ECLI:NL:RBROT:2022:7860

Rechtbank Rotterdam

Datum uitspraak
29 augustus 2022
Publicatiedatum
22 september 2022
Zaaknummer
C/10/638816 / JE RK 22-1223
Instantie
Rechtbank Rotterdam
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht; Personen- en familierecht
Procedures
  • Beschikking
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Verlenging ondertoezichtstelling en afwijzing verzoek machtiging tot uithuisplaatsing en benoeming bijzondere curator

In deze zaak heeft de kinderrechter op 29 augustus 2022 uitspraak gedaan over de verlenging van de ondertoezichtstelling van een minderjarige, hierna te noemen [voornaam minderjarige], en het verzoek tot machtiging tot uithuisplaatsing. De kinderrechter heeft vastgesteld dat [voornaam minderjarige], geboren in 2009, onder toezicht is gesteld en dat er grote zorgen zijn over zijn sociaal-emotionele ontwikkeling. De ouders van [voornaam minderjarige] zijn betrokken bij de procedure, maar hebben moeite met de Nederlandse taal, waardoor een tolk is ingeschakeld. De kinderrechter heeft de ondertoezichtstelling verlengd tot 20 juli 2023, maar het verzoek tot uithuisplaatsing is afgewezen. De kinderrechter heeft ook een bijzondere curator benoemd om de belangen van [voornaam minderjarige] te behartigen, gezien de zorgen over zijn ontwikkeling en de onvoldoende hulpverlening tot nu toe. De kinderrechter heeft benadrukt dat het in het belang van [voornaam minderjarige] is om thuis te wonen met de juiste ondersteuning en dat er een goed plan moet worden opgesteld voor zijn toekomst.

Uitspraak

beschikking
RECHTBANK ROTTERDAM
Team Jeugd
zaakgegevens : C/10/638816 / JE RK 22-1223 en C/10/643164 / JE RK 22-1924
datum uitspraak: 29 augustus 2022
verlenging ondertoezichtstelling en
afwijzing verzoek machtiging tot uithuisplaatsing en
benoeming bijzondere curator
in de zaken van
de gecertificeerde instelling Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond,
hierna te noemen de GI, gevestigd te Rotterdam,
betreffende
[naam minderjarige],
geboren op [geboortedatum minderjarige] 2009 te [geboorteplaats minderjarige] , hierna te noemen [voornaam minderjarige] .
De kinderrechter merkt als belanghebbenden aan:
[naam moeder],
hierna te noemen de moeder, wonende te [woonplaats] ,
[naam vader],
hierna te noemen de vader, wonende te [woonplaats] .
Het procesverloop
Het procesverloop blijkt uit de volgende stukken:
- het verzoekschrift met bijlagen van de GI van 25 mei 2022, ingekomen bij de griffie op
25 mei 2022 (zaaknummer 638816).
- het verzoekschrift met bijlagen van de GI van 17 augustus 2022, ingekomen bij de griffie
op 17 augustus 2022 (zaaknummer 643164).
Op 29 augustus 2022 heeft de kinderrechter de zaken ter zitting met gesloten deuren behandeld.
Gehoord zijn:
- de minderjarige [voornaam minderjarige] , die voorafgaand aan de zitting apart is gehoord,
- de vader,
- de moeder,
- een vertegenwoordigster van de GI, mevr. [persoon A] .
Aangezien de ouders de Nederlandse taal niet of onvoldoende machtig zijn, maar wel de Poolse taal, heeft de kinderrechter het verhoor doen plaatsvinden met bijstand van
dhr. [naam tolk] , tolk in de Poolse taal. De kinderrechter heeft vastgesteld dat de tolk is beëdigd overeenkomstig het bepaalde in artikel 12 van de Wet beëdigde tolken en vertalers.
De feitenHet ouderlijk gezag over [voornaam minderjarige] wordt uitgeoefend door de ouders.
[voornaam minderjarige] verblijft sinds kort op een crisisopvang van Ipse de Bruggen in Den Haag, daarvoor verbleef [voornaam minderjarige] enkele dagen op een crisisopvang van Enver en daarvoor bij de vader.
Bij beschikking van 20 juli 2021 is [voornaam minderjarige] onder toezicht gesteld tot 20 juli 2022. Bij beschikking van 7 juli 2022 is de ondertoezichtstelling van [voornaam minderjarige] verlengd tot
20 september 2022, waarbij het verzoek voor het overige is aangehouden. Voorts is bij beschikking van 17 augustus 2022 een spoedmachtiging tot uithuisplaatsing in een accommodatie jeugdhulpaanbieder verleend voor de duur van vier weken, met ingang van
17 augustus 2022 tot 14 september 2022, waarbij het verzoek voor het overige is aangehouden tot deze zitting.

Het aangehouden verzoek tot ondertoezichtstelling (638816)

De GI heeft verzocht de ondertoezichtstelling van [voornaam minderjarige] te verlengen voor de duur van een jaar. Van dit verzoek resteert thans nog tien maanden.

Het aangehouden verzoek (spoed)machtiging tot uithuisplaatsing (643164)

De GI heeft verzocht [voornaam minderjarige] met spoed uit huis te plaatsen in een accommodatie van een jeugdhulpaanbieder voor de duur van de ondertoezichtstelling, met uitvoerbaarverklaring bij voorraad.
Het standpunt van de GI
De GI heeft ter zitting de verzoeken gehandhaafd. [voornaam minderjarige] is vorige week op de crisisopvang van Ipse de Bruggen geplaatst. Er zijn grote zorgen over [voornaam minderjarige] en hij heeft behoefte aan behandeling. Er is een psychodiagnostisch onderzoek gedaan op Schakenbosch, maar dit onderzoek is twee jaar oud en mag dus niet meer gebruikt worden. [voornaam minderjarige] heeft moeite met gezag en autoriteit en hij doet zorgelijke uitspraken. Voor nu gaat het nog wel over waterpistolen op Ipse de Bruggen. Schakenbosch heeft destijds voor de terugplaatsing van [voornaam minderjarige] intensieve opvoedondersteuning in de thuissituatie bij de ouders geadviseerd. De ouders stonden [persoon B] van de ambulante hulpverlening echter niet te woord, maar dit kwam waarschijnlijk door de taalbarrière. Sinds enkele weken is nu de hulpverlening ingezet van Poolsegezinnen.nl. Hierbij gaat het vooral om opvoedondersteuning in de thuissituatie bij de vader. Het gaat om zes à negen uur per week, maar als de vader hiervoor open staat dan kan dit uitgebreid worden. De beschikbaarheid van de ouders maakt de situatie echter lastig. De ouders werken immers veel, maar zij zouden meer beschikbaar moeten zijn voor [voornaam minderjarige] . Overdag is [voornaam minderjarige] bij Labyrint van 9 uur tot 3 uur. Dit is een dagbesteding maar ook onderwijs. Het gaat hier met pieken en dalen met [voornaam minderjarige] en hij krijgt een-op-een begeleiding. Het is wel van belang dat [voornaam minderjarige] naar school gaat en dat hier een plan voor wordt opgesteld. Er is contact geweest met een middelbare school voor voortgezet speciaal onderwijs in Rotterdam die ervoor openstaat om hem aan te nemen, maar de GI heeft de voorkeur voor voortgezet speciaal onderwijs in Den Haag. [voornaam minderjarige] verblijft nu bij Ipse de Bruggen in Den Haag en kan daar langdurige zorg ontvangen op een woon/behandelsetting op het terrein.
Het standpunt van belanghebbenden
De vader heeft naar voren gebracht dat hij het liefste wil dat [voornaam minderjarige] weer thuis komt wonen en dat er systemische behandeling komt in de thuissituatie. [voornaam minderjarige] zelf heeft al begeleiding van een psycholoog van Poolsegezinnen.nl. De vader en [voornaam minderjarige] hebben samen regels voor in de thuissituatie opgesteld, zodat het voor iedereen duidelijk is. Daarnaast zou de vader graag willen dat de jeugdbeschermer (meer) bereikbaar is, aangezien dit voorheen niet het geval was. De vader vraagt zich af hoe hij meer beschikbaar kan zijn voor [voornaam minderjarige] en toch nog alle rekeningen kan betalen. Hij is eerder al van baan veranderd om meer beschikbaar te zijn, maar helemaal stoppen met werken is volgens de vader geen optie. De vader acht het ook in het belang van [voornaam minderjarige] dat hij regulier onderwijs gaat volgen, maar hij weet niet hoe hij dit voor [voornaam minderjarige] kan regelen. [voornaam minderjarige] gebruikt ook medicatie, maar het is de vader niet duidelijk om welke medicatie dit precies gaat en of de dosering nog goed is. Dit is waarschijnlijk vastgesteld door een psychiater op Schakenbosch.
De moeder heeft ter zitting de mening van de vader gedeeld. Volgens de moeder is [voornaam minderjarige] niet op zijn plek in een instelling. Hij kan beter thuis zijn en dan dient er een goed plan opgesteld te worden. De moeder kan in de weekenden en soms ook ’s avonds voor [voornaam minderjarige] zorgen.
De beoordeling
Uit de overgelegde stukken en de behandeling ter zitting is gebleken dat er nog grote zorgen zijn over de sociaal-emotionele ontwikkeling van [voornaam minderjarige] . Er is sprake van een kwetsbare 13-jarige jongen met forse gedragsproblematiek en problemen in de emotieregulatie, die zich kunnen uiten in verbale en soms fysieke agressie. Hij heeft moeite met gezag en autoriteit, hij is zelfbepalend en hij lijkt zich veelvuldig te verliezen in zijn fantasie die steeds meer betrekking heeft op wapens. Bij [voornaam minderjarige] is eerder ADHD vastgesteld. [voornaam minderjarige] lijkt zich continu in een ‘vecht’ modus te bevinden, waarin hij acting-out gedrag laat zien om zijn kwetsbaarheid niet te hoeven tonen. Op 15 augustus 2022 is het in de thuissituatie uit de hand gelopen. Voor een time out is [voornaam minderjarige] in de crisisopvang geplaatst.
[voornaam minderjarige] verbleef eerder met een gesloten machtiging op Schakenbosch en in mei 2022 is hij weer thuis bij de vader geplaatst met het advies om intensieve opvoedondersteuning in de thuissituatie in te zetten. Een tussenstap in een open instelling werd nadrukkelijk niet in het belang van [voornaam minderjarige] geacht. Dat zou namelijk betekenen dat [voornaam minderjarige] opnieuw zou moeten wennen aan een nieuwe plek met nieuwe mensen, terwijl [voornaam minderjarige] juist behoeft heeft aan nabijheid en vaste steunpilaren. De thuisplaatsing van [voornaam minderjarige] is vervolgens door de GI en de ambulante nazorg van Schakenbosch onvoldoende gemonitord en geborgd. De intensieve opvoedondersteuning is niet van de grond gekomen en heeft langer op zich laten wachten. Dit vanwege de taalbarrière en daarnaast is er onvoldoende geanticipeerd op en rekening gehouden met de (werk)situatie van de ouders. Ook is de individuele hulpverlening voor [voornaam minderjarige] onvoldoende van de grond gekomen. [voornaam minderjarige] is op een dagbesteding van Labyrint geplaatst, terwijl het de vraag is of deze wel bij hem past. Hij kan daar bovendien slechts enkele uren per dag terecht. [voornaam minderjarige] heeft belangstelling voor spelling en onduidelijk is in hoeverre [voornaam minderjarige] bij Labyrint daadwerkelijk onderwijs krijgt. De overige tijd van [voornaam minderjarige] lijkt niet te zijn ingevuld (met bijvoorbeeld creatieve activiteiten of sport), zodat [voornaam minderjarige] de meeste uren van de dag op zichzelf lijkt te zijn aangewezen. [voornaam minderjarige] wil heel graag naar een gewone school.
Het psychodiagnostisch onderzoek van [voornaam minderjarige] dat heeft plaatsgevonden op Schakenbosch kan niet meer gebruikt worden omdat dit te oud zou zijn, maar de kinderrechter vindt het niet in het belang van [voornaam minderjarige] om de uithuisplaatsing te laten voortduren in afwachting van een nieuw psychodiagnostisch onderzoek.
Het is niet nodig dat [voornaam minderjarige] in een instelling verblijft. Hij kan immers thuis wonen met de juiste hulp. Op de dagbesteding bij Labyrint zit [voornaam minderjarige] niet op zijn plek en het is in zijn belang dat hij zo spoedig mogelijk naar een gewone school gaat of als tussenstap naar een dagbesteding waar hij meer onderwijs gaat volgen met duidelijk perspectief op overstap naar een gewone school. De vader en [voornaam minderjarige] hebben samen al duidelijke regels opgesteld die zullen gelden in de thuissituatie. Van belang is dat ook de stiefmoeder daarbij wordt betrokken en [naam broertje] , het broertje van [voornaam minderjarige] . Daarnaast is het raadzaam dat ook de moeder van [voornaam minderjarige] en [voornaam minderjarige] afspraken maken voor als [voornaam minderjarige] bij haar (en haar nieuwe gezin) is. Het maken van deze afspraken en de monitoring daarvan, dient begeleid te worden door een professional waarbij er ook aandacht moet zijn voor wat je doet als iemand zich onverhoopt een keer niet aan die afspraken houdt.
Verder is het van belang dat zo spoedig mogelijk:
- [voornaam minderjarige] wordt aangemeld bij een middelbare school (voor speciaal voortgezet onderwijs);
- in afwachting van de plaatsing op een middelbare school een dagbesteding voor [voornaam minderjarige] wordt geregeld voor hele dagen die beter bij hem aansluit dan Labyrint, bijvoorbeeld het dagbestedingsproject GOALZZ van Kans Jongeren;
- de vader of de moeder samen met [voornaam minderjarige] naar de huisarts gaat, zodat zo nodig in overleg met de psychiater gekeken wordt naar de medicatie van [voornaam minderjarige] ;
- contact is met de behandeling die [voornaam minderjarige] ontvangt van de psycholoog van Poolsegezinnen.nl waarbij moet worden besproken hoe deze behandeling verloopt en wat er eventueel meer nodig is waarbij [voornaam minderjarige] daarvoor (via de huisarts) wordt aangemeld;
- in overleg met de behandelend psycholoog van [voornaam minderjarige] indien nodig een nieuw psychodiagnostisch onderzoek van [voornaam minderjarige] plaatsvindt;
- systemische behandeling in de thuissituatie bij de vader en in de thuissituatie bij de moeder start of wordt geïntensiveerd.
Uit voorgaande blijkt dat er veel werk aan de winkel is.
Er is voldaan aan het wettelijke criterium genoemd in artikel 1:255 BW. De kinderrechter zal de ondertoezichtstelling van [voornaam minderjarige] verlengen voor de overige tien maanden.
De kinderrechter zal het verzoek tot voortzetting van de machtiging tot uithuisplaatsing afwijzen en de lopende (spoed)machtiging uithuisplaatsing opheffen met ingang van
30 augustus 2022, waarbij van belang is dat bovenstaande randvoorwaarden zo snel mogelijk worden vormgegeven. Bij de intensieve opvoedondersteuning kan wellicht rekening worden gehouden met de werkuren van de vader. De vader is al veranderd van baan om meer uren beschikbaar te zijn en het kan niet van de vader worden gevergd dat hij zijn baan opzegt met alle financiële gevolgen van dien.
Bijzondere curator
Op grond van artikel 1:250 van het BW kan de rechtbank, wanneer in aangelegenheden betreffende de verzorging en opvoeding van de minderjarige, dan wel diens vermogen, de belangen van de met het gezag belaste ouders of één van hen, dan wel de voogd, in strijd zijn met die van de minderjarige, een bijzondere curator benoemen om de minderjarige ter zake zowel in als buiten rechte te vertegenwoordigen indien de rechtbank dit in het belang van de minderjarige noodzakelijk acht, daarbij in het bijzonder de aard van deze belangenstrijd in aanmerking genomen.
De kinderrechter ziet aanleiding ambtshalve een bijzondere curator te benoemen voor [voornaam minderjarige] . De bijzondere curator kan de belangen van [voornaam minderjarige] zowel in als buiten rechte behartigen en al het nodige doen wat in zijn belang is. De kinderrechter constateert dat er grote zorgen zijn over de ontwikkeling van [voornaam minderjarige] en dat de hulpverlening
rondom [voornaam minderjarige] tot nu toe onvoldoende op gang is gekomen. De kinderrechter verzoekt de bijzondere curator om [voornaam minderjarige] met raad en daad terzijde te staan.
De beslissing
De kinderrechter:
Ten aanzien van het verzoek met zaaknummer 638816:
verlengt de ondertoezichtstelling van [voornaam minderjarige] tot 20 juli 2023;
Ten aanzien van het verzoek met zaaknummer 643164:
wijst af het verzoek tot (verlenging van de) machtiging tot uithuisplaatsing (in een accommodatie van een jeugdhulpaanbieder) voor zover daarop niet eerder is beslist;
heft op de (spoed)machtiging tot uithuisplaatsing van [voornaam minderjarige] in een accommodatie jeugdhulpaanbieder met ingang van 30 augustus 2022 om 09:00 uur;
benoemt tot bijzondere curator teneinde [voornaam minderjarige] in en buiten rechte te vertegenwoordigen: mr. A.J.M. Vélu, kantoorhoudende te Boergoensevliet 168, 3082 KX Rotterdam
;
gelast de griffie de bijzondere curator een afschrift van de dossiers te doen toekomen;
bepaalt dat de benoeming tot bijzondere curator geldt voor de duur van de ondertoezicht-stelling;
verklaart deze beschikking uitvoerbaar bij voorraad;
wijst af het meer of anders verzochte.
Deze beschikking is gegeven door mr. M.P. van der Stroom, kinderrechter, in tegenwoordigheid van J.A. van Soest als griffier en in het openbaar uitgesproken op 29 augustus 2022.
De schriftelijke uitwerking van deze beschikking is vastgesteld op 19 september 2022.
Hoger beroep tegen deze beschikking kan worden ingesteld:
- door de verzoekers en degenen aan wie een afschrift van de beschikking is verstrekt of verzonden, binnen drie maanden na de dag van de uitspraak,
- door andere belanghebbenden binnen drie maanden na de betekening daarvan of nadat de beschikking aan hen op een andere wijze bekend is geworden.
Het hoger beroep moet, door tussenkomst van een advocaat, worden ingediend ter griffie van het gerechtshof
Den Haag.