4.2.In de beleidsregel staat het volgende.
“Samenwerkingsverband Koers VO hanteert de volgende richtlijn bij het bepalen van de afgifteduur van een toelaatbaarheidsverklaring voor het voortgezet speciaal onderwijs. Wanneer de uitstroombestemming van een leerling is vastgesteld op arbeid of dagbesteding, is de leeftijd van de leerling leidend bij het bepalen van de afgifteduur. De beste uitstroomleeftijd voor een VSO-leerling varieert per jongere. Het samenwerkingsverband vindt dat er voor een jongere in het VSO een onderwijsinhoudelijke meerwaarde moet zijn bij het volgen van onderwijs op school. Sommige leerlingen hebben meer tijd nodig om zich te ontwikkelen dan andere leerlingen. De ene leerling kan al uitstromen richting arbeid of dagbesteding op 16 of 18 jarige leeftijd, voor een ander is dit pas aan de orde bij 20 jaar. Het uitgangspunt is dat er voor leerlingen in het VSO met uitstroombestemming arbeid of dagbesteding door het samenwerkingsverband een TLV wordt afgegeven t/m 18 jaar. Op deze leeftijd wordt al dan niet een nieuwe TLV aangevraagd.”
(…)
“Bij het bepalen van de afgifteduur van de TLV zijn de volgende factoren leidend:
- of de leerling onderwijs volgt op didactisch niveau (PrO t/m VWO: uitstroombestemming vervolgonderwijs of arbeid) of onderwijs volgt binnen het vso cluster 3 met uitstroombestemming arbeid of dagbesteding.
- de klas waarin de leerling instroomt (bij onderwijs op didactisch niveau) of de leeftijd van de leerling ten tijde van het aanvragen van de TLV.
- de aard van de benodigde ondersteuning en daarmee samenhangend de mogelijke terugkeer naar regulier vo of een lagere bekostigingscategorie
- of het een nieuwe leerling betreft (leerling die op dat moment geen vso-onderwijs volgt met TLV/CvI-indicatie) of dat het een herbeoordeling betreft (TLV wordt aangevraagd door vso-school waar de leerling op dat moment onderwijs volgt).”
(…)
“Algemene opmerkingen:
-(…)
- de richtlijn is zo opgesteld dat de vso-school in principe maar één keer een herbeoordeling hoeft aan te vragen voor vso-leerlingen waarvan duidelijk is dat de ondersteuningsbehoefte zo groot is dat deze ondersteuning alleen geboden kan worden binnen een vso-school.”
(…)
“Opmerkingen specifiek gericht op het VSO cluster 3, met uitstroombestemming arbeid en dagbesteding:
- indien duidelijk [is] dat terugstroom naar het regulier VO of een lagere bekostigingscategorie niet aan de orde is, wordt er voor leerlingen in het VSO cluster 3 met uitstroombestemming arbeid of dagbesteding een TLV afgegeven t/m 18 jaar.
- wanneer blijkt dat onderwijs voorliggend blijft na het 18e jaar, kan de vso-school een nieuwe TLV aanvragen. Deze kan, afhankelijk van het perspectief van de jongere, afgegeven worden voor 1 of 2 schooljaren.”