1.3.Blijkens een rapport van bevindingen van 21 december 2020 heeft de NVWA een herinspectie uitgevoerd, waarbij het volgende is geconstateerd:
(…)
Inspectie bevindingen
Datum en tijdstip bevindingen van de internetinspectie: 9 september 2020 omstreeks 14:00 uur.
(…) Ik zag dat in deze webshop het product 'Biologische Pasta' ter verkoop werd aangeboden. Ik zag dat op de productpagina van 'Biologische Pasta' onder andere de volgende vermeldingen stonden '€2,88', 'Deze echt lekkere pasta is gemaakt van alleen maar pure ingrediënten. Fijn, want pasta is voor veel kinderen het favoriete broodbeleg.' en 'Deze pasta is een babyvoeding product.'. Ik zag dat er een afbeelding was van het product 'Biologische Pasta' en zag dat op het etiket 'vanaf 8 maanden' werd vermeld. Ik zag dat ik dit product middels een pushbutton '+ In winkeltas' kon toevoegen aan mijn winkeltas. Ik zag dat onder deze pushbotton het volgende stond vermeld 'Te koop bij:' en vervolgens 5 logo's van supermarkten, te weten [naam supermarkt 1], [naam supermarkt 2], [naam supermarkt 3], [naam supermarkt 4] en [naam supermarkt 5].
(Bijlage 1: Productpagina Biologische Pasta)
Hieruit bleek mij dat er;
• eetwaren werden verhandeld, als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder b, respectievelijk onder e, van de Warenwet;
• babyvoeding, zoals gedefinieerd in artikel 1, eerste lid, onder b, gelet op artikel 2, tweede lid onder f van de Verordening (EU) nr. 609/2013, in de handel werd gebracht. Babyvoeding zijn levensmiddelen als bedoeld in artikel 2, respectievelijk artikel 3, achtste lid, van Verordening (EG) Nr. 178/2002;
• babyvoeding, zoals gedefinieerd in artikel 1, eerste lid, onder d, gelet op lid 2, van de Warenwetregeling Babyvoeding in de handel werd gebracht; (…)
Vervolgens zag ik (…) op de productpagina van het levensmiddel 'Biologische Pasta', zijnde een babyvoeding, een afbeelding stond van een pot Biologische Pasta met een deel van het etiket. Ik zag dat op dit etiket de ingrediënten- en de voedingswaardeinformatie werden vermeld (…).
Ik zag dat op het etiket van 'Biologische Pasta bij voornoemde voedingswaardeinformatie onder andere de volgende gegevens stonden: (…) Uit de voedingswaardeinformatie bleek mij dat 'Biologische Pasta' per 550 kcal 39,1g vet bevatte. Omgerekend naar 100 kcal bevatte 'Biologische Pasta' 7,1g vet. Hieruit bleek mij dat 'Biologische Pasta' niet voldeed aan de samenstellingseis voor het vetgehalte in babyvoeding.
Naar aanleiding van deze internetinspectie heb ik op 9 oktober 2020 contact gezocht met [naam 1], als algemeen directeur, van [naam bedrijf], om een datum te plannen voor het bespreken van de bevindingen van de inspectie van 9 september 2020. Deze afspraak was gepland op 3 november 2020. Op 19 oktober heb ik van [naam 1] via email extra informatie ontvangen over de aanpak en de aanpassingen die zijn gedaan naar aanleiding van voornoemde maatregel met nummer 260301268. Uit deze extra informatie bleek mij dat er geen wijzingen waren ten opzichte van eerder genoemde bevindingen.
(Bijlage 2: Extra informatie aanpak en aanpassingen Biologische Pasta)
Overtreding
De babyvoeding, te weten "Biologische Pasta", voldeed niet aan het bepaalde in artikel 3, tweede lid, in samenhang met Bijlage IV, punt 3.2 van de Warenwetregeling Babyvoeding, hetgeen een overtreding is van het bepaalde in artikel 2, eerste lid, gelet op het bepaalde in artikel 10, eerste lid, in samenhang met de Bijlage, punt 2, van het Warenwetbesluit Producten voor bijzondere voeding. (…)
Ik bracht [naam 1], als algemeen directeur van [naam bedrijf], die algemeen directeur is van [naam eiseres], op 3 november van mijn bevindingen op de hoogte en zegde ter zake een rapport van bevindingen aan.
Verhoor:
Dag en datum van het verhoor: 3 november 2020.
(…) Ik bracht de gehoorde van mijn bevindingen op de hoogte en deelde haar mede dat de Minister voor Medische Zorg en Sport naar aanleiding hiervan een bestuurlijke boete kan opleggen. Tevens zei ik haar, of de rechtspersoon die zij vertegenwoordigde, ingevolge het bepaalde in artikel 5:10a van de Algemene wet bestuursrecht, dat zij niet tot antwoorden verplicht was. Hierop verklaarde zij mij dat zij mij een verklaring per mail zou toesturen. Op 4 november heb ik een verklaring van [naam 1] via mail ontvangen. De verklaring is ondertekend door [naam 2], kwaliteitsmedewerker bij [handelsnaam], die eveneens aanwezig was bij het gesprek op 3 november 2020. Ik heb deze verklaring als bijlage toegevoegd (Bijlage 3: Verklaring [naam 1]).
Opmerking inspecteur:
Aangezien er wat t[w]ijfel was over mogelijke wijzigingen in de wetgeving voor babyvoeding, heb ik hierover navraag gedaan binnen de afdeling expertise van de NVWA. Hieruit bleek mij dat er op korte termijn geen wijzigingen zijn te verwachten en dit geen gevolgen heeft voor de bevindingen in dit rapport. Op 1 december heb ik [naam 1] hiervan via mail op de hoogte gebracht en bevestigd dat er een rapport van bevindingen wordt opgemaakt. Op 15 december heb ik [naam eiseres] middels een kennisgevingsbrief op de hoogte gebracht dat er een rapport van bevindingen wordt opgemaakt. (…)”
2. Met het bestreden besluit heeft verweerder het bezwaar van eiseres ongegrond verklaard en het primaire besluit gehandhaafd. Hieraan heeft verweerder – samengevat – het volgende ten grondslag gelegd. Gelet op het rapport van bevindingen is duidelijk dat de controleambtenaar op een deskundige en zorgvuldige manier heeft vastgesteld dat de totale hoeveelheid vet in de chocoladepasta 7,1 g/100 kJ bedraagt, terwijl dat maar 1,1 g/100 kJ (4,5 g/100 kcal) mag zijn. Eiseres heeft de chocoladepasta in deze niet toegestane vorm in de handel gebracht als babyvoeding. Deze overtreding is bewezen en verwijtbaar. Om die reden heeft verweerder eiseres terecht een bestuurlijke boete opgelegd van € 525,00.
3. De op deze zaak toepasselijke Europese en nationale wet- en regelgeving is opgenomen in de bijlage, die deel uitmaakt van deze uitspraak.
4. Met betrekking tot de bevoegdheid van verweerder om aan eiseres een bestuurlijke boete op te leggen, oordeelt de rechtbank ambtshalve als volgt.