Uitspraak
RECHTBANK ROTTERDAM
1..De procedure
- de dagvaarding d.d. 21 augustus 2018, met producties;
- de conclusie van antwoord, met producties;
- de brief van deze rechtbank d.d. 23 januari 2019, waarbij een comparitie van partijen is gelast;
- de in de brief van deze rechtbank d.d. 14 februari 2019 opgenomen zittingsagenda;
- het proces-verbaal van comparitie, gehouden op 13 maart 2019, waar partijen spreekaantekeningen hebben overgelegd, en het commentaar op dit proces-verbaal zijdens Allianz per faxbrief d.d. 10 mei 2019;
- de akte na comparitie, zijdens [eiser] ;
- de antwoordakte, zijdens Allianz.
2..De feiten
Onder storm wordt verstaan een windsnelheid van tenminste 14 meter per seconde.
Clausule 592
Clausule 95
Bij verzekerde is met name schade ontstaan aan dak (butsen en deuken) en beglazing (gebarsten) van de woonboerderij, het asbesthoudende dak van de (caravan)stalling, het asbestvrije golfplatendak van de veldschuur (paardenstalling) en het asbesthoudende dak van de daaraan gebouwde schuur.
Allianz waartoe Aegon behoort kijkt wel genuanceerd naar het schadebeeld (…) daar is inmiddels het vaste standpunt ingenomen dat loodrechte hagelschade als zuivere hagelschades worden beschouwd. Deze zouden dan alleen gedekt zijn als er een hageldekking is. Als stormdekking ziet mede schade op een risico-adres waarbij vast staat dat onder andere zijwaartse hagelinslagen heeft veroorzaakt (…) Mijn foto’s tonen aan dat bij [eiser] de hagel zijwaar[t]s en dus onder invloed van windkracht is ingeslagen (…) zie aan de achterzijde alle ramen uit de boerderij en de voorzijde is geen raam stuk. (…) Zoals ik in mijn vorige emails stelde: [eiser] heeft een Brand/storm sneeuwdruk dekking. Deze dekking kent Aegon al lang niet meer en is intern omgezet naar een Brand/Storm/sneeuwdruk-hagel. Zie ook uw zakenpakket voorwaarden agrarisch. Waarom dit bij [eiser] nooit gedaan is, is mij niet bekend. Net zoals [naam persoon] heb ik verder nooit een omzettingsactie langs zien komen terwijl ik wel vernomen heb dat Aegon deze heeft uitgevoerd. (…)"
3..Het geschil
4..De beoordeling
hagelwordt gebezigd. Voor zover [eiser] heeft bedoeld te stellen dat aan de thans aan de orde zijnde bedrijfsgebouwen ook schade is ontstaan die niet het gevolg is van verticaal neervallen van de ijsbrokjes heeft hij dat, gelet op het rapport van DEKRA, onvoldoende onderbouwd. De onder rov. 2.14 geciteerde brief noemt in dat verband de (woon)boerderij, maar die schade is voor dit geschil zonder belang. (zie rov. 2.13).
named peril-polis, dat wil zeggen dat de verzekeraar in de polis een limitatieve opsomming geeft van bepaalde, benoemde oorzaken waarvan hij de schadelijke gevolgen bereid is te dekken.
named-perilspolis is in dit geval de gekozen vorm. Het benoemde, gedekte gevaar is in dit geval storm.
Met schade door storm wordt gelijkgesteld schade door neerslag, voor zover deze schade het gevolg is van stormschade aan het (de) verzekerde gebouw(en)). Ook staat vast dat Aegon destijds tegen een bescheiden meerpremie een aparte hagelschadedekking aanbood, die in dit geval niet is uitgenomen.
causa proximaverband in de zin dat de onmiddellijke, in tijd meest nabije, oorzaak beslissend is. Deze maatstaf is in de praktijk en de rechtspraak geruime tijd toegepast; hij levert in veel gevallen een eenvoudig toepasbare maatstaf op, die tot voor alle partijen voorzienbare beslissingen leidt.
dominant cause-leer wordt genoemd. De gedachte daarachter is dat de
causa proximabenadering tekort schiet als er meerdere, al dan niet samenhangende, oorzaken zijn, die al dan niet onmiddellijk aan het evenement voorafgaan; dat levert in het bijzonder problemen op als sommige wel en andere niet gedekte gevaren opleveren. Dat de dekking in zulke gevallen afhangt van de in tijd meest nabije oorzaak leidt tot willekeurige uitkomsten, die niet stroken met de bedoeling van de verzekering en ook slecht voorzienbaar zijn. Daarom wordt met gezond verstand naar de in aanmerking komende oorzaken gekeken, die alle in condicio sine qua non verband staan met de schade, en wordt bepaald welke oorzaak overheersend is te achten, de
dominant cause.
Dominant causewordt in Asser-Wansink, 7-IX, nr. 510 aldus omschreven:
een gebeurtenis kan als oorzaak van de schade worden aangemerkt wanneer de daaropvolgende gebeurtenissen geen zelfstandige betekenis hebben en deze zijn terug te voeren op die ene gebeurtenis.In Nederland wordt, sedert de uitspraak van de Hoge Raad in de zaak Che Guevara (vgl HR 23 april 1982, ECLI:NL:HR:1982:AG4370), deze leer evenzeer toegepast. De leer leent zich ook voor gevallen waarin het niet om elkaar in tijd opvolgende gebeurtenissen betreft, maar tegelijk optredende fenomenen; de term gebeurtenis moet voorts ruim worden uitgelegd.
dominant cause-leer moet worden toegepast
.
named peril(gedekte oorzaak), maar heeft niet rechtstreeks tot de schade geleid. De tweede is op zichzelf geen
named peril, maar omdat deze brokjes niet zonder de storm zouden zijn ontstaan en de storm wel een
named perilis leidt de toepassing van de
dominant causeleer ertoe dat de storm als dominante oorzaak wordt aangemerkt en de schade dus gedekt is.
dominant causeis, maar komt aan de
dominant causein wezen niet toe, omdat zij meent dat die regel voor gevallen is bedoeld waar er, anders dan hier, een samenloop is van twee directe oorzaken.
named perilhoudt in deze polis, gelet op de definitie, niet meer in dan een bepaalde windsnelheid. De polisomschrijving biedt geen aanknopingspunt voor de gedachte dat slechts schade die louter direct door de windsnelheid is veroorzaakt gedekt zou zijn. Indirecte schade is niet expliciet uitgesloten. De passage
Met schade door storm wordt gelijkgesteld schade door neerslag, voor zover deze schade het gevolg is van stormschade aan het (de) verzekerde gebouw(en)beperkt de dekking voor neerslag binnen in het verzekerde gebouw, maar stelt buiten kijf dat bepaalde (hier niet aan de orde zijnde) indirecte schade onder de stormdekking valt. Dit wijst niet op een beperking tot directe schade ten gevolge van de windsnelheid. De expert (rov,2.8) gaat ook niet uit van de uitleg dat slechts direct door de windsnelheid veroorzaakte schade gedekt is; kennelijk hanteert hij als vuistregel dat de windsnelheid moet hebben bijgedragen aan de schade in die zin dat de snelheid en richting van de ijsbrokjes door de wind moeten zijn beïnvloed. De visie van de expert kan beschouwd worden als een aanwijzing voor de in de branche gebruikelijke uitleg.
dominant causetoets vergt echter dat in de keten van gebeurtenissen, naar algemeen gezond verstand beschouwd, juist de gedekte oorzaak overheerst en de andere oorzaken daarbij in het niet vallen. In dit geval is het bijzondere weersysteem van de supercel er debet aan dat er storm ontstond en mede ten gevolge van die storm ijsbrokjesvorming, terwijl de omstandigheid dat dit proces zich hoog in de lucht afspeelde in combinatie met de valsnelheid ten gevolge van de zwaartekracht en het gewicht van de ijsbrokjes tot de grote kracht heeft geleid waarmee de ijsbrokjes neerkwamen en daarmee tot de schade. In dat geheel van oorzaken is slechts (schade door) de storm, en niet (schade door) het gehele fenomeen van de supercel, gedekt. De supercel is weliswaar een weersysteem waarvan storm deel uitmaakt, maar de windsnelheid van meer dan 14 m/s draagt slechts bij aan de vorming van ijsbrokjes hoog in de lucht. De schade zoals deze zich feitelijk heeft voorgedaan is niet in relevante mate beïnvloed door de windsnelheid, nu het gaat om verticaal neergekomen ijsbrokjes. De storm is dus wel condicio sine qua non voor het ontstaan van de schade, maar kan niet geacht worden een zodanige overheersende invloed te hebben gehad dat deze als
dominant causevan de schade is aan te merken.
best of- beleid gevolgd. Dat heeft zich echter afgespeeld na 23 juni 2016, de schadedatum. Het verzoek tot conversie is door de tussenpersoon van [eiser] ook pas na de schadedatum, namelijk op 8 december 2016 gedaan. Van een beleid van Aegon als door [eiser] gesteld weet Allianz niet af.