In deze zaak heeft de voorzieningenrechter van de Rechtbank Rotterdam op 28 juni 2021 uitspraak gedaan in een kort geding tussen een eiseres, gespecialiseerd in renovatieprojecten, en de Gemeente Dordrecht. De eiseres had een bod uitgebracht op het rijksmonument De Berckepoort, maar de gemeente besloot de panden te verkopen aan een andere partij. De eiseres vorderde een verbod op de verkoopovereenkomst en een gebod om de verkoopprocedures in te trekken en opnieuw te organiseren, omdat zij meende dat de gemeente niet zorgvuldig had gehandeld in het verkoopproces.
De rechtbank oordeelde dat de gemeente bij de verkoopprocedure niet voldoende de algemene beginselen van behoorlijk bestuur in acht had genomen. De gemeente had twee afzonderlijke verkoopprocedures georganiseerd, terwijl niet duidelijk was gemaakt dat inschrijvingen op beide panden als geheel zouden worden beoordeeld. Dit gebrek aan transparantie en zorgvuldigheid heeft geleid tot de conclusie dat de panden opnieuw en op de juiste wijze in de verkoop dienen te worden gezet. De voorzieningenrechter heeft de gemeente verboden de verkoopovereenkomst met de winnende partij te sluiten en heeft de gemeente opgedragen de verkoopprocedures in te trekken en nieuwe procedures te organiseren.
De gemeente werd als in het ongelijk gestelde partij veroordeeld in de proceskosten van de eiseres, die op € 1.768,81 werden begroot. De uitspraak benadrukt het belang van transparantie en zorgvuldigheid in openbare verkoopprocedures door overheden.