Uitspraak
RECHTBANK ROTTERDAM
1..Het verloop van de procedure
- het exploot van dagvaarding van 29 juni 2021 met producties, alsmede het herstelexploot van 21 juli 2021;
- de conclusie van antwoord met producties 1 tot en met 11, alsmede de aanvullende producties 12 tot en met 16 van Tuinderij Vers bij brieven van 30 september,
- de aanvullende producties 27 tot en met 33 van [eiser] bij brief van 7 december 2021;
- het vonnis van 20 september 2021 waarbij een mondelinge behandeling is bepaald.
2..De vaststaande feiten
“(…) Inzetbaarheid eigen of passende werkzaamheden: Voor zijn eigen werk arbeidsongeschiktheid. Kan wel het 2e spoortraject blijven volgen. Mijn advies is om dit te doen bij RC-Westland, dit om de grenzen van belastbaarheid goed in kaart te brengen en om naar het UWV te onderbouwen. [eiser] kan hier fysiek lichte en eenvoudige werkzaamheden uitproberen. [naam 4] (M-V) kan u meer vertellen over RC Westland en kan dit ook voor de werkgever regelen. (…)”
- “(…) De bedrijfsarts heeft als advies gegeven dat hij u in staat acht om 2x2 uur re-integratie werkzaamheden te verrichten/ arbeidsritme op te doen bij RC Westland;
- De bedrijfsarts geeft u aan dat u zelf niet mag/kan auto rijden, u afhankelijk bent om gebracht of gehaald te worden;
- Indien u het niet eens bent met dit advies u een Deskundige Oordeel bij het UWV kunt aanvragen.(…)”
[eiser] heeft tegen de loonstop geprotesteerd.
In het advies d.d. 26 maart 2021 van de bedrijfsarts staat – voor zover van belang- het volgende:
“(…) Betrokkene is nog niet aangevangen met werkzaamheden om zijn belastbaarheid in kaart te brengen. Betrokkene geeft aan dat vanwege vervoersproblematiek dit nog niet is gerealiseerd en heeft dit bij de werkgever neergelegd. Dit geldt voor zowel de locatie van de werkgever als de locatie van een andere werkgever.Beperkingen:Ongewijzigd (…)Inzetbaarheid eigen of passende werkzaamheden:Voor zijn eigen werk arbeidsongeschikt. Het advies blijft om passende werkzaamheden te verrichten bij eventueel een andere werkgever waar hij fysiek licht en eenvoudig werk kan verrichten om de belastbaarheid in kaart te brengen. Aanvullend op het vorige verslag heeft de arts laten weten dat 2x2 uur een goede start hierin is. Welke dagen en uren kunnen naar eigen inzicht en in overleg met elkaar worden bepaald zodat dit het beste aansluit voor betrokkene. Advies is om dit alsnog in gang te zetten.(…)Overige informatie:Betrokkene is geadviseerd de vervoersproblematiek met de werkgever te bespreken. Dit kon direct na het spreekuur daar het gesprek bij werkgever op locatie plaats vond. Betrokkene gaf aan hier geen behoefte aan te hebben op dit moment. Met betrokkene is besproken of hij andere mogelijkheden van vervoer heeft onderzocht buiten het OV en taxi om. Betrokkene geeft aan dat dit niet het geval. Betrokkene heeft hierin advies gekregen en geeft aan dit te gaan oppakken. Tevens is met betrokkene het belang van de re-integratiewerkzaamheden besproken. Het advies is om met elkaar in gesprek te gaan en te komen tot een passende oplossing. (…)”
13 april 2021 staat – voor zover van belang – het volgende:
“(…) Betrokkene is nog niet aangevangen met aangepaste werkzaamheden om zijn belastbaarheid in kaart te brengen. Betrokkene geeft aan dat hij vanwege een vervoersprobleem dit nog niet is gaan doen. Hij heeft nog geen vervoersvoorziening bij het UWV aangevraagd zoals geadviseerd door de werkgever (duurt te lang).(…)Het advies blijft om 2x2 uur passende werkzaamheden te verrichten. Deze 2x2 re-integratie uren zijn om arbeidsritme op te doen en kunnen in overleg naar eigen mogelijkheid ingevuld worden. Advies aan de werknemer is om dit alsnog in gang te zetten. Werknemer wordt in staat geacht binnen de reisnormen van het UWV te reizen naar locaties voor passend werk. (…)”
“dat het naar haar voorlopige oordeel niet onaannemelijk is dat in een bodemprocedure wordt geoordeeld dat de aangeboden arbeid passend is en dat [eiser] zonder deugdelijke grond heeft nagelaten deze arbeid te verrichten”en de vordering van [eiser] afgewezen (ECLI:NL:RBROT:2021:12606).
(…) nog steeds niet passend te achten(is)
omdat er nog steeds sprake is van een te belastende reisafstand zoals in het deskundigenoordeel van 22 maart 2021 uitvoerig is beschreven.(…)”en
“(…) dat het aangeboden werk niet passend is omdat er omstandigheden aanwezig zijn die in alle redelijkheid niet van een werknemer gevraagd kunnen worden, namelijk de te lange reistijd met het openbaar vervoer. (…) De reistijd bij de aangeboden arbeid vraagt namelijk om een onredelijke extra belasting. (…)”
“(…) 2. VraagstellingVragen van de arbeidsdeskundige: is het medisch gezien vergbaar dat klant reist met het openbaar vervoer? (…)5. Beschouwing (…)Kan klant nu niet met het openbaar vervoer reizen? Al met al is hier sprake van een situatie waarin spanningen lijken te zijn ontstaan tussen werknemer en werkgever en er voor een re-integratie van 2x2 uur van klant wordt gevraagd om enkele reis 1 ½ uur via het openbaar vervoer te reizen. (Waarvan de arbeidsdeskundige in het kader van een deskundige oordeel aangeeft is dat het niet meer uit van de werknemer te vragen). Dit wekt begrijpelijkerwijs wel verwachtingen bij klant.
“(…) Inzetbaarheid eigen of passende werkzaamheden: