2.2.2.Uit de stukken en de behandeling tijdens de zitting is gebleken welke zorg passend is voor betrokkene. Betrokkene zal nog korte tijd opgenomen moeten blijven. De psychiater verwacht dat een ontslag snel kan volgen als de nazorg is geregeld en de bezoeken met de moeder van betrokkene goed verlopen. In de thuissituatie zal ook verplichte zorg nodig zijn. Daarnaast wordt gevraagd om een mogelijkheid te geven tot een heropname wanneer het thuis niet meer goed gaat met betrokkene. De rechtbank zal hierna uiteenzetten welke verplichte zorg gegeven mag worden, voor hoe lang dat is toegestaan en op welke momenten.
Uit de toelichting van de wetgever blijkt dat in een zorgmachtiging sprake kan zijn van drie gradaties van verplichte zorg. Allereerst kan de reguliere verplichte zorg worden opgenomen in een zorgmachtiging waarvan de zorgverantwoordelijke steeds gebruik mag maken. Ten tweede kan in de zorgmachtiging worden opgenomen welke zorg in crisissituaties mag worden gegeven – niet te verwarren met verplichte zorg in noodsituaties. Verplichte zorg in noodsituaties komt op de derde plaats in het drietrapsmodel. Wanneer de zorgmachtiging niet in de noodzakelijke zorg voorziet, kan in noodsituaties verplichte zorg worden verleend voor drie dagen, waarna een wijzigingsverzoek kan worden gedaan door de officier. Per geval dient te worden beoordeeld welke verplichte zorg continu gegeven mag worden, welke zorg in crisissituaties gegeven mag worden en welke zorg niet wordt opgenomen in de zorgmachtiging.
Tijdens de
gehele duur van de zorgmachtigingwordt door de rechtbank toestemming gegeven voor de volgende vormen van verplichte zorg:
- het toedienen van medicatie, alsmede het verrichten van medische controles;
het controleren op de aanwezigheid van gedragsbeïnvloedende middelen;
het uitoefenen van toezicht op betrokkene (toezicht op medicatiegebruik).
De volgende verplichte zorg mag eveneens tijdens de
gehele duur van de zorgmachtigingworden ingezet, maar is slechts bedoeld voor zorg in een ambulante setting:
het aanbrengen van beperkingen in de vrijheid het eigen leven in te richten, die tot gevolg hebben dat betrokkene iets moet doen of nalaten (het ophalen van een depotinjectie bij de polikliniek van het betrokken FACT-team).
De volgende vormen van verplichte zorg mogen voor maximaal
vier weken vanaf hedenworden verleend:
het beperken van de bewegingsvrijheid;
het opnemen in een accommodatie;
het insluiten (hoogstens voor een paar dagen bij fysieke agressie).
Ter zitting is besproken dat deze termijn waarschijnlijk korter zal zijn, maar dat gelet op de Corona-crisis het momenteel wellicht langer duurt om de ambulante zorg in stelling te brengen.
De rechtbank ziet ook aanleiding om een heropname toe te staan wanneer het thuis onverhoopt niet meer goed gaat met betrokkene. In zo’n crisissituatie mogen de volgende vormen van verplichte zorg worden verleend voor de duur van
zes weken vanaf het moment van de vrijheidsbeneming, mits dit plaatsvindt binnen zes maanden na heden:
het beperken van de bewegingsvrijheid;
het opnemen in een accommodatie;
het insluiten (hoogstens voor een paar dagen bij fysieke agressie of zeer dreigend gedrag).
Bij betrokkene kan een
crisissituatieals volgt worden gedefinieerd: bij beginnende psychotische klachten als betrokkene meent zich te moeten verdedigen. Omdat betrokkene nog zo jong is en dat zijn eerste psychotische episode was, is het belangrijk om een volgende keer snel in te grijpen ter voorkoming van ernstige psychische schade.
Als het gaat om opneming geruime tijd nadat de zorgmachtiging is verleend, moet aan die vrijheidsbeneming een recente medische beoordeling ten grondslag liggen. Het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens verlangt altijd een onafhankelijk psychiatrisch onderzoek bij vrijheidsbeneming als deze. De nadere uitleg gegeven door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (zie onder meer EHRM 24 september 1992, Herczegfalvy v. Austria, 10533/83, r.o. 63 en EHRM 5 oktober 2000, Varbanov v. Bulgaria, 31365/96, r.o. 47.
In de praktijk betekent dit dat bij een vrijheidsbeneming van betrokkene na
vier maanden vanaf hedende zorgaanbieder uitvoering dient te geven aan een onafhankelijk psychiatrisch onderzoek. Dat mag door de geneesheer-directeur plaatsvinden, mits hij niet bij de behandeling betrokken is.