Uitspraak
RECHTBANK ROTTERDAM
1..Procesverloop
- de medische verklaring opgesteld door [naam psychiater] , psychiater, van 4 april 2022;
- de zorgkaart van 28 februari 2022;
- het zorgplan van 4 februari 2022;
- de bevindingen van de geneesheer-directeur over het zorgplan;
- de gegevens over eerder afgegeven machtigingen op grond van de Wet Bopz en de Wvggz;
- het bericht dat er geen relevante politie-, strafvorderlijke - en justitiële gegevens van betrokkene zijn.
- betrokkene met zijn hiervoor genoemde advocaat;
- [naam verpleegkundige] , verpleegkundige en [naam verpleegkundig specialist] , verpleegkundig specialist, beiden verbonden aan Yulius.
2..Beoordeling
‘het aanbrengen van beperkingen in de vrijheid het eigen leven in te richten’van verplichte zorg valt.
De verpleegkundig specialist verklaart dat betrokkene zijn medicatie inneemt, omdat er een goede samenwerking met betrokkene is. Betrokkene komt drie keer in de week langs om zijn medicatie in te nemen. De overige dagen neemt hij zijn medicatie thuis in. Daarnaast is het van belang dat betrokkene bloed laat prikken om zijn bloedspiegel en andere bloedwaarden te controleren.
De rechtbank overweegt als volgt. Aangezien betrokkene zijn medicatie uiteindelijk vrijwillig inneemt is de rechtbank van oordeel dat het toedienen van medicatie en het verrichten van de medische controles niet als vormen van verplichte zorg toegewezen dienen te worden. Door de goede samenwerking met het Factteam neemt betrokkene zijn medicatie in en laat hij zich medisch controleren. Om die reden is het opleggen van dwang in dit kader niet noodzakelijk. Het is daarentegen wel van belang dat betrokkene zich houdt aan de ambulante afspraken en deze blijft accepteren. Als dit niet meer verplicht zou zijn, zou betrokkene zich hieraan hoogstwaarschijnlijk onttrekken en dit zou ook tot gevolg hebben dat betrokkene zijn nodige medicatie niet meer inneemt. Met het verplicht langskomen bij het Factteam blijkt ook het innemen van de medicatie gewaarborgd.