Uitspraak
RECHTBANK ROTTERDAM
E.O.C. ONDERLINGE SCHEPENVERZEKERING U.A.,
1..De procedure
- de dagvaarding van 29 april 2020 met producties 1-6;
- de conclusie van antwoord, met producties 1-4;
- de brief van [eiseres] van 5 maart 2021 met productie 17;
- de mondelinge behandeling van 25 maart 2021.
2..De feiten
- De gelcoat is in de eerste 15 jaar van gebruik door gebruikelijke slijtage en weersinvloeden aangetast waardoor er craquelé is ontstaan en waardoor zij is verkrijt. Wij kunnen hierdoor feitelijk stellen, dat er eigenlijk in 2010 al groot onderhoud uitgevoerd had moeten worden aan de gelcoat. Verzekerde heeft kennelijk toen gekozen voor een goedkopere oplossing door het schip alleen te voorzien van een verfsysteem.
- Afhankelijk van de kwaliteit van de gelcoat en de blootstelling aan de elementen der natuur zal er tussen 5 tot 20 jaar duidelijke sporen van aantasting door de elementen der natuur optreden. Het is dan ook niet vreemd, dat bij dit vaartuig na 15 jaar de sporen dermate zijn geworden, dat verzekerde ervoor heeft gekozen om op het vaartuig een nieuw conserveringssysteem aan te brengen.
- Het beeld dat wij van het schip hebben gekregen is dat de gelcoat en het verfsysteem aan regulier groot onderhoud toe zijn.
- De geconstateerde kwaliteit van de gelcoat maakt niet dat deze minderwaardig is, of dat het niet geschikt was voor het doel waarvoor zij is gebruikt.
- Het geheel overziende, is er dan ook sprake van een normale onderhoudskwestie, waarbij de kwaliteit van de gelcoat als zodanig geen rol heeft gespeeld of op van invloed was.
- Wij zijn dan ook van mening, dat hier sprake is van een onderhoudszaak en niet van een eigen gebrek. (…)”
3..Het geschil
4..De beoordeling
Heeft [eiseres] tijdig schade gemeld bij EOC?
de nu zichtbare schade wordt veroorzaakt door de onderliggende gelcoat. Deze is tijdens de productie van het vaartuig onjuist verwerkt en van lagere kwaliteit geweest.” Bij zijn schadebegroting kwalificeert hij de gelcoat als ‘
inferieur’.
de onjuist verwerkte / lagere kwaliteit van de gelcoat, de scheurvorming in de gelcoat” is veroorzaakt door “
de elementen der natuur zoals temperatuurverschillen en UV-straling”. Op grond van deze conclusie heeft EOC bij brief van 11 mei 2018 dekking afgewezen, maar de rechtbank volgt haar daarin niet. De rechtbank begrijpt de conclusie van [persoon A] aldus dat de elementen der natuur, waaraan elk zeiljacht onderhevig is, (enkel) invloed hebben gehad op scheurvorming in de romp vanwege de onjuist verwerkte kwaliteit van de gelcoat. De elementen der natuur kunnen daardoor niet als primaire, dominerende oorzaak (ofwel als
dominant cause) van de scheurvorming worden beschouwd. Dit betekent naar het oordeel van de rechtbank dat de elementen der natuur niet gelden als de rechtens relevante oorzaak voor het ontstaan van de craquelé-schade. Artikel 15 sub i van de verzekeringsvoorwaarden is daarom niet aan de orde.
we kunnen met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid stellen, dat de scheurtjes in de gelcoat tijdens het aanbrengen van de verflaag in 2010 in gelijke of mindere vorm reeds aanwezig waren.” terwijl [persoon D] meent dat de scheurvorming na het aanbrengen van het nieuwe verfsysteem in 2010 is ontstaan.
“De gelcoat van romp en dek beschermt het onderliggende laminaat. Beschadiging van de gelcoat bijvoorbeeld als gevolg van een aanvaring met een steiger tijdens het aanleggen kan inwatering van het laminaat tot gevolg hebben. Daarom is het van groot belang dat de gelcoat intact blijft. Controleer de gelcoat regelmatig op krassen en beschadigingen. Beschadigingen dient u zo snel mogelijk te repareren om gevolgschade te voorkomen.”
€ 1.442,00(2 punten × tarief III EUR 721,00)