Uitspraak
RECHTBANK ROTTERDAM
Powerstar One B.V., onder meer h.o.d.n. Wok Chinees Restaurant Idol’s,
2. [gedaagde 1] ,
[gedaagde 2] ,
1..Het verloop van de procedure
- de dagvaarding, met producties van 18 september 2020;
- de akte houdende eiswijziging, betekend op 28 september 2020;
- de akte overlegging producties van [gedaagde 1] en [gedaagde 2] van 9 oktober 2020
2..De vaststaande feiten
Magazijn “De Bijenkorf” (…), hierna te noemen “verhuurder”
[naam bedrijf] , (…) vertegenwoordigd door de heer [gedaagde 1] en mevrouw [gedaagde 2] , hierna samen te noemen “huurder 1”
Wok Chinees Restaurant Idol’s B.V. (…), hierna te noemen “huurder 2”
dat huurder 1 van verhuurder heeft gehuurd een horecaruimte plaatselijk bekend als [adres] (…)
Huurder 1 draagt bij deze over aan huurder 2 welke laatstgenoemde verklaart van eerstgenoemde te aanvaarden alle aanspraken, rechten en verplichtingen welke voor huurder 1 voortvloeien uit de overeenkomst;”
3..Het geschil
in conventiegevorderd bij vonnis, uitvoerbaar bij voorraad:
€ 20.899,-;
€ 2.694,-;
in reconventiebij vonnis, uitvoerbaar bij voorraad, te bepalen dat de aan De Bijenkorf verschuldigde huur over de periode vanaf 3 maart 2020 tot en met heden met 50% wordt verminderd, met veroordeling van Bijenkorf in de proceskosten. Daartoe voeren zij aan dat zij de huur niet hebben kunnen betalen door gebrek aan inkomsten als gevolg van de gedwongen sluiting vanwege de coronacrisis. Dit is aan te merken als een onvoorziene omstandigheid zoals bedoeld in artikel 6:258 BW. De Bijenkorf kan daarom vanaf 3 maart 2020, de dag van intreding van de coronamaatregelen, geen onverminderde instandhouding van de huurovereenkomst verwachten.
4..De beoordeling
voor zichalsmede als enige vennoten van [naam bedrijf] . Weliswaar is dit een indicatie dat [gedaagde 1] en [gedaagde 2] zich zowel als vennoten als in privé verbinden tot nakoming van de huurovereenkomst, echter volgt uit de rest van de tekst van de overeenkomst niet dat sprake is van drie huurders. In het vervolg van de akte wordt immers consequent gesproken over huurder in enkelvoud. Partijen worden namelijk in de overeenkomst aangeduid als “nieuwe huurder”. Daarnaast is de akte slechts eenmaal ondertekend namens ‘nieuwe huurder’. Indien sprake was van drie huurders, had het in de rede gelegen dat [gedaagde 1] en [gedaagde 2] eenmaal als vennoot namens [naam bedrijf] hadden getekend en eenmaal in privé. Hiervan is echter geen sprake. Op grond van de tekst van de overeenkomst is niet voldoende aannemelijk dat [gedaagde 1] en [gedaagde 2] zich in privé verbonden hebben tot nakoming van de huurovereenkomst.
5..De beslissing
9 november 2020, opdat De Bijenkorf zich dan bij akte uitlaat over het gewenste vervolg van de procedure;