2.8.Ten aanzien van de verzochte verplichte zorg overweegt de rechtbank als volgt. Uit de toelichting van de wetgever blijkt dat in een zorgmachtiging sprake kan zijn van drie gradaties van verplichte zorg. Allereerst kan de reguliere verplichte zorg worden opgenomen in de zorgmachtiging waarvan de zorgverantwoordelijke steeds gebruik mag maken. Ten tweede kan in de zorgmachtiging worden opgenomen welke zorg in crisissituaties mag worden gegeven – niet te verwarren met verplichte zorg in noodsituaties. Verplichte zorg in noodsituaties komt immers op de derde plaats in het drietrapsmodel. Wanneer de zorgmachtiging niet in de noodzakelijke zorg voorziet, kan in noodsituaties verplichte zorg worden verleend voor drie dagen, waarna een wijzigingsverzoek kan worden gedaan door de officier. Per geval dient te worden beoordeeld welke verplichte zorg continu gegeven mag worden, welke zorg in crisissituaties gegeven mag worden en welke zorg niet wordt opgenomen in de zorgmachtiging en waar slechts in noodsituaties gebruik van mag worden gemaakt.
‘Reguliere verplichte zorg’
De rechtbank acht de volgende vorm van verplichte zorg noodzakelijk gedurende zes maanden:
- het toedienen van medicatie;
alsook de vorm waarmee de officier het verzoek ter zitting heeft aangevuld en waartegen geen verweer is gevoerd
- het aanbrengen van beperkingen in de vrijheid het eigen leven in te richten, die tot gevolg hebben dat betrokkene iets moet doen of nalaten, waaronder het gebruik van communicatiemiddelen (waaronder ook het moeten (blijven) voortzetten van de voorgeschreven ambulante behandeling).
Tijdens de mondelinge behandeling geeft betrokkene nog eens uitdrukkelijk aan dat hij niet instemt met het gebruik van medicatie omdat hij dat niet nodig acht en vanwege de bijwerkingen. De rechtbank is daarom van oordeel dat sprake is van verzet tegen deze zorg.
‘Verplichte zorg in crisissituaties’
Indien de reguliere zorg niet langer toereikend is om ernstig nadeel af te wenden kan er ook gebruik worden gemaakt van verplichte zorg in crisissituaties. Bij betrokkene is sprake van een crisissituatie als de psychotische symptomen toenemen en het niet meer lukt om ambulante zorg voort te zetten waardoor ernstige decompensatie dreigt. Het is daarom van belang dat betrokkene in deze situaties snel kan worden opgenomen zodat hij niet verder decompenseert.
In crisissituaties mag binnen de komende zes maanden gebruik worden gemaakt van de volgende vormen van verplichte zorg:
- het beperken van de bewegingsvrijheid (zolang (her)opname);
- het opnemen in een accommodatie (indien en zolang de ambulante behandeling niet toereikend is en/of anderszins nodig om ernstig nadeel af te wenden).
Namens betrokkene wordt bepleit dat alleen de vorm van verplichte zorg die ziet op ambulante zorg dient te worden toegewezen. De rechtbank is echter van oordeel dat een opname gelet op de voorgeschiedenis van betrokkene en de contacten met GGZ voorzienbaar is en acht deze vorm – en inherent daaraan ‘het beperken van de bewegingsvrijheid’ – noodzakelijk zodat een noodsituatie zoals bedoeld in artikel 8:11 Wvggz voorkomen kan worden.