Bijlage
1. De aanbieder van een openbaar elektronisch communicatienetwerk die het voornemen heeft werkzaamheden uit te voeren in of op openbare gronden in verband met de aanleg, instandhouding of opruiming van kabels, gaat slechts over tot het verrichten van deze werkzaamheden indien deze:
a. het voornemen daartoe schriftelijk heeft gemeld bij burgemeester en wethouders van de gemeente binnen wier grondgebied de uit te voeren werkzaamheden plaats zullen vinden, en
b. van burgemeester en wethouders instemming heeft verkregen omtrent de plaats, het tijdstip, en de wijze van uitvoering van de werkzaamheden.
2. Burgemeester en wethouders nemen het instemmingsbesluit binnen acht weken na ontvangst van de schriftelijke melding als bedoeld in het eerste lid, onderdeel a. De termijn van acht weken kan worden verlengd met ten hoogste acht weken. Zij kunnen om redenen van openbare orde, veiligheid, het voorkomen of beperken van overlast, de bereikbaarheid van gronden of gebouwen, dan wel ondergrondse ordening in het instemmingsbesluit voorschriften opnemen.
3. De voorschriften kunnen slechts betrekking hebben op:
a. de plaats van de werkzaamheden;
b. het tijdstip van de werkzaamheden, met dien verstande dat het toegestane tijdstip van aanvang, behoudens zwaarwichtige redenen van publiek belang als genoemd in het tweede lid, niet later mag liggen dan 12 maanden na de datum van afgifte van het instemmingsbesluit;
c. de wijze van uitvoering van de werkzaamheden;
d. het bevorderen van medegebruik van voorzieningen;
e. het afstemmen van de voorgenomen werkzaamheden met beheerders van overige in de grond aanwezige werken.
4. De gemeenteraad stelt met betrekking tot het verrichten van de werkzaamheden bij verordening regels vast die in ieder geval betrekking hebben op:
a. het tijdstip, voorafgaand aan het verrichten van de werkzaamheden, waarop de melding uiterlijk moet zijn gedaan;
b. de gegevens die bij de melding moeten worden verstrekt, waaronder het uitvoeringsplan;
c. de wijze van uitvoering van de werkzaamheden bij aanleg, instandhouding en opruiming;
d. het bevorderen van medegebruik van voorzieningen;
e. het afstemmen van de voorgenomen werkzaamheden met beheerders van overige in de grond aanwezige werken;
f. de wijze van melding en uitvoering van spoedeisende werkzaamheden in verband met ernstige belemmering of storing van de communicatie.
5. In de verordening wordt onderscheid gemaakt tussen werkzaamheden van al dan niet ingrijpende aard.
Algemene verordening ondergrondse infrastructuren Sittard-Geleen 2022
Artikel 2 Toepasselijkheid
1. Deze verordening is van toepassing op het aanleggen, in stand houden (inclusief het nemen van maatregelen) en het opruimen van kabels en/of leidingen in of op openbare gronden, voor zover de gemeente Sittard-Geleen deze gronden beheert, in bezit heeft dan wel daarover coördinatieverplichtingen heeft conform de Telecommunicatiewet of de Belemmeringenwet Privaatrecht.
2. Voor netbeheerders, waarmee de gemeente een overeenkomst inzake het aanleggen, in stand houden (inclusief het nemen van maatregelen) en het opruimen van kabels en/of leidingen heeft afgesloten, staat de inhoud van de van toepassing zijnde overeenkomst in rangorde boven de inhoud van deze verordening.
3. Paragraaf 4.1.3.3 (positieve beschikking bij niet tijdig beslissen) van de Algemene wet bestuursrecht is niet van toepassing.
4. Degene aan wie krachtens deze verordening een vergunning, een instemmingsbesluit of een bevestiging is verleend, is verplicht de daaraan verbonden voorschriften en beperkingen in acht te nemen.
1. Het college is bevoegd krachtens deze verordening nadere regels te stellen.
2. Deze nadere regels hebben in ieder geval betrekking op:
a. het tijdstip, de plaats en de wijze van uitvoering bij de aanleg, instandhouding en/of opruiming van kabels en/of leidingen;
b. het bevorderen van het medegebruik van voorzieningen;
c. ordening, planning en coördinatie van werkzaamheden in verband met de aanleg, instandhouding en/of opruiming van kabels en/of leidingen;
d. de uitstraling, vormgeving, kleur, situering en afmeting van bovengrondse voorzieningen; e. de te verstrekken gegevens alsmede over de wijze waarop die dienen te worden verstrekt; f. verrekening schadeherstel en de vergoeding van uitvoerings-, beheer-, onderhouds- en degeneratiekosten.
Artikel 6 Beslistermijnen
1. Het college beslist op een aanvraag voor een vergunning of instemmingsbesluit binnen acht weken na de datum van ontvangst van de volledige ingevulde aanvraag.
2. Betreft het een aanvraag waarbij meer grondeigenaren/beheerders zijn betrokken, dan wordt de beslissing pas genomen binnen acht weken nadat deze en eventueel andere toestemmingen zijn verkregen en overlegd.
3. Indien het werkzaamheden van niet-ingrijpende aard betreft, beslist het college omtrent de bevestiging binnen drie werkdagen na datum van ontvangt van de aanvraag.
4. Een beslissing, op een separate kennisgeving van een definitieve aanvangsdatum werkzaamheden, wordt genomen uiterlijk één werkdag na de dag van ontvangst van de kennisgeving.
5. Indien een beschikking niet binnen de in het eerste of derde lid genoemde termijn kan worden gegeven, deelt het college dit schriftelijk aan de aanvrager mede en noemt het daarbij een redelijke termijn waarbinnen de vergunning, het instemmingsbesluit of de bevestiging verstrekt kan worden.
6. De vergunning, het instemmingsbesluit of de bevestiging vervalt indien de aanvrager schriftelijk aan het college verklaart geen gebruik meer daarvan te willen maken.
Artikel 7 Voorschriften, beperkingen en weigeringsgronden
1. Het college kan aan een vergunning, een instemmingsbesluit of een bevestiging voorschriften of beperkingen verbinden, dan wel een vergunning of een bevestiging weigeren (met uitzondering van weigeren van kabels ten dienste van een openbaar communicatienetwerk), in het belang van:
b. openbare veiligheid, waaronder mede verstaan wordt de verkeersveiligheid en/of een goede doorstroming van het verkeer;
c. het voorkomen of beperken van overlast; waaronder mede verstaan wordt de bescherming van eventuele archeologische vondsten, van groenvoorzieningen, bomen en beplantingen en van het uiterlijke aanzien van de omgeving;
d. de bereikbaarheid van gronden en/of gebouwen; waaronder mede verstaan wordt het veilig en doelmatig gebruik van openbare gronden en gebouwen en het doelmatig beheer en onderhoud ervan en in het belang van nader aan te geven evenementen, markten en kermissen;
e. de ondergrondse ordening, waaronder mede verstaan wordt het zo min mogelijk hinder veroorzaken voor reeds in de grond aanwezige werken en het niet in gevaar brengen of zonder noodzaak bemoeilijken van deze werken, waaronder mede verstaan worden de riolering en de levering of het transport van elektronische informatie, gas, water, warmte en elektriciteit;
2. De voorschriften of beperkingen, zoals genoemd in het eerste lid, kunnen slechts betrekking hebben op:
a. het tijdstip, de plaats en wijze van uitvoering bij aanleg, instandhouding en/of opruiming van kabels en/of leidingen;
b. het bevorderen van medegebruik van voorzieningen, zoals kabelgoten en geleidingen, die door derden of de gemeente Sittard-Geleen tegen marktconforme prijzen ter beschikking worden gesteld;
c. afstemming met betrekking tot overige in de grond aanwezige werken;
Artikel 21 Inwerkingtreding, intrekking oude regeling en wijziging Apv
1. Deze verordening treedt in werking met ingang van 1 januari 2022.
2. Op de datum van inwerkingtreding van de in het eerste lid genoemde verordening wordt de “Telecommunicatieverordening gemeente Sittard-Geleen”, zoals vastgesteld in de raadsvergadering van 10 november 2011 ingetrokken.
Artikel 22 Overgangsbepalingen
1. De aanwezigheid van kabels en/of leidingen in of op openbare gronden, voor zover deze zijn gemeld of aangevraagd en aangelegd met toepassing van verleende vergunningen, instemmingsbesluiten of bevestigingen en/of op basis van andere aantoonbare en gelegaliseerde afspraken met de gemeente, zoals die hebben gegolden tot de inwerkingtreding van deze verordening, wordt per ingang van deze verordening eveneens beheerst door de regels van deze verordening.
2. Instemmingsbesluiten en bevestigingen op grond van de Telecommunicatiewet en vergunningen op grond van de Algemene plaatselijke verordening met betrekking tot kabels en leidingen, blijven na de inwerkingtreding van deze verordening gelden, hetzij tot het einde van hun looptijd, hetzij tot het tijdstip waarop zij met toepassing van deze verordening worden ingetrokken.
3. Op aanvragen, als bedoeld in het eerste lid, waarop bij de inwerkingtreding van deze verordening nog niet is beslist, wordt met toepassing van deze verordening een beslissing genomen.
Handboek kabels en leidingen Sittard-Geleen 2022
Het “Handboek kabels en leidingen Sittard-Geleen 2022” kortweg Handboek genoemd, wordt door het college van toepassing verklaard in alle gevallen waarin het college, al dan niet op grond van een geldende verordening, toestemming verleent voor werkzaamheden aan-, of ten behoeve van kabels en/of leidingen (werken).
Artikel 3.1 Voorbereidingstraject
1. De gemeente hanteert als uitgangspunt dat in nieuw aangelegd straatwerk (tot 5 jaar na aanleg), geen toestemming wordt verleend voor werkzaamheden in dat straatwerk. Het college zal alleen dan een vergunning, een instemmingsbesluit of bevestiging afgeven als in voldoende mate de noodzakelijkheid is aangetoond en de werkzaamheden zijn afgestemd tussen netbeheerder of zijn gemachtigde grondroerder en de gemeente.
6. Iedere aanvraag om een vergunning, instemmingsbesluit of bevestiging zal worden beoordeeld op volledigheid: a. aanvraag is volledig: de aanvraag zal in behandeling worden genomen; b. aanvraag is niet volledig: het college zal via het digitale meldsysteem aangeven op welke punten de te treffen maatregelen niet voldoende zijn. De aanvraag wordt in behandeling genomen, voor zover mogelijk op basis van de aangeleverde gegevens, en wordt daarna op “on hold” gezet tot de nadere gegevens door netbeheerder of zijn gemachtigde grondroerder zijn verstrekt.
7. Clustermeldingen zijn als regel niet toegestaan, alle werken dienen individueel te worden aangemeld.
Artikel 3.2 Gegevensverstrekking
(…)
1. Bij een aanvraag voor een vergunning, instemmingsbesluit of bevestiging dienen de volgende gegevens te worden verstrekt:
g. een uitvoeringsplan met daarin opgenomen:
■ een opgave van het gewenste tracé (digitaal) inclusief beoogde kadastrale plaatsbepaling; ■ een opgave van de objecten die ten tijde van de werkzaamheden worden geplaatst, van permanente als tijdelijke aard, evenals van de situering daarvan;
■ een opgave of er een riool, niet-zijnde een huisaansluiting, wordt gekruist middels een persing of (gestuurde) boring;
■ de, ten behoeve van het werk, te nemen verkeersmaatregelen;
■ de te nemen maatregelen in verband met bereikbaarheid van panden en bedrijven;
■ de informatievoorziening naar en afstemming met betrokken partijen zoals bewoners, bedrijven, hulpdiensten en openbaar vervoerbedrijven;
■ faseringen van de werkzaamheden;
■ het voorgenomen tijdstip van aanvang en beëindiging van de werkzaamheden
(…)
Artikel 3.6 Graafrust
Het college kan bepalen dat graafrust voor een locatie geldt vanaf het tijdstip van inwerkingtreding van het instemmingsbesluit voor maximaal een periode van 12 maanden. Bij zwaarwichtige redenen van publiek belang kan er graafrust worden gehanteerd die langer dan een jaar is.
Artikel 10.1 Bekendmaking, inwerkingtreding en citeertitel
1. Bekendmaking vindt plaats door publicatie in het elektronisch gemeenteblad.
2. Deze nadere regels treden in werking na bekendmaking in het elektronisch gemeente-blad met ingang van 1 januari 2022.
3. Deze nadere regels worden aangehaald als “Handboek kabels en leidingen Sittard-Geleen 2022”.