ECLI:NL:RBROT:2021:1452

Rechtbank Rotterdam

Datum uitspraak
25 januari 2021
Publicatiedatum
23 februari 2021
Zaaknummer
C/10/611363 / FA RK 21-257
Instantie
Rechtbank Rotterdam
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht; Personen- en familierecht
Procedures
  • Beschikking
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Toewijzing zorgmachtiging in het kader van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg

Op 25 januari 2021 heeft de Rechtbank Rotterdam een beschikking gegeven in een zaak betreffende een zorgmachtiging voor een betrokkene die lijdt aan een psychotische stoornis. De officier van justitie in het arrondissement Rotterdam had op 12 januari 2021 een verzoekschrift ingediend, vergezeld van diverse medische documenten, waaronder een verklaring van een psychiater. Tijdens de mondelinge behandeling op dezelfde dag zijn de betrokkene, zijn advocaat, de officier van justitie en twee psychiaters gehoord via een beeld- en geluidverbinding, conform de Tijdelijke wet COVID-19 Justitie en Veiligheid.

De rechtbank oordeelde dat de betrokkene, die op dat moment in Erasmus MC te Rotterdam verbleef, ernstig nadeel ondervond door zijn psychische stoornis, wat leidde tot een aanzienlijk risico op levensgevaar en andere ernstige gevolgen. Ondanks enige verbetering in zijn toestand, was de rechtbank van mening dat verplichte zorg noodzakelijk was om de geestelijke gezondheid van de betrokkene te waarborgen en om te voorkomen dat zijn toestand zou verslechteren in de thuissituatie.

De rechtbank verleende de zorgmachtiging voor een periode van 180 dagen, met ingang van de datum van de beschikking. De maatregelen die als verplichte zorg konden worden getroffen, omvatten onder andere het toedienen van medicatie, het beperken van de bewegingsvrijheid en het insluiten van de betrokkene. De beschikking werd mondeling gegeven door rechter L.R. Prins en schriftelijk uitgewerkt op 3 februari 2021. Tegen deze beschikking staat het rechtsmiddel van cassatie open.

Uitspraak

RECHTBANK ROTTERDAM

Team familie
Zaak-/rekestnummer: C/10/611363 / FA RK 21-257
Betrokkenenummer: [nummer]
Schriftelijke uitwerking van de mondelinge beslissing van 25 januari 2021 betreffende een zorgmachtiging in aansluiting op een voortzetting crisismaatregel als bedoeld in artikel 7:11 van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (hierna: Wvggz)
op verzoek van:
de officier van justitie in het arrondissement Rotterdam,hierna: de officier,
met betrekking tot:
[naam betrokkene],
geboren op [geboortedatum betrokkene] te [geboorteplaats betrokkene] , [geboorteland betrokkene] ,
hierna: betrokkene,
wonende te [woonplaats betrokkene] ,
thans verblijvende bij Erasmus MC te Rotterdam,
advocaat mr. W.H.J.W. de Brouwer te Rotterdam.

1..Procesverloop

1.1.
Het verloop van de procedure blijkt uit het verzoekschrift van de officier, ingekomen op 12 januari 2021.
Bij het verzoekschrift zijn de volgende bijlagen gevoegd:
  • de medische verklaring opgesteld door [naam psychiater 1] , psychiater, van 8 januari 2021;
  • de zorgkaart van 8 januari 2021;
  • het zorgplan van 7 januari 2021;
  • de bevindingen van de geneesheer-directeur over het zorgplan;
  • de gegevens over eerder afgegeven machtigingen op grond van de Wvggz;
  • de relevante strafvorderlijke- en justitiële gegevens van betrokkene;
  • het bericht dat er geen relevante politiegegevens van betrokkene zijn.
1.2.
De mondelinge behandeling van het verzoek heeft plaatsgevonden op 25 januari 2021. Bij die gelegenheid zijn (overeenkomstig artikel 2 lid 1 van de Tijdelijke wet COVID-19 Justitie en Veiligheid) via beeld- en geluidverbinding gehoord:
  • betrokkene met zijn hiervoor genoemde advocaat;
  • J.F.C. Janssen, de officier;
  • [naam arts] , arts, en
  • [naam psychiater 2] , psychiater, beiden verbonden aan Erasmus MC.

2..Beoordeling

2.1.
Bij beschikking van deze rechtbank van 24 december 2020, is op grond van artikel 7:7 Wvggz een machtiging tot voortzetting van de crisismaatregel verleend. Tijdig, te weten op 12 januari 2021, is onderhavig verzoek ingediend.
2.2.
Uit de overgelegde stukken en de mondelinge behandeling blijkt dat betrokkene lijdt aan een psychische stoornis, te weten een psychotische stoornis.
2.3.
Het gedrag van betrokkene leidt als gevolg van zijn psychische stoornis tot ernstig nadeel, gelegen in het bestaan van of het aanzienlijk risico op levensgevaar, ernstig lichamelijk letsel, ernstige psychische schade, maatschappelijke teloorgang en de situatie dat betrokkene met hinderlijk gedrag agressie van anderen oproept. Betrokkene is vrijwillig opgenomen in verband met een progressief psychotisch toestandsbeeld. Betrokkene heeft last van hevige angsten en akoestische hallucinaties. Tijdens de opname verslechterde het toestandsbeeld. Betrokkene sliep nauwelijks en hij deed suïcidale uitspraken. Het ene moment was betrokkene motorisch onrustig, het andere moment bewegingloos. Betrokkene is bang zijn kinderen wat aan te doen. Betrokkene heeft agressief gedrag vertoond richting de behandelaren, waarbij insluiting noodzakelijk was. Momenteel gaat het beter met betrokkene. Hij heeft ziektebesef en toenemend ziekte-inzicht. Betrokkene verblijft op een gedeeltelijk open afdeling en brengt nu de helft van de tijd weer thuis door.
2.4.
Om ernstig nadeel af te wenden en de geestelijke gezondheid van betrokkene dusdanig te herstellen dat hij zijn autonomie zoveel mogelijk herwint heeft betrokkene verplichte zorg nodig.
2.5.
Momenteel accepteert betrokkene de zorg en gaat het een stuk beter met hem. De behandelaar geeft tijdens de mondelinge behandeling wel aan dat de verbetering nog erg pril is. Aangezien het nog niet duidelijk is waardoor het psychotische toestandsbeeld is ontstaan, is het niet uit te sluiten dat het toestandsbeeld zal verslechteren in de thuissituatie. Als het toestandsbeeld van betrokkene verslechtert, ligt er een behoorlijk ernstig nadeel op de loer. Om deze redenen is verplichte zorg noodzakelijk. De in het verzoekschrift opgenomen vormen van verplichte zorg zijn gebaseerd op de medische verklaring, het zorgplan en de bevindingen van de geneesheer-directeur. Deze vormen van verplichte zorg zijn door de rechtbank tijdens de mondelinge behandeling besproken. Gelet op het voorgaande acht de rechtbank de volgende vormen van verplichte zorg noodzakelijk om het ernstig nadeel af te wenden:
  • het toedienen van medicatie, alsmede het verrichten van medische controles of andere medische handelingen en therapeutische maatregelen, ter behandeling van een psychische stoornis;
  • het beperken van de bewegingsvrijheid;
  • het insluiten;
  • het aanbrengen van beperkingen in de vrijheid het eigen leven in te richten, die tot gevolg hebben dat betrokkene iets moet doen of nalaten. Betrokkene moet ambulante behandelcontacten toestaan;
  • het opnemen in een accommodatie.
2.6.
Er zijn geen minder bezwarende alternatieven die hetzelfde beoogde effect hebben. De voorgestelde verplichte zorg is evenredig en naar verwachting effectief. Uit de stukken blijkt dat bij het bepalen van de juiste zorg rekening is gehouden met de voorwaarden die noodzakelijk zijn om deelname van betrokkene aan het maatschappelijk leven te bevorderen, alsmede met de veiligheid van betrokkene.
2.7.
Gelet op het voorgaande is voldaan aan de criteria voor en doelen van verplichte zorg als bedoeld in de Wvggz. De zorgmachtiging zal worden verleend voor de verzochte duur van 180 dagen maanden met ingang van vandaag.

3..Beslissing

De rechtbank:
3.1.
verleent een zorgmachtiging ten aanzien van [naam betrokkene] voornoemd;
3.2.
bepaalt dat bij wijze van verplichte zorg de maatregelen zoals opgenomen in rechtsoverweging 2.5. kunnen worden getroffen;
3.3.
bepaalt dat deze machtiging geldt tot en met 23 juli 2021.
Deze beschikking is op 25 januari 2021 mondeling gegeven door mr. L.R. Prins, rechter, in tegenwoordigheid van M.M.P.H. van den Boomen, griffier, en op 3 februari 2021 schriftelijk uitgewerkt en getekend.
Tegen deze beschikking staat het rechtsmiddel van cassatie open.