Uitspraak
[naam vergunninghoudster]te [vestigingsplaats] , vergunninghoudster
Eisers betogen dat daarom ook een vergunning nodig is op grond van artikel 2.1, eerste lid, onder c, van de Wabo (strijdig gebruik). Wat betreft de toepasselijkheid van artikel 2.3.1, lid 1a, van de Verordening wijzen eisers er in de eerste plaats op dat de aanvraag vóór de inwerkingtreding van de Omgevingsverordening is ingediend. Daarnaast betogen eisers dat de aanvraag moest worden beoordeeld volgens het recht zoals dat gold op de datum van het bestreden besluit en niet aan het recht zoals dat gold op de datum van de aanvraag. Voor zover toetsing aan het recht zoals dat ten tijde van de aanvraag luidde mogelijk zou zijn, moet daar volgens eisers in dit geval wegens zwaarwegende redenen een uitzondering op worden gemaakt. De gezondheidsrisico’s van de geitenhouderij zijn zo ernstig dat de belangen van de aanvrager moeten wijken voor het algemene belang van de volksgezondheid, aldus eisers.
Op basis van die onderzoeken kan daarom niet worden geconcludeerd dat er vanwege de gezondheidseffecten onaanvaardbare milieugevolgen zijn die voor verweerder aanleiding hadden moeten zijn om de omgevingsvergunning voor de milieuactiviteit te weigeren. De omgevingsvergunning voor milieu mag niet uitsluitend uit voorzorg geweigerd worden (zie onder meer de uitspraak van de Afdeling van 23 februari 2022, ECLI:NL:RVS:2022:556).
- verklaart het beroep gegrond;
BijlageAlgemene wet bestuursrecht
Artikel 8:69a
Wet milieubeheer
(…)
4. Terzake van de activiteiten, bedoeld in het eerste lid, onder b, worden de categorieën van besluiten aangewezen in het kader waarvan het bevoegd gezag krachtens de artikelen 7.17 of 7.19 moet beoordelen of die activiteiten de in dat onderdeel bedoelde gevolgen hebben, en indien dat het geval is, bij de voorbereiding waarvan een milieueffectrapport moet worden gemaakt.
(…)
8. Bij de maatregel kan worden bepaald dat de aanwijzing van een activiteit, dan wel van een plan of besluit slechts geldt in daarbij aangewezen categorieën van gevallen.
Artikel 7.28(…)
2. Het bevoegd gezag laat de aanvraag tevens buiten behandeling indien deze een krachtens artikel 7.2, vierde lid, aangewezen besluit betreft, dat krachtens wettelijk voorschrift op aanvraag wordt genomen, en
(…)
Wet ruimtelijke ordening
Artikel 4.1
(…)
Besluit milieueffectrapportage
2. Als activiteiten als bedoeld in artikel 7.2, eerste lid, onder b, van de wet worden aangewezen de activiteiten die behoren tot een categorie die in onderdeel D van de bijlage is omschreven, alsmede activiteiten die in onderdeel C van de bijlage zijn omschreven en die uitsluitend of hoofdzakelijk dienen voor het ontwikkelen en beproeven van nieuwe methoden of producten en die niet langer dan twee jaar worden gebruikt.
De oprichting, wijziging of uitbreiding van een installatie voor het fokken, mesten of houden van dieren.
In gevallen waarin de activiteit betrekking heeft op meer dan: (…)
11°. 2000 stuks schapen of geiten (Rav cat. B.1 en C.1 t/m C.3) (…)
(…)
Kolom 4: Besluiten
Een besluit waarop afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht en een of meer artikelen van afdeling 13.2 van de wet van toepassing zijn dan wel waarop titel 4.1 van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing is.
Verordening Ruimte 2014 (versie geldend van 19 januari 2018 tot 1 april 2019)
Lid 1a Regels als bedoeld in artikel 4.1, derde lid Wet ruimtelijke ordening, over geitenhouderijHet is verboden om:
a. een geitenhouderij te vestigen als hoofdtak of als neventak;
b. nieuwe bebouwing op te richten of bestaande bebouwing in gebruik te nemen ten behoeve van een in de provincie bestaande geitenhouderij, tenzij het aantal geiten niet toeneemt.
(…)
Omgevingsverordening Zuid-HollandArtikel 3.14 Verbod geitenhouderij
a. een geitenhouderij te vestigen als hoofdtak of als neventak;
b. nieuwe bebouwing op te richten of bestaande bebouwing in gebruik te nemen ten behoeve van een bestaande geitenhouderij, tenzij het aantal geiten niet toeneemt.
a. als tegen het besluit beroep openstaat: tot het besluit onherroepelijk wordt;
b. als tegen het besluit geen beroep openstaat: tot het besluit van kracht wordt.