ECLI:NL:RBROT:2022:11686

Rechtbank Rotterdam

Datum uitspraak
20 december 2022
Publicatiedatum
12 januari 2023
Zaaknummer
C/l0/649438 / FA RK 22/89 10
Instantie
Rechtbank Rotterdam
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Eerste aanleg - meervoudig
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Zorgmachtiging verleend voor de duur van zes maanden in het kader van verplichte geestelijke gezondheidszorg

Op 20 december 2022 heeft de Rechtbank Rotterdam een zorgmachtiging verleend voor de duur van zes maanden aan de betrokkene, geboren in 1974, die lijdt aan een psychische stoornis, waaronder een lichte verstandelijke beperking en schizofrenie. De beslissing volgde op een verzoekschrift van de officier van justitie, waarbij de betrokkene werd bijgestaan door zijn advocaat, mr. J.J. van Santbrink. Tijdens de mondelinge behandeling zijn de betrokkene, zijn advocaat, de officier van justitie mr. M. Boekhout en deskundigen van Fivoor gehoord.

De rechtbank heeft vastgesteld dat de betrokkene stabiel is door de begeleiding en ondersteuning die hij eerder heeft ontvangen, maar dat er een aanzienlijk risico op psychische decompensatie bestaat als hij zijn medicatie niet blijft innemen. De rechtbank oordeelde dat de voorgestelde verplichte zorg noodzakelijk is om ernstig nadeel te voorkomen, en dat er geen minder bezwarende alternatieven beschikbaar zijn. De zorgmachtiging is verleend voor verschillende vormen van verplichte zorg, waaronder het toedienen van medicatie en het beperken van de bewegingsvrijheid.

De rechtbank heeft de zorgmachtiging schriftelijk uitgewerkt op 3 januari 2023, waarbij is bepaald dat deze geldt tot en met 20 juni 2023. Tegen deze beschikking staat het rechtsmiddel van cassatie open.

Uitspraak

Beschikking
RECHTBANK ROTTERDAM
Team Straf 2
Zaak- / rekestnummer: C/l0/649438 / FA RK 22/89 10
Machtiging tot het verlenen van verplichte zorg
Schriftelijke uitwerking van de mondelinge beslissing van betreffende een zorgmachtiging als bedoeld in artikel 2.3, eerste lid, Wet forensische zorg juncto artikel 6:5, aanhef en onder a, Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg
op verzoek van:
de officier van justitie in het arrondissement Rotterdam,hierna: de officier van justitie,
met betrekking tot:
[naam01] ,
geboren op [geboortedatum01] 1974 te [geboorteplaats01] ,
wonende op het adres [adres01] , [postcode01] [woonplaats01] ,
bijgestaan door raadsman mr. J.J. van Santbrink, advocaat te Rotterdam.

1..Procesverloop

Het verloop van de procedure blijkt uit:
- het verzoekschrift met bijlagen, ingekomen ter griffie op 12 december 2022;
- de bevindingen van de geneesheer-directeur van 7 november 2022;
- de medische verklaring van 6 december 2022;
- het zorg-/behandelplan van zorgverantwoordelijke [naam02] van 20 oktober 2022;
- de zorgkaart van de betrokkene.
De mondelinge behandeling van het verzoek heeft plaatsgevonden op 20 december 2022 in het gebouw van de rechtbank te Rotterdam.
Bij die gelegenheid zijn verschenen en gehoord de betrokkene met zijn advocaat, de officier van justitie mr. M. Boekhout en de deskundigen mevrouw [naam03] en mevrouw [naam04] , beiden werkzaam bij Fivoor.

2 ..Standpunt van het Openbaar Ministerie

De officier van justitie heeft een verzoekschrift zorgmachtiging ingediend. Ten aanzien van de verschillende vormen van zorg en de op te leggen duur heeft de officier van justitie verwezen naar het verzoekschrift.

3..Standpunt van de betrokkene

Door en namens de betrokkene is aangevoerd dat het verzoek kan worden toegewezen.
De betrokkene heeft ingestemd met de toewijzing van het verzoek tot afgifte van een zorgmachtiging, met toepassing van de verzochte zorgvormen.

4 ..Beoordeling

Uit de overgelegde stukken en het behandelde ter zitting is gebleken dat de betrokkene lijdt aan een psychische stoornis, in de vorm van een lichte verstandelijke beperking en schizofrenie.
Door de begeleiding en ondersteuning die de betrokkene in het kader van de eerder aan hem opgelegde ij terbeschikkingstelling heeft gekregen, is hij thans stabiel. Die maatregel is ter terechtzitting, waarbij het onderhavige verzoek tevens is behandeld, op 20 december 2022 geëindigd. De kans op recidive van een geweldsdelict wordt ingeschat als laag bij voortzetting van de door Fivoor geboden zorg. De inname van anti-psychotische medicatie is een belangrijk onderdeel van het risicomanagement. Het valt op dit moment moeilijk te voorspellen of en zo ja wanneer de betrokkene het medicatiegebruik zal staken als er geen toezicht meer is. Wanneer hij stopt met zijn medicatie zal hij op den duur weer psychotisch raken. Dan dreigt ernstig nadeel, c.q. een aanzienlijk risico op levensgevaar, ernstig lichamelijk letsel en ernstige psychische schade doordat betrokkene zich agressief zal uiten jegens zijn (vermeende) belagers. Hij schoot eerder met een vuurwapen op mensen van wie hij last had. Het ontbreekt aan ziekte-inzicht en er is ook weinig wroeging bij betrokkene te bemerken. Voortzetting van de anti-psychotische medicatie is dan ook van belang om dit te voorkomen.
Door het eindigen van de TBS-maatregel krijgt de betrokkene meer vrijheden terug en vervalt de begeleiding en het toezicht dat hij de afgelopen vier jaar heeft gehad. De rechtbank is van oordeel dat uit de stukken genoegzaam blijkt dat het aansluitend afgeven van een zorgmachtiging aangewezen is. Daardoor kan ernstig nadeel bij psychische decompensatie afgewend worden en behoudt hij zijn autonomie.
4.3.
De in het verzoekschrift genoemde vormen van zorg zijn gebaseerd op het zorgbehandelplan, de
medische verklaring en het advies van de geneesheer-directeur. Deze vormen van verplichte zorg zijn
door de rechtbank tijdens de mondelinge behandeling besproken. Gelet op het voorgaande, acht de
rechtbank de volgende vormen van verplichte zorg, met inachtneming van de voorzienbaarheid
daarvan, noodzakelijk om het ernstig nadeel af te wenden.
Vorm van zorg
Duur
Het toedienen van vocht, voeding en medicatie, alsmede het verrichten van medische controles of andere medische handelingen en therapeutische maatregelen
6 maanden
Zie zorgplan
Beperken van de bewegingsvrijheid.
6 maanden
In geval van opname op een gesloten afdeling kan de betrokkene de afdeling niet verlaten. Daarnaast kan de bewegingsvrijheid in de accommodatie worden beperkt door bijvoorbeeld toegang tot de tuin te ontzeggen (ofwel slechts onder begeleiding)
Insluiten
6 maanden
Zie zorgplan
Uitoefenen toezicht op de betrokkene
6 maanden
Zie zorgplan
Aanbrengen van beperkingen in de vrijheid het eigen leven in te richten, die tot gevolg hebben dat de betrokkene iets moet doen of nalaten, waaronder het gebruik van communicatiemiddelen
6 maanden
Ambulant: medewerking verlenen aan afspraken met zorgverleners, op afspraak verschijnen en eventueel huisbezoeken toestaan.
Klinisch: het nakomen van de afspraken met het behandelteam tijdens het klinisch verblijf. Op de betrokkene is het verlofbeleid van de instelling van toepassing, waarin beschreven staat hoe verlof wordt toegekend en ook wanneer dit weer kan worden ingetrokken. Zodra verlof bij de betrokkene verantwoord is zal een verlofstappenplan gemaakt worden met voorwaarden waaronder het verlof gepraktiseerd kan worden. Het verlof zal gemotiveerd beperkt worden indien de vrees bestaat dat de uitoefening van deze vrijheid ernstige nadelige gevolgen heeft voor de gezondheids-toestand van de betrokkene ende orde in het ziekenhuis (zoals in de huisregels is omschreven), of als de uitoefening van de vrijheid mogelijk leidt tot het plegen van strafbare feiten, of het veroorzaken van onrust of overlast buiten het ziekenhuis. Bij insluiten kunnen er beperkingen in het gebruik van telefoon en/of computer worden opgelegd uit veiligheidsoverwegingen of met als doel externe prikkels te verminderen.
Beperken van het recht op ontvangen bezoek
6 maanden
Zie zorgplan.
Opnemen in een accommodatie
6 maanden
Zie zorgplan.
4.4.
De voorgestelde verplichte zorg is evenredig en naar verwachting effectief en voldoet aan de eisen van
subsidiariteit en proportionaliteit. Bij het bepalen van de juiste zorg is rekening gehouden met de
veiligheid van de betrokkene en met de voorwaarden die noodzakelijk zijn om deelname van de
betrokkene aan het maatschappelijk leven te bevorderen.
4.5.
Tijdens de mondelinge behandeling heeft de betrokkene gezegd dat hij bereid is om zijn medicatie vrijwillig in te nemen, maar doordat hij na vier jaar begeleiding en toezicht er nu voor het eerst alleen voor staat bestaat de kans, hoe klein ook, dat hij zijn medicatie zal weigeren. Om die reden is verplichte zorg nodig. Er zijn geen minder bezwarende alternatieven die hetzelfde beoogde effect hebben.
4.6.
Gelet op het voorgaande is de rechtbank van oordeel dat is voldaan aan de criteria voor en de doelen
van verplichte zorg alsmede aan de uitgangspunten als bedoeld in de Wet verplichte geestelijke
gezondheidszorg.
4.7.
De zorgmachtiging zal worden verleend voor de duur van zes maanden en geldt aldus tot en met 20 juni 2023. De vormen van verplichte zorg zoals opgenomen onder 4.3. zullen worden toegewezen voor de gevraagde duur.

5..Beslissing

De rechtbank:
verleent een zorgmachtiging ten aanzien van [naam01] , voornoemd;
5.2.
bepaalt dat bij wijze van verplichte zorg de maatregelen zoals opgenomen in rechtsoverweging 4.3.
kunnen worden getroffen overeenkomstig de vermelde duur;
5.3.
bepaalt dat deze machtiging geldt tot en met uiterlijk 20 juni 2023.
Deze beslissing is mondeling gegeven op 20 december 2022 door
mr. G.P. van de Beek, rechter,
mrs. M.J.M. van Beckhoven en M.M. Dolman, rechters,
in tegenwoordigheid van M.J. Grootendorst, griffier,
en op 3 januari 2023 schriftelijk uitgewerkt en ondertekend.
De oudste rechter en jongste rechter zijn buiten staat deze beschikking mede te ondertekenen.
Tegen deze beschikking staat het rechtsmiddel van cassatie open.