ECLI:NL:RBROT:2021:12204

Rechtbank Rotterdam

Datum uitspraak
3 november 2021
Publicatiedatum
13 december 2021
Zaaknummer
10/741415-11
Instantie
Rechtbank Rotterdam
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Eerste aanleg - meervoudig
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Verlenging van de terbeschikkingstelling en dwangverpleging met één jaar in het kader van repatriëring naar Roemenië

Op 3 november 2021 heeft de Rechtbank Rotterdam uitspraak gedaan in de zaak betreffende de terbeschikkingstelling van [persoon A], die sinds 16 mei 2012 onder toezicht staat na een veroordeling voor poging tot moord. De rechtbank ontving op 23 september 2021 een vordering van het openbaar ministerie tot verlenging van de terbeschikkingstelling, die eerder was verlengd op 20 november 2019. De ter beschikking gestelde verblijft momenteel in het Forensisch Psychiatrisch Centrum Veldzicht te Balkbrug.

Tijdens de zitting zijn de ter beschikking gestelde, zijn raadsman mr. W.J. Oomkes, en deskundigen van de instelling gehoord. De deskundigen gaven aan dat de ter beschikking gestelde gediagnosticeerd is met een autismespectrumstoornis en een andere gespecificeerde persoonlijkheidsstoornis. Ondanks zijn complexe problematiek heeft hij vooruitgang geboekt in zijn behandeling, maar het recidiverisico blijft hoog bij beëindiging van de maatregel. De instelling adviseerde om de terbeschikkingstelling met één jaar te verlengen, mede in het licht van de geplande repatriëring naar Roemenië.

De rechtbank oordeelde dat de ter beschikking gestelde nog steeds een gebrekkige ontwikkeling en/of ziekelijke stoornis van de geestvermogens vertoont en dat de veiligheid van anderen eist dat de termijn van de terbeschikkingstelling wordt verlengd. De rechtbank besloot de termijn van de terbeschikkingstelling met één jaar te verlengen, waarbij de mogelijkheid van repatriëring naar Roemenië in gang is gezet. De beslissing is openbaar uitgesproken en er is een mogelijkheid tot beroep binnen veertien dagen na de uitspraak.

Uitspraak

Rechtbank Rotterdam
Team straf 2
Parketnummer: 10/741415-11
Datum uitspraak: 3 november 2021
Beslissing van de rechtbank Rotterdam, meervoudige kamer voor strafzaken, met betrekking tot de terbeschikkingstelling van:
[persoon A](de ter beschikking gestelde),
geboren te [geboorteplaats A] ( [geboorteland A] ) op [geboortedatum A] ,
verblijvende in Forensisch Psychiatrisch Centrum Veldzicht te Balkbrug (de instelling),
raadsman mr. W.J. Oomkes, advocaat te Vlaardingen.

1..Inleiding

Bij vonnis van deze rechtbank van 16 mei 2012 is de terbeschikkingstelling van [persoon A] gelast en is zijn verpleging van overheidswege (dwangverpleging) bevolen.
De terbeschikkingstelling is gelast ter zake van poging tot moord. De termijn van de terbeschikkingstelling is aangevangen op 2 november 2015.
Bij beslissing van deze rechtbank van 20 november 2019 is de terbeschikkingstelling laatstelijk verlengd met twee jaar.

2..Procesverloop

De rechtbank heeft op 23 september 2021 van het openbaar ministerie een vordering ontvangen tot verlenging van de terbeschikkingstelling. Bij die vordering zijn de daarbij vereiste stukken gevoegd dan wel later toegezonden.
De vordering is op de openbare terechtzitting van 3 november 2021 behandeld.
De officier van justitie mr. M. Boekhoud, de ter beschikking gestelde, bijgestaan door de raadsman, en als deskundigen mevrouw [persoon B] en mevrouw [persoon C] , beiden werkzaam bij de instelling, zijn gehoord.

3..Adviezen

Advies instelling
De instelling adviseert in het rapport, gedateerd 17 augustus 2021, de terbeschikkingstelling te verlengen met één jaar.
De ter beschikking gestelde is gediagnosticeerd met een autismespectrumstoornis en een andere gespecificeerde persoonlijkheidsstoornis met antisociale- en narcistische trekken. Hij heeft een benedengemiddeld intelligentieniveau, waarbij zijn verbale intelligentie gemiddeld is en zijn performale intelligentie benedengemiddeld.
De ter beschikking gestelde is op 23 oktober 2020 overgeplaatst van afdeling Parterre naar afdeling Noord 3. Verwacht werd dat hij mogelijk uit balans zou raken door de veranderingen en het verblijven op een meer groepsgerichte afdeling. Hij heeft zich echter goed staande gehouden op de nieuwe afdeling. Sinds de overplaatsing wordt een stabiel functionerende man gezien, bij wie sprake is van enig probleembesef en beperkt ziekte-inzicht. Hij heeft moeite met het begrijpen van sociale situaties en is krenkgingsgevoelig, waardoor hij regelmatig gefrustreerd is in contact met anderen. Hij kan in deze situaties achterdochtig en boos reageren.
De behandeling binnen de huidige setting is voornamelijk gericht geweest op het
leren omgaan met uitingen van de autismespectrumstoornis, waarvoor hij diverse therapieën heeft gevolgd. Ondanks de complexe problematiek en zijn beperkte leerbaarheid heeft ter beschikking gestelde geprofiteerd van de behandeling Hij is beter in staat om ergernissen, frustraties en conflictueuze situaties of gevoelens te herkennen en bespreekbaar te maken in plaats van op te kroppen. Wel dient hierbij aangetekend te worden dat deze vooruitgang deels afhankelijk is van zijn huidige omgeving: een gestructureerde setting, voorzien van 24-uursbegeleiding met proactieve bejegening. Zonder ondersteunende context is de ter beschikking gestelde waarschijnlijk niet in staat om zelfstandig en adequaat om te gaan met stresserende omstandigheden. Het recidiverisico in geval van beëindiging van het toezicht of de maatregel wordt ingeschat als hoog.
De ter beschikking gestelde is ongewenst verklaard en dient te worden gerepatrieerd
naar Roemenië. Momenteel wordt ingezet op een kortdurende klinische opname in een psychiatrisch ziekenhuis aldaar, gevolgd door een ambulant traject. Stichting Barka is reeds betrokken bij het repatriëringsplan en zoekt naar een passende kliniek in Roemenië.
De instelling heeft een aanvullend advies uitgebracht, gedateerd 22 oktober 2021, waarin wordt geadviseerd de behandeling van de zitting voor drie maanden aan te houden.
In dit advies staan de stappen beschreven die gezet zijn en nog gezet moeten worden om de repatriëring van de ter beschikking gestelde te laten plaatsvinden.
Op de terechtzitting gegeven adviezen
De deskundige [persoon C] heeft toegelicht dat over drie maanden het hele repatriëringsplan en de bijbehorende risico’s gepresenteerd kunnen worden, behoudens mogelijke vertraging door de eventuele nieuwe coronamaatregelen.

4..Standpunt van partijen

Standpunt van de officier van justitie
De officier van justitie heeft geconcludeerd tot verlenging van de termijn van de terbeschikkingstelling met één jaar.
Standpunt van de ter beschikking gestelde
De ter beschikking gestelde en de raadsman hebben primair bepleit de behandeling van de vordering aan te houden om de druk op het repatriëringsproces te houden en subsidiair hebben zij zich gerefereerd aan het oordeel van de rechtbank.

5..Beoordeling

Op grond van de adviezen van de deskundigen en wat verder op de terechtzitting naar voren is gekomen is de rechtbank van oordeel dat:
- er nog steeds sprake is van een gebrekkige ontwikkeling en/of ziekelijke stoornis van de geestvermogens van de ter beschikking gestelde;
- de veiligheid van anderen dan wel de algemene veiligheid van personen of goederen eist dat de termijn van de terbeschikkingstelling met één jaar wordt verlengd.
De ter beschikking gestelde heeft de afgelopen periode stabiel gefunctioneerd. Daarbij is vooral van belang dat met de ter beschikking gestelde is gewerkt aan de regulatie van agressie. Ter zitting is door deskundige [persoon B] aangegeven dat de ter beschikking gestelde beter met spanningen om kan gaan. Zijn behandelplafond is in de huidige setting bereikt.
Het traject voor de repatriëring van de ter beschikking gestelde naar Roemenië is in gang gezet en bevindt zich in een afrondende fase. Het repatriëringsplan wordt op dit moment afgerond, in samenwerking met de Stichting Barka. Wat nog geregeld moet worden, is een reisdocument, een overeenkomst tussen Samu Social NGO in Boekarest en Stichting Barka en een definitieve afspraak voor beoordeling voor opname in een Psychiatrisch Ziekenhuis in Boekarest.
Naar verwachting zal dit over drie maanden geregeld zijn. Gezien de stappen die door de kliniek in samenwerking met andere partijen worden gezet om de repatriëring te realiseren en het feit dat behandeling nog altijd noodzakelijk is, is er geen aanleiding de behandeling van de zaak aan te houden. Wanneer de repatriëring aanstaande is kan door de officier een vordering tot beëindiging van de terbeschikkingstelling worden gedaan.
De totale duur van de terbeschikkingstelling met dwangverpleging gaat door de verlenging een periode van vier jaar te boven. Verlenging is niettemin mogelijk, omdat de terbeschikkingstelling is opgelegd voor een misdrijf dat gericht is tegen of gevaar veroorzaakt voor een of meer personen.

6..Beslissing

De rechtbank:
verlengtde termijn van de terbeschikkingstelling met
1 (één) jaar;
wijst afhet meer of anders verzochte.
Deze beslissing is gegeven door
mr. D.C.J. Peeck, voorzitter,
en mrs. A.M.G. van der Kragt en L.B. Esser, rechters,
in tegenwoordigheid van M.J. Grootendorst, griffier,
en is in het openbaar uitgesproken.
Tegen deze beslissing kan het openbaar ministerie binnen veertien dagen na de uitspraak en de ter beschikking gestelde binnen veertien dagen na betekening daarvan beroep instellen bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.