7.3.2.Rapportages
Reclassering Nederland heeft een rapport over de verdachte opgemaakt, gedateerd 8 mei 2020. Dit rapport houdt – onder meer – het volgende in.
De verdachte heeft – ondanks daartoe meermalen (per brief, telefonisch en per Whatsapp) te zijn uitgenodigd – niet meegewerkt aan de totstandkoming van het rapport waardoor het advies gebaseerd is op recente (2019) en verouderde rapportages van de Raad voor de Kinderbescherming, Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond en op contact met
de jeugdreclasseringswerker.
De verdachte is vanaf zijn 15e jaar meerdere keren met politie en justitie in aanraking gekomen (solo en in vereniging) voor mishandeling, vernieling, woninginbraak,
heling en winkeldiefstal. Er lijkt sprake van een beginnend delictpatroon op het gebied van
vermogensdelicten. De verdachte werd in de derde klas van het Comenius College (rond zijn 15e) van school gestuurd en sindsdien lukt het hem niet om een structurele dagbesteding (opleiding) vast te houden vanwege zijn gedragsproblemen en spijbelgedrag.
Door het ontbreken van informatie (en door het ontbreken van diagnostiek) is niet duidelijk waardoor zijn gedrag vanaf dat moment is verslechterd. De verdachte ging in 2019 thuis zijn eigen gang en bleef 's nachts weg. Het lukte zijn ouders niet om hem te motiveren om te voldoen aan de opgelegde justitiële straffen (bijvoorbeeld een taakstraf) en voorwaarden.
Door school werd opgemerkt dat de hij zich door anderen negatief liet beïnvloeden tot strafbaar gedrag. Zelf leek de verdachte echter ook manipulatief gedrag en agressie tegenover anderen te vertonen. Daarnaast is de verdachte impulsief en heeft een gebrek aan inlevingsvermogen, wat in combinatie met een pro-criminele houding invloed kan hebben gehad op zijn gedrag bij onderhavig delict. In de afgelopen twee jaren heeft hij verschillende vermogensdelicten gepleegd, waardoor de indruk ontstaat dat een financieel motief mogelijk een rol kan hebben gespeeld. Er is echter geen zicht op de financiële situatie van betrokkene. Ook op het gebied van middelengebruik (blowen) is er geen zicht op de huidige situatie of hoe de verdachte zijn gebruik bekostigt. De verdachte heeft sikkelcelziekte en dyslexie.
Verder volgt uit het rapport ten aanzien van eerdere reclasseringscontacten dat de verdachte twee keer een voorwaardelijke straf opgelegd heeft gekregen met een proeftijd.
De proeftijd van het eerste jeugdreclasseringstoezicht liep van 18 mei 2018 tot 7 oktober 2019. De verdachte recidiveerde binnen de proeftijd en kreeg een nieuwe proeftijd opgelegd van 15 mei 2019 tot 14 mei 2021. Ook binnen deze proeftijd recidiveerde hij, hield hij zich niet aan de afspraken met jeugdreclassering en werkte niet mee aan de bijzondere voorwaarde “behandeling bij de Waag”.
Op 10 januari 2020 werd er in de onderhavige zaak een schorsingstoezicht opgelegd. Dit werd op 21 april 2020 beëindigd omdat Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond geen enkele mogelijkheid meer zag om betrokkene te begeleiden.
Op 18 juni 2019 en op 13 januari 2020 heeft de Raad voor de Kinderbescherming een negatieve eindrapportage afgegeven inzake een taakstraf. Ter terechtzitting is door de officier van justitie medegedeeld dat de verdachte – na een gegrond verklaard bezwaarschrift tegen de tenuitvoerlegging van de taakstraffen – in staat is gesteld de taakstraffen alsnog uit te voeren, maar dat deze op 17 augustus 2020 wederom negatief zijn geretourneerd.
De reclassering adviseert het volwassenenstrafrecht toe te passen. Hoewel er indicaties zijn voor het toepassen van het jeugdstrafrecht (hoge mate van impulsiviteit, enige beïnvloedbaarheid door anderen, geen startkwalificaties), wegen de contra-indicaties zwaarder. De verdachte heeft eerdere justitiële sancties laten mislukken, is niet onder de indruk van justitiële autoriteiten en pedagogische beïnvloedingsmogelijkheden ontbreken, omdat betrokkene daar niet ontvankelijk voor is.
Er worden door de reclassering geen mogelijkheden (meer) gezien om met interventies of toezicht de als hoog ingeschatte recidive-risico's te beperken of het gedrag van de verdachte te veranderen, zodat geadviseerd wordt bij een veroordeling een straf zonder bijzondere voorwaarden op te leggen.
De rechtbank heeft acht geslagen op dit rapport.