanden achttien en dan is alle hulp in het vrijwillig kader. Dat is bij [voornaam minderjarige01] een heel groot struikelblok. Waar vorig jaar nog eer te behalen viel, is dat nu weg. De ouders zijn [voornaam minderjarige01] kwijt en dat doet ze veel verdriet. Het is op dit moment prioriteit dat [voornaam minderjarige01] wordt gevonden.

De beoordeling

De kinderrechter vindt het een bijzonder trieste en lastige situatie. De kinderrechter ziet de zorgen die ter zitting naar voren zijn gebracht. [voornaam minderjarige01] wordt ernstig in zijn ontwikkeling bedreigd. Hij heeft geen zinvolle dagbesteding, komt in aanmerking met de politie, gebruikt (soft)drugs en vertoont zelfbepalend gedrag. Ook onttrekt hij zich aan het gezag van zijn ouders en is hij op dit moment vermist. Er is geen zicht op waar [voornaam minderjarige01] op dit moment verblijft en met wie hij optrekt. Dat maakt de situatie zeer zorgelijk. De GI heeft ter zitting naar voren gebracht het verzoek van de Raad op zich wel te steunen, maar dat zij zich ook afvraagt wat zij kan betekenen in deze korte periode. [voornaam minderjarige01] wordt over drie maanden meerderjarig, waarna de hulpverlening zal plaatsvinden in het vrijwillig kader. De ondertoezichtstelling en de machtiging tot uithuisplaatsing hebben naar het oordeel van de kinderrechter daarom geen meerwaarde. Zeker gezien het feit dat [voornaam minderjarige01] zich ook onttrekt aan politie en justitie. In het strafrechtelijk kader heeft [voornaam minderjarige01] zich al te houden aan de bijzondere voorwaarden die zien op het meewerken met de hulpverlening, het volgen van een behandeling en het hebben van een zinvolle dagbesteding en een woning. Nu hij ook hier zijn medewerking niet aan verleent, acht de kinderrechter het niet aannemelijk dat de maatregelen in het civiele kader wel werken voor [voornaam minderjarige01] . Dit betekent dat het verzoek zal worden afgewezen.
De kinderrechter ziet het verdriet van de ouders en spreekt de hoop uit dat [voornaam minderjarige01] snel wordt gevonden. Tot slot geeft de kinderrechter mee dat, ingeval [voornaam minderjarige01] wordt gevonden, er wellicht nog mogelijkheden voor hulpverlening zijn in het strafrechtelijk kader.

De beslissing

De kinderrechter:
wijst het verzoek tot ondertoezichtstelling en het verlenen van een machtiging tot uithuisplaatsing af.
Deze beslissing is mondeling gegeven en in het openbaar uitgesproken op 2 juni 2023 door mr. K.T.F. Chocolaad-de Bos, kinderrechter, in aanwezigheid van mr. B. de Pater als griffier, en op schrift gesteld op 16 juni 2023.
Hoger beroep tegen deze beschikking kan worden ingesteld:
- door de verzoekers en de belanghebbende(n) aan wie een afschrift van de beschikking is verstrekt of verzonden, binnen drie maanden na de dag van de uitspraak;
- door andere belanghebbenden binnen drie maanden na de betekening daarvan of nadat de beschikking aan hen op een andere wijze bekend is geworden.
Het hoger beroep moet, door tussenkomst van een advocaat, worden ingediend bij de griffie van het gerechtshof te Den Haag.