Uitspraak
RECHTBANK ROTTERDAM
1..Procesverloop
- de medische verklaring opgesteld door drs. P.R.M. Tewarie, psychiater, van
- het zorgplan van 5 april 2020;
- de bevindingen van de geneesheer-directeur over het zorgplan;
- het bericht dat er geen relevante politiegegevens en/of de strafvorderlijke- en justitiële gegevens voor betrokkene zijn.
- betrokkene met haar hierboven genoemde advocaat, met behulp van een tolk in het Kinyarwanda, mw. E. Nsabimbona;
- [naam ambulant verpleegkundige] , ambulant verpleegkundige.
2..Beoordeling
Betrokkene geeft ter zitting aan ernstige bijwerkingen te ervaren van de medicatie, te weten constipatie. De ambulant verpleegkundige verklaart ter zitting dat vanwege de bijwerkingen in overleg met de psychiater is besloten de huidige medicatie tegen genoemde bijwerking op te hogen. Op dit moment is nog niet duidelijk of de constipatieklachten bij betrokkene zijn verminderd. De ambulant verpleegkundige geeft ter zitting aan dat indien de ophoging van de medicatie tegen die klachten niet werkt, in de toekomst mogelijk andere medicatie voor de psychische stoornis zal worden geprobeerd. Voorts verklaart de ambulant verpleegkundige dat zich vorig jaar een heftig incident heeft afgespeeld waarbij betrokkene een wijkteammedewerker uit het niets heeft geslagen en zij met een mes over straat liep. Naar aanleiding van dit incident is betrokkene opgenomen in de accommodatie, waarbij zij medicatie weigerde waardoor dwangbehandeling noodzakelijk was. Momenteel accepteert betrokkene haar medicatie maar vraagt ze zeer regelmatig wanneer ze kan stoppen met de medicatie. Betrokkene heeft geen ziektebesef en -inzicht, heeft een zeer beperkt steunsysteem, en de communicatie met betrokkene is erg moeizaam vanwege het taalprobleem. Door dit alles acht de ambulant verpleegkundige de kans op een gevaarlijke situatie groot als betrokkene haar medicatie gaat weigeren.
- het toedienen van medicatie, alsmede het verrichten van medische controles of andere medische handelingen en therapeutische maatregelen, ter behandeling van een psychische stoornis, dan wel vanwege die stoornis, ter behandeling van een somatische aandoening;
- het beperken van de bewegingsvrijheid (alleen in geval van opname in de accommodatie);
- insluiten (alleen in geval van opname in de accommodatie);
- het uitoefenen van toezicht op betrokkene (alleen in geval van opname in de accommodatie);
- het opnemen in een accommodatie (indien noodzakelijk).