ECLI:NL:RBROT:2022:10440

Rechtbank Rotterdam

Datum uitspraak
24 november 2022
Publicatiedatum
30 november 2022
Zaaknummer
C/10/643929 / HA RK 22-895
Instantie
Rechtbank Rotterdam
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht
Procedures
  • Eerste aanleg - enkelvoudig
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Benoeming van bestuurders van een stichting en de vraag of dit een welwillendheidsbeslissing betreft

Op 24 november 2022 heeft de Rechtbank Rotterdam een beschikking gegeven in de zaak van [naam verzoeker] en de stichting STICHTING KRINGLOOP GLAS (SKG). Het verzoekschrift, ingediend op 1 september 2022, betreft de benoeming van [naam verzoeker], [naam 1], [naam 2], [naam 3] en [naam 4] tot bestuurders van SKG, op basis van artikel 2:299 van het Burgerlijk Wetboek. De rechtbank ontving bij het verzoekschrift diverse documenten, waaronder de akte van wijziging van de statuten en een uittreksel uit het handelsregister. De advocaat van de verzoeker, mr. L.G. Wigboldus, heeft in correspondentie met de rechtbank aangegeven dat er geen andere belanghebbenden zijn die gehoord moeten worden. Tevens heeft hij ingestemd met de kwalificatie van het verzoek als een 'welwillendheidsbeslissing'.

SKG, opgericht op 17 januari 1997, heeft in haar statuten vastgelegd dat het bestuur uit vijf leden moet bestaan. De verzoeker is sinds 1 september 2007 de enige bestuurder, maar door het ontbreken van het vereiste aantal bestuurders kan er geen benoeming plaatsvinden. De rechtbank heeft vastgesteld dat de voorgedragen bestuurders bereid zijn hun benoeming te aanvaarden en dat er geen bezwaren zijn tegen hun benoeming.

De rechtbank heeft geoordeeld dat zij niet bevoegd is om op grond van artikel 2:299 BW te beslissen, omdat de zetel van SKG buiten het Rotterdamse arrondissement ligt. Daarom heeft de rechtbank het verzoek opgevat als een verzoek om een niet in de wet geregelde beslissing. De rechtbank heeft het verzoek toegewezen, maar de beslissing niet uitvoerbaar bij voorraad verklaard, aangezien het geen wettelijke basis heeft. De rechtbank heeft de nieuwe bestuurders erop gewezen dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor de inschrijving van deze beslissing bij de Kamer van Koophandel.

Uitspraak

Beslissing

RECHTBANK ROTTERDAM

Team handel en haven
zaaknummer / rekestnummer: C/10/643929 / HA RK 22-895
Beschikking van 24 november 2022
in de zaak van
[naam verzoeker],
wonende te [woonplaats verzoeker] ,
verzoeker,
advocaat mr. L.G. Wigboldus te Amsterdam
en
de stichting
STICHTING KRINGLOOP GLAS,
gevestigd te Almkerk,
belanghebbende.
Partijen worden hierna [naam verzoeker] en SKG genoemd.

1..De procedure

1.1.
Op 1 september 2022 heeft de rechtbank een verzoekschrift op grond van artikel 2:299 van het Burgerlijk Wetboek (hierna: BW) ontvangen. [naam verzoeker] vraagt daarin om de benoeming van hemzelf, [naam 1] , [naam 2] , [naam 3] en [naam 4] (hierna: de voorgedragen bestuurders) tot bestuurders van SKG.
1.2.
Bij het verzoekschrift zijn onder meer de volgende stukken overgelegd:
  • de akte van wijziging statuten van SKG van 20 februari 2001;
  • een uittreksel uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel van SKG van 29 augustus 2022
  • de bereidverklaringen van de voorgedragen bestuurders.
1.3.
Op verzoek van de rechtbank heeft mr. Wigboldus de rechtbank bij brief van 14 oktober 2022 bericht dat [naam verzoeker] niet bekend is met belanghebbenden die bij dit verzoek eventueel gehoord zouden moeten worden, anders dan de belanghebbenden die in het verzoek worden genoemd. Bij brief van 25 oktober 2022 heeft mr. Wigboldus de NAW-gegevens van de voorgedragen bestuurders aan de rechtbank doorgegeven. Bij e-mail van 23 november 2022 heeft mr. Wigboldus ermee ingestemd dat het verzoek wordt aangemerkt als een verzoek om een ‘welwillendheidbeslissing’ in plaats van een verzoek als bedoeld in artikel 2:299 BW.
1.4.
Ten slotte is deze beslissing nader op heden bepaald.

2..Feiten

2.1.
SKG is op 17 januari 1997 opgericht en statutair gevestigd te ’s-Gravenhage.
2.2.
In de statuten van SKG is, voor zover relevant, bepaald:
“ Artikel 2
1. De stichting heeft ten doel:
het behartigen van de belangen van de aangeslotenen op het terrein van het inzamelen/ transporteren, bewerken, verwerken en verhandelen van gebruikt verpakkingsglas.”
(…)
Artikel 4
1. Het bestuur van de stichting bestaat uit vijf leden. Het bestuur is zodanig samengesteld dat daarin bestuurders/ ondernemingsdirecteuren zitting hebben afkomstig uit de aangesloten organisaties werkzaam op het gebied van:
-
de verwerking van gebruikt verpakkingsglas;
-
de inzameling/ transport van gebruikt verpakkingsglas;
-
de bewerking van gebruik verpakkingsglas; en
-
de handel in gebruikt verpakkingsglas.
(…)
3. Het bestuur stelt een rooster van aftreden samen zodanig dat een lid van het bestuur telkens niet langer zitting heeft dan voor een termijn van drie jaar. Bij de samenstelling van het rooster van aftreden wordt gelet op een goede spreiding van de tijdstippen van aftreden van de desbetreffende leden van het bestuur.
Aftredende leden van het bestuur zijn terstond herbenoembaar.
Een in een tussentijdse vacature benoemd lid van het bestuur treedt af op het tijdstip waarop degene in wiens plaats hij is benoemd had moeten aftreden.
4. Bij het ontstaan van een (of meer) vacature(s) in het bestuur, zullen de overblijvende bestuurders of zal de enige overblijvende bestuurder binnen twee maanden na ontstaan van de vacature(s) daarin voorzien door de benoeming van een (of meer) perso(o)n(en) op voordracht van de betreffende groep van aangesloten organisaties.
Indien binnen die twee maanden na het ontstaan van een vacature geen benoeming tot stand is gekomen, geschiedt de benoeming door de Arrondissementsrechtbank te Rotterdam op verzoek van iedere belanghebbende.
Het in de vorige zin bepaalde laat onverlet de mogelijkheid aan de President van de Arrondissementsrechtbank een voorlopige voorziening te verzoeken.”
2.3.
Uit het uittreksel van het handelsregister van de Kamer van Koophandel blijkt dat [naam verzoeker] sinds 1 september 2007 bestuurder van SKG is. Hij is bovendien de enige bestuurder.

3..Het verzoek

3.1.
Het verzoek strekt tot benoeming van [naam verzoeker] , [naam 1] , [naam 2] , [naam 3] en [naam 4] tot bestuurders. [naam verzoeker] voert daarvoor het volgende aan. SKG heeft op dit moment niet het door de statuten voorgeschreven (minimum) aantal van vijf bestuurders. [naam verzoeker] is de enige bestuurder, maar omdat de in de statuten voorgeschreven benoemingstermijn van drie jaar (ruim) is overschreden, heeft SKG sinds 1 april 2010 geen enkele bestuurder meer. Als gevolg van het geheel ontbreken van het bestuur, kan benoeming van bestuurders op dit moment dan ook niet plaatsvinden. De statuten vermelden dat het bestuur dient te bestaan uit bestuurders of ondernemingsdirecteuren die afkomstig zijn uit aaneengesloten organisaties. Hoewel aaneengesloten organisaties ontbreken, is rekening gehouden met dit vereiste bij de keuze van de voorgedragen bestuurders. Zij zijn allen in dienst (geweest) van organisaties waarvan de statutaire doelen overeenkomen met het statutaire doel van SKG op het gebied van recyclen, verwerken en inzamelen van (verpakkings)glas.

4..De beoordeling

4.1.
De rechtbank is niet op grond van artikel 2:299 BW bevoegd tot benoeming van de bestuurders nu de zetel van SKG is gelegen buiten het Rotterdamse arrondissement. Gelet op het bepaalde in artikel 4 lid 4 van de statuten en in overleg met mr. Wigboldus zal de rechtbank het verzoek opvatten als een verzoek om een niet in de wet geregelde beslissing, een zogeheten ‘welwillendheidsbeslissing’.
4.2.
De rechtbank zal het verzoek toewijzen. Uit de toelichting blijkt voldoende dat een situatie zich voordoet waarin benoeming door de rechtbank Rotterdam aan de orde is. Daarbij stelt de rechtbank vast dat de voorgedragen bestuurders bereid zijn hun benoeming te aanvaarden, nu zij bereidverklaringen hebben ondertekend. Het is de rechtbank niet gebleken dat er bezwaren zijn tegen hun benoeming.
4.3.
Anders dan verzocht wordt deze beslissing niet uitvoerbaar bij voorraad verklaard omdat het hier gaat op een niet op de wet gebaseerde beslissing. Omdat artikel 2:299 BW niet van toepassing is, zal de rechtbank de griffier niet opdragen deze beslissing in te schrijven bij de kamer van koophandel. De rechtbank wijst de bestuurders erop dat zij dit zelf moeten (laten) doen.

5..De beslissing

De rechtbank benoemt de volgende personen tot bestuursleden van SKG:
  • [naam 1] , wonende te [adres 1] ,
  • [naam 2] , wonende te [adres 2] ,
  • [naam 3] , wonende te [adres 3] ,
  • [naam verzoeker] , wonende te [adres 4] ,
  • [naam 4] , wonende te [adres 5] .
Deze beslissing is genomen door mr. N. Doorduijn op 24 november 2022.
[3297/1876]