ECLI:NL:RBROT:2023:12976

Rechtbank Rotterdam

Datum uitspraak
11 december 2023
Publicatiedatum
15 maart 2024
Zaaknummer
C/10/669307 / FA RK 23-8568
Instantie
Rechtbank Rotterdam
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht; Personen- en familierecht
Procedures
  • Mondelinge uitspraak
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Zorgmachtiging op basis van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg voor betrokkene met alcoholverslaving

Op 11 december 2023 heeft de Rechtbank Rotterdam een mondelinge uitspraak gedaan over een zorgmachtiging voor een betrokkene die lijdt aan een ernstige alcoholverslaving. De officier van justitie had op 23 november 2023 een verzoekschrift ingediend, vergezeld van diverse medische en juridische documenten. Tijdens de mondelinge behandeling waren de betrokkene, zijn advocaat, en enkele behandelaren aanwezig. De rechtbank concludeerde dat de betrokkene lijdt aan een psychische stoornis die leidt tot ernstig nadeel, zowel voor hemzelf als voor derden. Ondanks de bezwaren van de advocaat van de betrokkene, die pleitte voor vrijwillige zorg, oordeelde de rechtbank dat verplichte zorg noodzakelijk was om de gezondheid van de betrokkene te stabiliseren en om acuut levensgevaar te voorkomen. De rechtbank verleende de zorgmachtiging voor een periode van zes maanden, met de mogelijkheid tot het treffen van verschillende vormen van verplichte zorg, waaronder opname en medicatie. De beschikking is op 11 december 2023 mondeling gegeven door rechter A. Buizer en schriftelijk uitgewerkt op 22 december 2023.

Uitspraak

RECHTBANK ROTTERDAM

Team familie
Zaak-/rekestnummer: C/10/669307 / FA RK 23-8568
Referentienummer: [nummer1]
Schriftelijke uitwerking van de mondelinge beslissing van 11 december 2023 betreffende een zorgmachtiging als bedoeld in artikel 6:4 van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (hierna: Wvggz)
op verzoek van:
de officier van justitie in het arrondissement Rotterdam,hierna: de officier,
met betrekking tot:
[betrokkene1],
geboren op [geboortedatum1], [geboorteplaats1] ,
hierna: betrokkene,
wonende te [woonplaats1] ,
advocaat mr. J.W.F. Noot te Rotterdam.

1.Procesverloop

1.1.
Het verloop van de procedure blijkt uit het verzoekschrift van de officier, ingekomen op 23 november 2023.
Bij het verzoekschrift zijn de volgende bijlagen gevoegd:
  • de medische verklaring opgesteld door [naam1] , psychiater, van 17 november 2023;
  • de (niet ingevulde) zorgkaart;
  • het zorgplan van 31 augustus 2023;
  • de bevindingen van de geneesheer-directeur over het zorgplan;
  • het historisch overzicht, waarop geen eerder afgegeven machtigingen staan vermeld;
  • de relevante strafvorderlijke en justitiële gegevens van betrokkene;
  • het bericht dat er geen relevante politiegegevens van betrokkene zijn.
1.2.
De mondelinge behandeling van het verzoek heeft plaatsgevonden op 11 december 2023. Bij die gelegenheid zijn verschenen:
  • betrokkene met zijn hiervoor genoemde advocaat;
  • [naam2] , arts en [naam3] , GGZ-agoog, beiden verbonden aan Antes (hierna: de behandelaren);
  • [naam4] , echtgenote van de beste vriend van betrokkene;
  • moeder van betrokkene.
1.3.
De officier is niet tijdens de mondelinge behandeling verschenen, omdat hij een nadere toelichting op of motivering van het verzoek niet nodig achtte.

2.Beoordeling

2.1.
Anders dan de advocaat van betrokkene tijdens de mondelinge behandeling bepleit, is de rechtbank van oordeel dat uit de overgelegde stukken en de mondelinge behandeling blijkt dat betrokkene lijdt aan een psychische stoornis, te weten een verslaving aan alcohol. Uit de stukken blijkt dat de verslaving van betrokkene zodanig ernstig is dat zijn denken, voelen, willen, oordelen en doelgericht handelen daardoor worden bepaald. Betrokkene drinkt al twintig jaar en de laatste tijd vooral wodka en bier. Tijdens de mondelinge behandeling beaamt betrokkene de ernst van de problematiek.
2.2.
Het gedrag van betrokkene leidt als gevolg van zijn psychische stoornis tot ernstig nadeel, gelegen in het bestaan van of het aanzienlijk risico op levensgevaar, ernstig lichamelijk letsel, ernstige psychische schade, maatschappelijke teloorgang en ernstig verstoorde ontwikkeling voor of van betrokkene of een ander. Ten aanzien van betrokkene is sprake van overmatig alcohol gebruik. Als gevolg hiervan zijn in het verleden meerdere somatische complicaties ontstaan, zoals een varices bloeding, een maagdarmbloeding, een delirant toestandsbeeld en insulten. Bovendien is sprake van maatschappelijke teloorgang. Zo lukt het betrokkene niet een baan of dagbesteding op te pakken en heeft hij veel ondersteuning nodig van zijn steunsysteem. Tijdens de mondelinge behandeling verklaart betrokkene dat hij de afgelopen periode driemaal is opgenomen voor een behandeling ter detoxificatie. Eenmaal in de thuissituatie valt betrokkene toch weer terug in het alcoholgebruik. Betrokkene verklaart dat hij sinds twee weken weer thuis is van zijn laatste opname. Hij drinkt nog steeds, maar minder dan voorheen. De echtgenote van de beste vriend van betrokkene verklaart dat betrokkene meer drinkt dan hij toegeeft. Zo drinkt hij soms wel twee flessen wodka per dag. De moeder en echtgenote van de beste vriend van betrokkene geven aan dat ze bang zijn dat betrokkene zich dood drinkt door de somatische complicaties die ontstaan als gevolg van het alcoholgebruik. De behandelaren verklaren dat het plan vanuit de zorginstelling is betrokkene eerst drie weken op te nemen ter detoxificatie, om vervolgens over te gaan tot een langdurig klinische opname met eventueel een vervolgopname op de open afdeling. De zorgmachtiging is noodzakelijk om te zorgen dat betrokkene de behandeling ondergaat en om te voorkomen dat betrokkene terugvalt in het gebruik van alcohol waardoor de somatische complicaties optreden.
2.3.
Om ernstig nadeel af te wenden, de geestelijke gezondheid van betrokkene te stabiliseren, de geestelijke gezondheid van betrokkene dusdanig te herstellen dat hij zijn autonomie zoveel mogelijk herwint, de fysieke gezondheid van betrokkene te stabiliseren of te herstellen in het geval diens gedrag als gevolg van zijn psychische stoornis leidt tot ernstig nadeel daarvoor, heeft betrokkene zorg nodig.
2.4.
De advocaat van betrokkene bepleit tijdens de mondelinge behandeling het verzoek af te wijzen omdat betrokkene bereid is de noodzakelijke zorg in een vrijwillig kader te aanvaarden bij De Loodds. Gebleken is echter dat er geen mogelijkheden voor passende zorg op vrijwillige basis zijn. Uit de medische verklaring blijkt dat betrokkene onvoldoende bereid is om langdurig behandeling of zorg op vrijwillige basis te accepteren. Betrokkene is ambivalent in zijn wens de behandeling in een vrijwillig kader te aanvaarden. Ondanks dat betrokkene aangeeft dat hij bereid is een langdurige behandeling aan te gaan, is in het verleden meermaals gebleken dat hij vroegtijdig tegen advies in met ontslag gaat. Om die reden is verplichte zorg nodig.
De advocaat bepleit bovendien afwijzing van het verzoek, omdat er sprake is van wilsbekwaam verzet. In de medische verklaring is te snel geoordeeld dat betrokkene wilsonbekwaam is. De zorgverantwoordelijke heeft daarnaast geen wilsbekwaamheidsbeoordeling overlegd en geen gesprek heeft plaatsgevonden met de vertegenwoordiger, hetgeen strijdig is met artikel 1:5 van de Wet verplichte ggz (Wvggz). Hoewel dit in het verleden wel het geval is geweest, is bovendien volgens de advocaat momenteel geen sprake van acuut levensgevaar.
De rechtbank is van oordeel dat, gelet op de opnames in het ziekenhuis van de laatste tijd, wel sprake is van acuut levensgevaar en gaat aan het verweer van de advocaat voorbij. Zo hebben zich de afgelopen periode meerdere somatische complicaties voorgedaan, zoals bloedingen en insulten. Daarnaast is sprake van ernstig nadeel voor derden, omdat betrokkene met zijn alcoholgebruik zijn steunsysteem emotioneel belast.
2.5.
De in het verzoekschrift opgenomen vormen van verplichte zorg zijn gebaseerd op de medische verklaring, het zorgplan en de bevindingen van de geneesheer-directeur. Deze vormen van verplichte zorg zijn door de rechtbank tijdens de mondelinge behandeling besproken. Gelet op het voorgaande acht de rechtbank de volgende vormen van verplichte zorg noodzakelijk om het ernstig nadeel af te wenden:
  • het toedienen van medicatie, alsmede het verrichten van medische controles of andere medische handelingen en therapeutische maatregelen, ter behandeling van een psychische stoornis, dan wel vanwege die stoornis, ter behandeling van een somatische aandoening;
  • het beperken van de bewegingsvrijheid;
  • het aanbrengen van beperkingen in de vrijheid het eigen leven in te richten, die tot gevolg hebben dat betrokkene iets moet doen of nalaten, inhoudende het accepteren en nakomen van ambulante behandelafspraken;
  • het opnemen in een accommodatie.
De behandelaren hebben toegezegd met betrokkene te onderzoeken of zijn wens om opgenomen te worden bij de Alexanderkliniek gehonoreerd kan worden. Hij wil daar liever naartoe dan naar De Loodds.
2.6.
Voor de toegewezen vormen van verplichte zorg zijn geen minder bezwarende alternatieven die hetzelfde beoogde effect hebben. Verder is de voorgestelde verplichte zorg evenredig en naar verwachting effectief. Uit de stukken blijkt dat bij het bepalen van de juiste zorg rekening is gehouden met de voorwaarden die noodzakelijk zijn om deelname van betrokkene aan het maatschappelijk leven te bevorderen, alsmede met de veiligheid van betrokkene.
2.7.
Gelet op het voorgaande is voldaan aan de criteria voor en doelen van verplichte zorg als bedoeld in de Wvggz. De zorgmachtiging zal worden verleend voor de verzochte duur van zes maanden met ingang van vandaag.

3.Beslissing

De rechtbank:
3.1.
verleent een zorgmachtiging ten aanzien van [betrokkene1] voornoemd;
3.2.
bepaalt dat bij wijze van verplichte zorg de maatregelen zoals opgenomen in rechtsoverweging 2.5. kunnen worden getroffen;
3.3.
bepaalt dat deze machtiging geldt tot en met 11 juni 2024;
3.4.
wijst af het meer of anders verzochte.
Deze beschikking is op 11 december 2023 mondeling gegeven door mr. A. Buizer, rechter, in tegenwoordigheid van L.M. van Egmond, griffier, en op 22 december 2023 schriftelijk uitgewerkt en getekend.
Tegen deze beschikking staat het rechtsmiddel van cassatie open.