ECLI:NL:RBROT:2021:6126

Rechtbank Rotterdam

Datum uitspraak
17 juni 2021
Publicatiedatum
29 juni 2021
Zaaknummer
C/10/620228 / JE RK 21-1612
Instantie
Rechtbank Rotterdam
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht; Personen- en familierecht
Procedures
  • Beschikking
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Machtiging gesloten jeugdhulp voor minderjarige met ernstige gedragsproblemen

In deze zaak heeft de kinderrechter op 17 juni 2021 een machtiging gesloten jeugdhulp verleend voor de minderjarige [voornaam minderjarige], geboren in 2011. De kinderrechter heeft vastgesteld dat de minderjarige ernstige opgroei- en opvoedingsproblemen vertoont, die haar ontwikkeling naar volwassenheid ernstig belemmeren. De minderjarige verblijft momenteel bij Horizon, locatie het Bergse Bos, en heeft in het verleden te maken gehad met huiselijk geweld en gedragsproblemen. De gecertificeerde instelling Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond heeft verzocht om een machtiging voor gesloten jeugdhulp, omdat de minderjarige suïcidale uitspraken doet en zich aan hulp in een open setting onttrekt. De kinderrechter heeft de noodzaak van gesloten jeugdhulp bevestigd, gezien de zorgelijke signalen en het feit dat de veiligheid van de minderjarige niet kan worden gewaarborgd in een open behandelgroep. De machtiging is verleend voor de periode van 13 juli 2021 tot 13 september 2021. De ouders van de minderjarige zijn ook betrokken bij de procedure, maar hun betrokkenheid en perspectief zijn onduidelijk. De kinderrechter heeft benadrukt dat het belangrijk is dat de ouders worden gemotiveerd om op zittingen te verschijnen, zodat hun standpunt kan worden gehoord. De beschikking is mondeling gegeven en in het openbaar uitgesproken door de kinderrechter, met de griffier aanwezig.

Uitspraak

beschikking

RECHTBANK ROTTERDAM

Team Jeugd
Zaakgegevens: C/10/620228 / JE RK 21-1612
datum uitspraak: 17 juni 2021

beschikking machtiging gesloten jeugdhulp

in de zaak van

de gecertificeerde instelling Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond,

hierna te noemen de GI, gevestigd te Rotterdam,
betreffende

[naam minderjarige] , geboren op [geboortedatum minderjarige] 2011 te [geboorteplaats minderjarige] ,

hierna te noemen [voornaam minderjarige] .
De kinderrechter merkt als belanghebbenden aan:

[naam moeder] , hierna te noemen de moeder, wonende te [woonplaats] ,

[naam vader] , hierna te noemen de vader, wonende te [woonplaats] .

Het procesverloop

Het procesverloop blijkt uit de volgende stukken:
- de beschikking van de kinderrechter van 15 juni 2021;
- de instemmende verklaring van de gekwalificeerde gedragswetenschapper van
17 juni 2021, ingekomen bij de griffie op 17 juni 2021.
Voorafgaand aan de zitting heeft de kinderrechter de minderjarige [voornaam minderjarige] gesproken bij Horizon het Bergse Bos, bijgestaan door mr. M.P.G. Rietbergen.
Op 17 juni 2021 heeft de kinderrechter de zaak ter zitting met gesloten deuren behandeld.
Gehoord zijn:
- mr. M.P.G. Rietbergen en mr. P. Fransen namens de minderjarige [voornaam minderjarige] ,
- een vertegenwoordigster van de GI, te weten mw. [naam vertegenwoordigster] .
Opgeroepen en niet verschenen zijn:
- de moeder,
- de vader.

De feiten

Het ouderlijk gezag over [voornaam minderjarige] wordt uitgeoefend door de ouders.
[voornaam minderjarige] verblijft bij Horizon, locatie het Bergse Bos.
Bij beschikking van 6 oktober 2020 is de ondertoezichtstelling van [voornaam minderjarige] verlengd tot
18 oktober 2021 en is een machtiging gesloten jeugdhulp betreffende de minderjarige
[voornaam minderjarige] verleend met ingang van 18 oktober 2020 tot 18 april 2021.
Bij beschikking van 3 december 2020 is een machtiging tot uithuisplaatsing van [voornaam minderjarige] in een accommodatie van een jeugdhulpaanbieder verleend met ingang van 3 december 2020 tot 18 oktober 2021.
Bij voormelde beschikking van 15 juni 2021 is een spoedmachtiging gesloten jeugdhulp betreffende de minderjarige [voornaam minderjarige] verleend met ingang van 15 juni 2021 voor de duur van vier weken en is de beslissing op het verzoek voor het overige aangehouden.

Het verzoek en het standpunt van de GI

De GI heeft in aansluiting op een spoedmachtiging gesloten jeugdhulp een machtiging verzocht om [voornaam minderjarige] in een gesloten accommodatie te doen opnemen en te doen verblijven voor de duur van twee maanden.
De GI heeft ter zitting het verzoek gehandhaafd en als volgt nader toegelicht.
Er is bij [voornaam minderjarige] sprake van oppositioneel gedrag en zij doet suïcidale uitspraken. Vanwege haar wegloopgedrag heeft [voornaam minderjarige] zich aan hulp op de open groep onttrokken. Als gevolg van deze zorgelijke signalen kan [voornaam minderjarige] momenteel niet binnen een open setting verblijven. Daarom is verzocht om [voornaam minderjarige] met een machtiging binnen de gesloten jeugdhulp te plaatsen. Het is van belang dat [voornaam minderjarige] de juiste hulp krijgt zodat haar behandeling niet wordt onderbroken. De komende periode zal in samenwerking met Horizon het Bergse Bos een plan voor [voornaam minderjarige] worden opgesteld.

Het standpunt van de minderjarige [voornaam minderjarige]

Namens de minderjarige [voornaam minderjarige] is aangevoerd dat zij momenteel gebaat is bij een plaatsing binnen de gesloten jeugdhulp en dat het van belang is om haar perspectief te bepalen. Daarbij is de betrokkenheid van de ouders echter ook nodig.

De beoordeling

Gelet op het bepaalde in artikel 6.1.2, tweede lid, Jeugdwet kan een machtiging gesloten jeugdhulp slechts worden verleend indien naar het oordeel van de kinderrechter deze jeugdhulp noodzakelijk is in verband met ernstige opgroei- of opvoedingsproblemen die de ontwikkeling van de jeugdige naar volwassenheid ernstig belemmeren. Bovendien dient de opneming en verblijf noodzakelijk te zijn om te voorkomen dat de jeugdige zich aan deze jeugdhulp onttrekt of daaraan door anderen wordt onttrokken. Naar het oordeel van de kinderrechter wordt aan deze criteria voldaan en overweegt daartoe als volgt.
Uit de overgelegde stukken en de behandeling ter zitting is gebleken dat [voornaam minderjarige] is opgegroeid in een onveilige opvoedomgeving, waarbij sprake is geweest van een patroon van huiselijk geweld. [voornaam minderjarige] is hiervan mogelijk getuige en slachtoffer geweest. De ouders lijken verminderd en wisselend pedagogisch en emotioneel beschikbaar te zijn geweest.
Al een langere periode laat [voornaam minderjarige] forse gedragsproblemen zien. Ook kampt zij met loyaliteitsproblemen.
In november 2018 is [voornaam minderjarige] bij De Verrekijker van Yulius geplaatst. Zij heeft op deze plek verbaal en fysiek agressief gedrag laten zien, waarvoor fysieke inperking nodig is geweest.
Op 20 juni 2020 is [voornaam minderjarige] in het kader van de ondertoezichtstelling met een machtiging bij Horizon Het Bergse Bos binnen de gesloten jeugdhulp geplaatst. Gedurende haar verblijf in de gesloten jeugdhulp is het gedrag van [voornaam minderjarige] gestabiliseerd.
Op 16 november 2020 is [voornaam minderjarige] geplaatst op een open behandelgroep bij Horizon het Bergse Bos. Gedurende de eerste fase van de plaatsing leek [voornaam minderjarige] een meer ontspannen indruk te maken. Sinds april 2021 is zij echter betrokken bij een aantal incidenten. De afgelopen weken zijn de incidenten toegenomen. Daarbij heeft [voornaam minderjarige] zich aan het gezag onttrokken door weg te lopen. Ook heeft zij veel fysiek agressief gedrag laten zien, waarbij zij meerdere pedagogisch medewerkers heeft verwond en zichzelf in gevaar heeft gebracht. Zo heeft [voornaam minderjarige] op 13 juni 2021 een computerkabel om haar gezicht gebonden en heeft zij suïcidale uitspraken gedaan. Vervolgens is zij met een spoedmachtiging op een gesloten groep van Horizon het Bergse Bos geplaatst.
Op 17 juni 2021 heeft de gedragswetenschapper ingestemd met de gesloten plaatsing. Vanwege haar forse gedragsproblemen en de complexe problematiek kan de veiligheid van [voornaam minderjarige] momenteel niet op een open behandelgroep worden gewaarborgd. Evenals de gedragswetenschapper is de kinderrechter van oordeel dat het van belang is dat zo spoedig als mogelijk een behandelplan voor [voornaam minderjarige] wordt opgesteld en dat er zicht komt op haar perspectief. De gedragswetenschapper heeft de suggestie gedaan om het traject Gezin Totaal in te zetten, dat aangeboden wordt binnen het Bergse Bos. Het is van belang dat ook de ouders daarbij betrokken worden.
Gelet op al het voorgaande zal de kinderrechter de machtiging gesloten jeugdhulp verlenen voor de verzochte periode van twee maanden.
Indien een nieuw verzoek betreffende de uithuisplaatsing van [voornaam minderjarige] wordt ingediend, acht
de kinderrechter het wenselijk en in het belang van [voornaam minderjarige] dat de ouders door de
GI worden gemotiveerd om op de zitting te verschijnen, nu onduidelijk is hoe de ouders
tegen de situatie van [voornaam minderjarige] aankijken.

De beslissing

De kinderrechter:
verleent een machtiging gesloten jeugdhulp betreffende de minderjarige [voornaam minderjarige] met ingang van 13 juli 2021 tot 13 september 2021.
Deze beschikking is mondeling gegeven en in het openbaar uitgesproken op 17 juni 2021 door mr. G.M. Paling, kinderrechter, in tegenwoordigheid van D. van der Aa als griffier.
De griffier is buiten staat deze beschikking mede te ondertekenen.
De schriftelijke uitwerking van deze beschikking is vastgesteld op 28 juni 2021.
Hoger beroep tegen deze beschikking kan worden ingesteld:
- door de verzoekers en degenen aan wie een afschrift van de beschikking is verstrekt of verzonden, binnen drie maanden na de dag van de uitspraak,
- door andere belanghebbenden binnen drie maanden na de betekening daarvan of nadat de beschikking aan hen op een andere wijze bekend is geworden.
Het hoger beroep moet, door tussenkomst van een advocaat, worden ingediend ter griffie van het gerechtshof
Den Haag.