ECLI:NL:RBROT:2021:12635

Rechtbank Rotterdam

Datum uitspraak
29 november 2021
Publicatiedatum
21 december 2021
Zaaknummer
10-051173-02
Instantie
Rechtbank Rotterdam
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Eerste aanleg - meervoudig
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Verlenging van terbeschikkingstelling en beoordeling van dwangverpleging

In deze zaak heeft de Rechtbank Rotterdam op 29 november 2021 uitspraak gedaan over de verlenging van de terbeschikkingstelling van de heer [naam persoon 1], die sinds 2003 onder dwangverpleging staat na een veroordeling voor moord. De rechtbank ontving op 23 juni 2021 een vordering van het openbaar ministerie tot verlenging van de terbeschikkingstelling met één jaar. Tijdens de zitting op 20 augustus 2021 werd de behandeling aangehouden op verzoek van de raadsman. Op 5 oktober 2021 werd het onderzoek hervat, waarbij deskundigen werden gehoord. De deskundigen gaven unanieme adviezen om de terbeschikkingstelling te verlengen, waarbij zij wezen op het recidiverisico en de noodzaak van een gecontroleerd resocialisatietraject. De rechtbank oordeelde dat de ter beschikking gestelde nog steeds een gebrekkige ontwikkeling en/of ziekelijke stoornis van de geestvermogens vertoonde, en dat de veiligheid van anderen eiste dat de termijn van de terbeschikkingstelling werd verlengd. De rechtbank besloot de terbeschikkingstelling met één jaar te verlengen, maar wees het verzoek om een voorwaardelijke beëindiging van de dwangverpleging af, omdat dit op dat moment prematuur werd geacht. De rechtbank benadrukte dat de ter beschikking gestelde in de komende periode belangrijke stappen in het tbs-traject zou maken, waaronder proefverlof en een overplaatsing naar FPA Palier.

Uitspraak

Rechtbank Rotterdam
Team straf 2
Parketnummer: 10-051173-02
Datum uitspraak: 29 november 2021
Beslissing van de rechtbank Rotterdam, meervoudige kamer voor strafzaken, met betrekking tot de terbeschikkingstelling van:
[naam persoon 1](de ter beschikking gestelde),
geboren op [geboortedatum] te [geboorteplaats] ( [geboorteland] ),
verblijvende in Forensisch Psychiatrisch Afdeling (FPA) Zuidlaren, locatie Eikenstein,
te Zuidlaren (de instelling),
raadsman mr. J.J. Lieftink, advocaat te Huizen.

1..Inleiding

Bij arrest van het gerechtshof Den Haag van 6 juni 2003 is de terbeschikkingstelling van de
heer [naam persoon 1] gelast en is zijn verpleging van overheidswege (hierna: dwangverpleging) bevolen.
De terbeschikkingstelling is gelast ter zake van moord. De termijn van de
terbeschikkingstelling is aangevangen op 5 augustus 2008.
Bij beslissing van deze rechtbank van 8 december 2020 is de terbeschikkingstelling laatstelijk verlengd met één jaar.

2..Procesverloop

De rechtbank heeft op 23 juni 2021 van het openbaar ministerie een vordering ontvangen tot verlenging van de terbeschikkingstelling voor de duur van één jaar. Bij die vordering zijn de daarbij vereiste stukken gevoegd dan wel zijn die later toegezonden.
Op de openbare zitting van 20 augustus 2021 is de behandeling op verzoek van de raadsman voor bepaalde tijd aangehouden.
Het onderzoek ter terechtzitting is op 5 oktober 2021 opnieuw aangevangen waarna de rechtbank de behandeling heeft aangehouden teneinde de onafhankelijke deskundige van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP), [naam persoon 2] , in de gelegenheid te stellen ter terechtzitting te verschijnen.
Op de openbare terechtzitting van 29 november 2021 is de vordering behandeld. De officier van justitie mr. M. Boekhoud, (door middel van videoverbinding) de ter beschikking gestelde, ter zitting bijgestaan door de raadsman, en (door middel van videoverbinding) de deskundigen [naam persoon 3] , werkzaam als gz-psycholoog bij de instelling, en [naam persoon 2] , werkzaam als klinisch psycholoog bij het NIFP, zijn gehoord.

3..Adviezen

Advies instelling

De instelling adviseert in het rapport van 4 juni 2021 de terbeschikkingstelling te verlengen met één jaar.
Bij de ter beschikking gestelde is nog steeds sprake van een stoornis. Het recidiverisico in geval van voorwaardelijke beëindiging van het bevel tot verpleging is matig en bij beëindiging van de tbs-maatregel is dit hoog. Op 9 februari 2021 is de ter beschikking overgeplaatst naar FPA Zuidlaren in afwachting van de volgende stap in het resocialisatietraject: doorplaatsing in een FPA in de regio Den Haag. FPA Palier staat positief tegenover een doorplaatsing op voorwaarde dat de ter beschikking gestelde proefverlof heeft. De reclassering is reeds betrokken in het kader van het Forensisch Psychiatrisch Toezicht (FPT) waarbij thans onderzoek wordt gedaan naar de mogelijkheden voor proefverlof. Het traject van de ter beschikking gestelde zal komend jaar in het teken staan van een doorplaatsing naar FPA Palier en inbedding in de zorg die hij langdurig nodig zal blijven houden en nieuwe toetsing van stabiliteit op langere termijn.
Advies psychiater
Psychiater [naam persoon 4] adviseert in zijn rapport van 3 juli 2021 de terbeschikkingstelling te verlengen met één jaar.
Zonder het huidige risicomanagement wordt het risico op gewelddadig gedrag in de toekomst als hoog ingeschat. De vraag is of de ter beschikking gestelde de toename van vrijheden en de toename van indrukken kan verdragen en hoe de verdere resocialisatie zal gaan en hoe intensief het risicomanagement moet zijn. Om perspectief te houden voor onderzochte adviseert onderzoeker de tbs-maatregel met één jaar te verlengen.
Advies psycholoog
Psycholoog [naam persoon 2] adviseert in haar rapport van 8 juli 2021 de termijn van de terbeschikkingstelling te verlengen met één jaar.
De psycholoog komt in haar rapport in grote lijnen tot vergelijkbare diagnostische conclusies als de instelling en de psychiater.
De inschatting is dat het recidiverisico zonder het tbs-kader zal kunnen oplopen van matig naar hoog. Binnen het kader van transmuraal- of proefverlof wordt dit risico ingeschat als laag. Een voortvarende insteek vanuit de instelling is belangrijk om de motivatie van de ter beschikking gestelde op peil te houden en de samenwerkingsrelatie te behouden. Teneinde de voortvarendheid van het resocialisatietraject te blijven te monitoren wordt geadviseerd om de terbeschikkingstelling met de duur van één jaar te verlengen. Bij een positief behandelbeloop kan over een jaar worden bezien of er mogelijkheden zijn om de verpleging voorwaardelijk te beëindigen.
Op de terechtzitting gegeven toelichting
De deskundige [naam persoon 3] heeft het advies van de instelling op de terechtzitting toegelicht en de deskundige [naam persoon 2] heeft haar advies op de terechtzitting toegelicht.
De deskundige [naam persoon 3] heeft verklaard dat recentelijk het proefverlof van de ter beschikking gestelde is goedgekeurd. De ter beschikking gestelde staat bovenaan de wachtlijst van FPA Palier en het streven is om in januari 2022 de doorplaatsing naar FPA Palier te realiseren. De instelling heeft, in het belang van de ter beschikking gestelde, de voorkeur om middels het huidige verlofkader en risicomanagement het resocialisatietraject voort te zetten, gelet op de kwetsbaarheid van de ter beschikking gestelde en met de oog op de vervolgstappen die nog moeten worden gezet.

4..Standpunt van partijen

Standpunt van de officier van justitie
De officier van justitie heeft geconcludeerd tot verlenging van de termijn van de terbeschikkingstelling met één jaar.
Standpunt van de ter beschikking gestelde
De ter beschikking gestelde en de raadsman hebben primair om aanhouding van de zaak voor drie maanden verzocht om de mogelijkheid tot een voorwaardelijke beëindiging van de dwangverpleging te onderzoeken. In een periode van drie maanden kunnen de doorplaatsing naar FPA Palier en de informatieoverdracht vanuit de instelling reeds zijn gerealiseerd. In het kader van het risicomanagement zal de inzet vanuit de instelling geen meerwaarde meer hebben. Subsidiair verzetten de ter beschikking gestelde en de raadsman zich niet tegen verlenging van de termijn van de terbeschikkingstelling met één jaar, maar verzoeken zij om in de beslissing op te nemen dat tegen de volgende verlengingszitting een maatregelrapport gereed dient te zijn.

5..Beoordeling

Op grond van de unanieme adviezen van de deskundigen en wat verder naar voren is gekomen op de terechtzitting is de rechtbank van oordeel dat:
- er nog steeds sprake is van een gebrekkige ontwikkeling en/of ziekelijke stoornis van de geestvermogens van de ter beschikking gestelde;
- de veiligheid van anderen dan wel de algemene veiligheid van personen of goederen eist dat de termijn van de terbeschikkingstelling wordt verlengd.
Met de officier van justitie is de rechtbank van oordeel dat de terbeschikkingstelling met dwangverpleging met één jaar moet worden verlengd. De rechtbank heeft oog voor de frustraties van de ter beschikking gestelde over de duur van de terbeschikkingstelling en de lange wachttijden voor overplaatsingen, maar stelt vast dat, gezien de kwetsbaarheid en geringe stressbestendigheid van de ter beschikking gestelde, het verdere resocialisatietraject stapsgewijs en goed gecontroleerd dient te worden voortgezet. De komende periode gaat de ter beschikking gestelde twee grote stappen in het tbs-traject tegemoet: het praktiseren met proefverlof en de overplaatsing naar FPA Palier. In de komende periode moet worden bezien hoe de ter beschikking gestelde omgaat met de uitbreiding van vrijheden en verantwoordelijkheden die met deze stappen gepaard gaat en hoe het resocialisatietraject zich voor het overige ontwikkelt.
Gelet op het voorgaande is een onderzoek naar een voorwaardelijke beëindiging van de dwangverpleging op dit moment prematuur en om die reden zal het daartoe strekkende verzoek worden afgewezen. De rechtbank vertrouwt erop dat er, indien de voortgang van de behandeling, resocialisatie en de stabiliteit van de ter beschikking gestelde daartoe aanleiding geven, bij de voorbereiding van de adviezen voor de volgende verlengingszitting vanuit de instelling passende aandacht zal zijn voor de mogelijkheid van een onderzoek naar een voorwaardelijke beëindiging van de dwangverpleging.
De totale duur van de terbeschikkingstelling met dwangverpleging gaat door de verlenging een periode van vier jaar te boven. Verlenging is niettemin mogelijk, omdat de terbeschikkingstelling is opgelegd voor een misdrijf dat gericht is tegen of gevaar veroorzaakt voor de onaantastbaarheid van het lichaam van een persoon.

6..Beslissing

De rechtbank:
verlengtde termijn van de terbeschikkingstelling met
1 (één) jaar;
wijst afhet meer of anders verzochte.
Deze beslissing is gegeven door
mr. J.J. Bade, voorzitter,
en mrs. W.A.F. Damen en J.L. Luiten, rechters,
in tegenwoordigheid van mr. J.M. Erasmus, griffier,
en is in het openbaar uitgesproken.
De oudste en jongste rechters zijn buiten staat deze beslissing mede te ondertekenen.
Tegen deze beslissing kan het openbaar ministerie binnen veertien dagen na de uitspraak en de ter beschikking gestelde binnen veertien dagen na betekening daarvan beroep instellen bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.