Uitspraak
RECHTBANK ROTTERDAM
1..De procedure
- de dagvaarding, met producties;
- de conclusie van antwoord, met producties;
- de conclusie van repliek, met producties;
- de conclusie van dupliek, met producties.
2..De feiten
- een ieder dient zich op en langszij de haventerrein te houden een der laatste versie van de door RST vastgestelde voorschriften waaronder de RST VEILIGHEIDS- en TERREINVOORSCHRIFTEN;
- een ieder is verplicht mee te werken aan de controle van de inhoud van de zich op ons haventerrein bevindende voertuigen op o.a. gestolen/niet toegestane zaken;
- tenzij anders schriftelijk met u overeengekomen zijn op uw bezoek en verblijf op/om ons haventerrein van toepassing de Algemene Voorwaarden van de Vereniging van Rotterdamse Stuwadoors zoals gedeponeerd ter griffie van de rechtbank Rotterdam op 12 Augustus 1976 (verder de “RSC 1976”);
- de bovengenoemde RST VEILIGHEIDS- en TERREINVOORSCHRIFTEN en de RSC 1976 worden op uw eerste verzoek kosteloos aan u verstrekt. Ook zijn deze verkrijgbaar bij de beveiligingsloge en bij de chauffeursbalie en zijn zij in te zien en te downloaden vanaf onze website www.rstshortsea.nl.
3..Het geschil
4..De beoordeling
Fout carrierchauffeur?
Nicolaos Pateras). Als uitgangspunt bij het lossen van een container van een oplegger door een carrierchauffeur geldt dat het aan deze chauffeur is om dit zo zorgvuldig en veilig mogelijk te laten plaatsvinden zodat geen schade aan de oplegger wordt toegebracht.
tijdens het laden/lossen dient de chauffeur zich ALTIJD zichtbaar voor de kraanmeester/carrierchauffeur op te stellen”. De vrachtwagenchauffeur moet dan ook vooral een assisterende rol worden toegekend, waarbij de eindverantwoordelijkheid voor het (zorgvuldig) hijsen van een container bij de carrierchauffeur blijft.
beide armen worden geboden, beide handpalmen worden naar buiten gehouden, met de voorarmen worden trage bewegingen van het lichaam afgemaakt”. Kortom: de carrierchauffeur had geen, althans geen gebruikelijk signaal gekregen van de vrachtwagenchauffeur ter indicatie dat de container voldoende hoog gehesen was en hij de container horizontaal kon verplaatsen. Hij kon er op dat moment dus niet zeker van zijn dat dat het geval was. Dat hij dit niet zeker wist, blijkt ook uit het in 2.6 genoemde schadeprotocol waarin de carrierchauffeur geschreven heeft dat hij “
dacht dat de chauffeur wees dat ik er af kon rijden”.Door ondanks het ontbreken van duidelijkheid over de juiste hoogte van de container vervolgens, zonder verdere afstemming met de vrachtwagenchauffeur of met ander RST terminal personeel, de container horizontaal te verplaatsen, heeft de carrierchauffeur onzorgvuldig gehandeld en dus een fout gemaakt. Onbestreden is dat RST op grond van artikel 6:170 BW aansprakelijk is voor de schade aan de kraan die het gevolg is van de fout.
Als er bij groen licht op de Reeweg een stroom van vrachtauto’s het terrein op gaat kunnen we moeilijk even allemaal stoppen om te kijken wat er op staat! Dat is namelijk niet te zien als je er langs rijdt. Er is ook geen plek en geen tijd om daar met z’n allen die tekst te gaan lezen.”
Rear Crane replacement Quote” evenals uit de omschrijving van de offerte, te weten “
Manufactur and Supply”. Tot slot is opvallend dat waar Hanselman opmerkt dat de offerte ziet op de “
totale reparatiekosten inclusief transport naar de fabriek te Ierland”, in de offerte staat vermeld dat het om “
Transport from Ireland to Holland” gaat. Ook vermeldt de offerte “
Engineer to remove old crane and re-install / commission and test in Holland”, aldus RST.