7.3.2.Rapportages en verklaringen van deskundigen op de terechtzitting
Psycholoog mw. drs. L. Heukelomheeft een rapport over de verdachte opgemaakt, gedateerd 9 oktober 2023. Dit rapport houdt voor zover van belang het volgende in.
De verdachte heeft te maken met een reactieve hechtingsstoornis, een normoverschrijdende gedragsstoornis, een stoornis in cannabisgebruik, een traumagerelateerde stoornis en een ouder-kindrelatieproblematiek. De hechtingsproblematiek van de verdachte maakt dat hij een voortdurend gevoel van onveiligheid ervaart en een mes draagt om zich veiliger te voelen. De moeite met agressieregulatie, gebrek aan empathie en onvoldoende doorwerking van het geweten passend bij de gedragsstoornis maakt dat de verdachte snel geneigd is tot agressief gedrag om zichzelf te verdedigen of te beschermen en onvoldoende rekening houdt met de grenzen van de ander. Ook al weet de verdachte cognitief wel wat goed en fout is, zijn problematiek maakt dat hij zijn emoties onvoldoende kan reguleren. Het gebruik van cannabis op de dag van het ten laste gelegde kan het vermogen tot het remmen van zijn gedrag bovendien versterkt hebben. De psycholoog adviseert de poging doodslag, indien bewezen, verminderd aan de verdachte toe te rekenen.
Er is sprake van een hoog risico op recidive op soortgelijk gedrag zonder de inzet van behandeling. Er zijn veel risicofactoren aanwezig, zoals het onvermogen mensen te vertrouwen, de boze en afstandelijke afweer, het forse middelengebruik, het zelfbepalende gedrag, de antisociale houding en de gebrekkige gewetensontwikkeling. De problematiek wordt verergerd doordat het de verdachte niet lukt om zich kwetsbaar op te stellen en hulp toe te laten. De psycholoog adviseert een langdurige behandeling binnen een klinische setting. De verdachte heeft een orthopedagogische omgeving nodig met veel structuur en begrenzing, waarbij hij gaat leren om zich aan regels te houden en zich bewust wordt van de consequenties van zijn gedrag. Daarnaast heeft hij een plek nodig waar hij langere tijd kan verblijven, zodat hij vertrouwensrelaties kan gaan leren opbouwen met anderen. Vandaaruit kan hij gaan leren om zich kwetsbaar op te stellen en hulp te aanvaarden. Ook kan hierin het mentaliserend en reflectief vermogen worden versterkt en kan de verdachte worden ondersteund bij het aanleren van alternatieve coping strategieën. Het is ook van belang dat de verdachte direct behandeling krijgt voor de cannabisverslaving.
De psycholoog adviseert een voorwaardelijke PIJ-maatregel met als bijzondere voorwaarde dat de verdachte meewerkt aan een behandeling binnen een klinische setting, te weten de Catamaran. Er is sprake van ernstige psychopathologie met een gedragsstoornis, wat de verdachte belemmert in zijn functioneren op meerdere terreinen en waar het delictgedrag uit voortvloeit. Ambulante behandeling, begeleiding binnen de jeugdzorg en juridische sancties zijn tot nu toe onvoldoende gebleken om zijn ontwikkeling positief te beïnvloeden. Daarom is langdurige behandeling binnen een klinische setting noodzakelijk. De voorwaardelijke PIJ-maatregel werkt als stok achter de deur om de behandeling van de grond te krijgen.
Psychiater drs. K.H. Stolkheeft een rapport over de verdachte opgemaakt, gedateerd
16 oktober 2023. Dit rapport houdt voor zover van belang het volgende in.
De verdachte lijdt aan een normoverschrijdende-gedragsstoornis, een reactieve hechtingsstoornis, een ongespecificeerde psychotrauma- of stressorgerelateerde stoornis, een stoornis in cannabisgebruik en een bedreigde persoonlijkheidsontwikkeling met antisociale kenmerken. De reactieve hechtingsstoornis vindt zijn oorsprong in de onvoorspelbare en onveilige omgeving waaraan de verdachte de eerste jaren van zijn leven (vóór zijn adoptie) is blootgesteld. Door de aanwezigheid van de reactieve hechtingsstoornis en de bedreigde persoonlijkheidsontwikkeling met antisociale kenmerken ervaart de verdachte een basaal gevoel van onveiligheid en voelt hij zich gemakkelijk bedreigd door anderen. In situaties die door de verdachte als dreigend worden ervaren, kan hij door zijn gebrekkige emotie- en agressieregulatie bovendien weinig anders dan impulsief en agressief handelen. Ook lukt het de verdachte niet goed om de gevolgen van zijn handelen voor zichzelf en anderen in te schatten. De psychische stoornis en bedreigde persoonlijkheidsontwikkeling hebben invloed gehad op de gedragskeuzes van de verdachte voorafgaand aan, ten tijde van en na afloop van de ten laste gelegde poging doodslag. De psychiater adviseert de verdachte de poging doodslag, indien bewezen verklaard, in verminderde mate toe te rekenen.
Het recidiverisico wordt hoog ingeschat. De ouders zijn betrokken en welwillend, maar zij zijn niet bij machte geweest om het gedrag van de verdachte bij te sturen en in de thuissituatie zijn ook regelmatig escalaties geweest. Er is weinig zicht op het sociale netwerk van de verdachte. De verdachte heeft behandeling nodig om zijn emoties en zijn agressie beter te leren reguleren. Door het aanleren van nieuwe, gezonde, coping vaardigheden zal hij moeten leren anders met negatieve emoties om te gaan. Door zijn mentaliserend vermogen te vergroten zal het hem beter lukken inzicht te krijgen in de invloed van zijn eigen binnenwereld op zijn gedrag, en wat zijn gedrag teweegbrengt bij anderen. Dit zal hem ook helpen zijn geweten en empathisch vermogen te versterken. Het zal hem tevens beter lukken te herkennen wat hij voelt en te differentiëren tussen verschillende emoties en hier op gedifferentieerde wijze uiting aan te geven. Ook is het belangrijk dat de verdachte leert om zijn eigen grenzen te herkennen en aan te geven, terwijl er ook gewerkt moet worden aan het herkennen en respecteren van grenzen van anderen. Hierbij moet aandacht zijn voor het accepteren van gezag, het aangaan en onderhouden van duurzame relaties met pro-sociale leeftijdsgenoten en het zich openstellen naar anderen. Daarnaast zal gewerkt moeten worden aan het gevoel van eigenwaarde en veiligheid, zodat de verdachte zich niet telkens bedreigd voelt.
De psychiater concludeert dat een intensieve en langdurige klinische behandeling noodzakelijk is om het hoge recidiverisico te verlagen en de algehele ontwikkeling van de verdachte positief te beïnvloeden. De psychiater adviseert de behandeling te laten plaatsvinden binnen het juridische kader van een voorwaardelijke PIJ-maatregel. Er is sprake van ernstige psychopathologie. De verdachte heeft geen ziektebesef en -inzicht. De verdachte heeft een intensieve behandeling in een klinische setting nodig, te weten de Catamaran. Het ten laste gelegde is een ernstig geweldsdelict en het recidiverisico wordt als hoog ingeschat.
De Raad voor de Kinderbescherming(hierna: de Raad) heeft een rapport over de verdachte opgemaakt, gedateerd 27 november 2023. Dit rapport houdt onder meer het volgende in.
Er zijn veel zorgen over de huidige ontwikkeling van de verdachte. De verdachte heeft een belast verleden ten aanzien van zijn opgroei- en opvoedsituatie. Het ontbrak hem lange tijd aan een stabiele thuissituatie met structuur, sturing en dagbesteding. De verdachte is zich steeds meer zelfbepalend gaan opstellen. De reeds ingezette hulpverlening is onvoldoende tot stand gekomen en heeft niet geleid tot structurele verbetering. De verdachte volgt sinds september 2022 geen onderwijs meer en heeft geen structurele en positieve invulling van zijn vrijetijdsbesteding gehad in de periode voor zijn aanhouding. Desondanks heeft de verdachte wel zijn MBO niveau 1 diploma behaald. De afgelopen jaren heeft de verdachte op verschillende leefgroepen gewoond. De relatie tussen de verdachte en zijn ouders staat al jaren onder spanning door de conflicten in huis en de agressie vanuit de verdachte richting zijn ouders. Het risico op recidive is hoog.
De Raad vindt de adviezen van de psycholoog en de psychiater, te weten een voorwaardelijke PIJ-maatregel met klinische behandeling in de Catamaran, passend. De verdachte staat inmiddels op een wachtlijst. De Raad is van mening dat de behandeling zo spoedig mogelijk moet worden gestart. De Raad adviseert om een jeugddetentie op te leggen voor de periode tot aan de plaatsing bij de Catamaran. Er is op dit moment geen andere passende plek voor de verdachte.
De Raad adviseert een deels voorwaardelijke jeugddetentie op te leggen. Daarnaast adviseert de Raad een voorwaardelijke PIJ-maatregel op te leggen met de bijzondere voorwaarde dat de verdachte verplicht wordt gesteld zich onder behandeling van de Catamaran te stellen, waarbij aan de gecertificeerde instelling opdracht wordt gegeven toezicht te houden op de naleving van de voorwaarde en de verdachte ten behoeve daarvan te begeleiden.
De verklaring ter terechtzitting van [naam01] , jeugdreclasseerder van Jeugdbescherming west:De jeugdreclassering zich kan vinden in het advies van de psychiater en de psycholoog om een voorwaardelijke PIJ-maatregel op te leggen. Zonder behandeling bestaat er een groot risico op herhaling. De verdachte staat op de wachtlijst. Uiterlijk op 1 maart 2024 kan hij terecht bij de Catamaran. Het is van belang dat hij tot die tijd in de Justitiële Jeugdinrichting verblijft. Er zijn geen andere oplossingen die de veiligheid van de verdachte en anderen kunnen waarborgen.
De rechtbank heeft acht geslagen op deze rapporten en wat ter zitting naar voren is gebracht.