6.3.2.Rapportages en verklaringen van deskundigen op de terechtzitting
Psycholoog A. Soetendaal heeft een rapport over de verdachte opgemaakt gedateerd 17 januari 2020. Dit rapport houdt voor zover van belang het volgende in.
Er is bij de verdachte sprake van een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens in de zin van een achterstand in de sociaal-emotionele ontwikkeling, die van invloed is op de vorming van de identiteit, het gevoelsleven en de probleemoplossingsvaardigheid.
Dit was tevens zo ten tijde van het ten laste gelegde, indien bewezen.
Door de sociaal-emotionele achterstand kan de verdachte vanuit zijn gevoel minder snel herkennen (alarmsignalen) wat er gebeurt en hierop adequaat reageren; bovendien zoekt betrokkene geen hulp of steun en vaart hij op sociaal-emotioneel gebied geheel op zichzelf waarin hij probleemoplossingsvaardigheden tekort komt. Ook lijkt hij naïef en onzeker, soms te goed van vertrouwen, soms juist weer verhoogd achterdochtig, waardoor hij geen goed onderscheid kan maken in pro-sociale en antisociale vrienden (identiteitsontwikkeling).
Tenslotte hanteert hij een vermijdende coping stijl waardoor zaken uit de hand kunnen lopen.
Bij bewezenverklaring adviseert de psychoog de hem ten laste gelegde feiten in verminderde mate toe te rekenen. Vanuit gedragsdeskundig oogpunt wordt aangenomen dat de verdachte, toen hij in de periode voorafgaande aan het ten laste gelegde gepest/bedreigd werd, niet aan de bel trok voor hulp en zaken op zijn beloop liet (een vermijdende coping stijl). Toen het tot een confrontatie kwam, kwam hij onder hoge druk te staan. Het mes had hij naar zijn zeggen bij toeval op zak maar niet uitgesloten is dat hij zich vanuit wantrouwen had bewapend. Mogelijk heeft hij vanuit een reflex in de ontstane complexe situatie gereageerd op door hem ervaren druk en dreiging. Door vervlakking van emoties kon hij mogelijk niet tijdiger alarmsignalen herkennen en (intuïtief) ingrijpen door eerder weg te lopen of hulp te zoeken. Zijn gebrekkige identiteitsontwikkeling maakt ook dat hij wat naïef kan zijn en onzeker, wat hij in relatie tot vrienden probeert te verbloemen (zijn vrienden komen de bedreigers tegen en geven een boks). Door zijn gebrekkige probleemoplossingsvaardigheden lijkt hij te hebben gegrepen naar het eerste dat concreet voorhanden was.
Op grond van de SAVRY komt het totale algemene recidiverisico op een geweldsdelict als laag naar voren.
Om het recidiverisico te verlagen wordt individuele begeleiding aanbevolen ter bevordering van verdachtes achterblijvende sociaal-emotionele ontwikkeling. Hierbij wordt gedacht aan een forensisch ambulante behandeling gericht op het verbeteren van de emotieregulatie, de weerbaarheid, de identiteitsvorming en probleemoplossingsvaardigheid.
De psycholoog kan zich tevens vinden in het reeds bestaande plan van ITB Harde Kern. Aanbevolen wordt een juridisch kader van een (deels) voorwaardelijke straf met bijzondere voorwaarden.
De Raad voor de Kinderbescherming (hierna: de Raad) heeft een rapport over de verdachte opgemaakt, gedateerd 31 januari 2020. Dit rapport houdt onder meer het volgende in.
De Raad acht het zorgelijk dat de verdachte omgang en contact in zijn vrije tijd heeft gehad met jongeren die niet pro-sociaal zijn. Het is van belang voor de kans op herhaling dat de verdachte afstand houdt van antisociale contacten en daardoor minder in risicovolle situaties terecht komt. De verdachte kon tijdens het ten laste gelegde geen afstand nemen van deze groep en de escalerende situatie die heeft geleid tot de verdenking poging tot doodslag. De verdachte heeft zijn familie toentertijd niet ingelicht over bedreigingen die hem waren overkomen en hij lijkt het moeilijk te vinden om op een juiste manier voor zichzelf op te komen.
Team intensief van de jeugdreclassering is sinds de inbewaringstelling betrokken bij de verdachte en in het kader van de schorsing uit de voorlopige hechtenis is verscherpt toezicht in het kader van de ITB-Harde Kern Aanpak (hierna ook wel HKA genoemd) ingezet. Dat verloopt tot nu toe positief.
De verdachte houdt zich aan de gemaakte afspraken en ontvangt begeleiding en behandeling bij [naam onderwijsinstelling] . Om de kans op herhaling te verlagen is het van belang dat individuele forensische behandeling gericht op zijn sociaal-emotionele ontwikkeling gestart wordt. De Raad acht de behandeling bij De Waag of Fivoor het meest passend.
De Raad adviseert een deels voorwaardelijke jeugddetentie. De verdachte moet, zeker gezien zijn jonge leeftijd, de kans krijgen om aan zijn toekomst te kunnen werken en moet kunnen laten zien dat hij met ondersteuning in staat is, zich aan afspraken te houden.
Om de kans op herhaling zo klein mogelijk te maken lijkt een deels voorwaardelijke jeugddetentie in combinatie met verplichte toezicht en begeleiding door de jeugdreclassering en de inzet van HKA en forensische ambulante behandeling vanuit De Waag of Fivoor op dit moment hieraan te voldoen.
[naam 2] van de Raad heeft het advies ter zitting toegelicht.
De gecertificeerde instelling Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond, (hierna: te noemen JBRR) heeft een rapport over de verdachte opgemaakt, gedateerd 6 februari 2020. Dit rapport houdt onder meer het volgende in.
De verdachte is van zichzelf een rustige en wat gesloten jongen. Hij lijkt geen jongen te zijn die risicovolle situaties opzoekt of creëert. De verdachte werd al langere tijd gepest en bedreigd. De verdachte lijkt niet over voldoende vaardigheden te beschikken om adequaat op de pesterijen en bedreigingen te reageren. Het toepassen van geweld zou hier een gevolg van kunnen zijn.
JBRR acht detentie schadelijk voor de ontwikkeling van de verdachte en adviseert daarom de ITB Harde Kern aanpak te verlengen. JBRR sluit zich aan bij het advies van de psycholoog om de verdachte een forensische behandeling gericht op het verbeteren van de emotieregulatie, de weerbaarheid, de identiteitsvorming en probleemoplossingsvaardigheid te laten volgen. Ook dient de begeleiding van en het volgen van onderwijs bij [naam onderwijsinstelling] voortgezet te worden.
[naam 3] van JBRR heeft ter zitting het advies toegelicht.
Zowel de psycholoog, als de Raad en JBRR achten behandeling en begeleiding van de verdachte noodzakelijk. De rechtbank neemt deze adviezen over.