2.5Op 15 oktober 2019 heeft [bedrijf 1] (hierna: ‘ [bedrijf 1] ’) de vriescel onderzocht in aanwezigheid van zowel [eisers] als [gedaagde] , die daarvoor door de gemachtigde van [eisers] was uitgenodigd. Aan het door [bedrijf 1] van haar bevindingen en werkzaamheden opgemaakte rapport van 28 april 2020 wordt het volgende ontleend:
“(…)
[eiser 1] heeft aangegeven dat zij al geruime tijd heeft te maken met overmatige rijpvorming in de vriescel. Dat veroorzaakt schade aan de producten en praktische problemen tijdens het werk in de bakkerij. [eiser 2] wil dat het probleem wordt opgelost. [gedaagde] is van mening dat de rijpvorming wordt veroorzaakt door de condities in de bakkerij; door de vochtige lucht en de warme producten die in de vriescel worden bewaard, treedt er rijpvorming op. Dat is volgens [gedaagde] niet of nauwelijks op te lossen.
(…)
Wij hadden op basis van wat wij aantroffen onze bedenkingen van een aantal zaken, dit betrof een kier in de DV cel deur, deze sloot niet helemaal, een aantal instellingen in de regelaar zoals de ontdooitijden en ontdooibeëindigings temperaturen , als ook de nadruiptijden van de ventilator. Tevens hadden we twijfels bij de beluchter van de DV cel.
[gedaagde] was er stellig van overtuigd dat de problemen veroorzaakt werden door de hoge luchtvochtigheid in de bakkerij en de te warme producten die in de cel gezet zouden worden in combinatie met de lange openstaande deur van de vriescel.
Daarop heeft [gedaagde] een expert ingeschakeld om metingen te doen in de bakkerij en de vriescel om te laten zien dat de relatieve vochtigheid te hoog zou zijn, dit heeft mij niet overtuigd dat dit de veroorzaker van de problemen is.
Bij [gedaagde] bleef voorop staan dat de externe relatieve vochtigheid en de lang openstaande deur de veroorzaker van de problemen was en heeft niets gedaan om verder te kijken naar het probleem.
Zoals bekend is hier geen oplossing voor gekomen waarop is gevraagd aan [bedrijf 1] om het geheel op te pakken.
Dit hebben we opgepakt en zijn hiermee aan de slag gegaan.
Om de cel weer goed te krijgen diende de cel eerst in zijn geheel ontdooit te worden en schoon te zijn, dit om dan weer bij 0 te beginnen en dan te monitoren wat er gebeurt in de cel.
Dit is noodzakelijk omdat de cel toen behoorlijk vol stond met spullen en overal zit sneeuw en ijsvorming op aanwezig was, zowel op de wanden en plafond als op de producten, dit krijg je niet weg als je niet bij 0 begint, vandaar het advies om dit te doen.
Dit is ook belangrijk om te zien wat het effect is op wijzigen en aanpassingen van de werkzaamheden, zou je bv. Bij de aanpassingen doen aan bijvoorbeeld een instelling van de regeling kan het weken duren voor je effect ziet.
Met [eiser 2] is een afspraak gemaakt om de cel leeg te maken en droog en zijn wij op 20 januari 2020 begonnen om de DV weer opnieuw in bedrijf te nemen.
Systeem hebben we weer opgestart en hier hebben we gelijk diverse instellingen aangepast, zoals Hieronder benoemd
- Aantal ontdooiingen per dag deze terug gebracht van 4x naar 2x per dag
- Ontdooitijd aangepast deze stond op 35 minuten staat nu op 20 minuten
- Ontdooi beëindiging voeler (blokvoeler) stond op 8 graden nu op 4 graden
- Nadruiptijd tbv de ventilatoren stond op 3 min. nu op 10 min.
Verder hebben we de blokvoeler in een mantel buisje geplaatst zodat deze niet direct in contact kan komen met een verwarmingselement van de verdamper.
Wat houden de instellingen in, een cel moet een aantal keren ontdooien om berijping van het koelblok ijsvrij te houden van het ontrokken vocht van de produkten en de ruimte, dit doe je om een aantal uur wat noodzakelijk is gemiddeld 4x per dag, maar dit is afhankelijk hoe vaak er iemand in de cel komt en hoeveel warme produkten erin gaan.
Het beëindigen van het ontdooiproces doe je op 2 manieren, nl. de ontdooitijd en met behulp van de blokvoeler, je wilt dit zo kort mogelijk doen om stoomvorming in een cel te voorkomen de tijd die je insteld is ervoor dat je zeker wilt zijn dat het niet te lang is, de blokvoeler is een extra dat indien het blok in de ongunstigste hoek een bepaalde temperatuur heeft bereikt dat ook dan het ontdooiproces stopt, dit wederom om stoomvorming van de verwarmingselementen in het blok zoveel mogelijk te beperken, want dit stoom gaat neer slaan op de koude wanden en producten.
De instelling nadruiptijd is ervoor dat de vochtdruppels welke zich op het koelblok bevinden de tijd gaan krijgen om via het blok naar beneden zakken en via de lekbak naar de afvoer kunnen zodat je dit zoveel mogelijk kwijt bent.
Dan gaat de compressor draaien en blijft de verdamper ventilator uit om de resterende vochtdruppels eerst vast te laten vriezen aan het blok, na verloop van tijd gaat de ventilator draaien en werkt de cel weer, deze instelling stond goed.
Dit is ervoor dat de resterende druppels niet in de cel rond geventileerd worden.
Na het opnieuw in bedrijf stellen van de DV cel zijn we nog 2 x terug geweest en hebben we van de bovengenoemde instelling wat aanpassingen gedaan, het bekende finetunen, de instellingen zoals vermeld zijn de instellingen zoals ze nu op dit moment zijn.
Het resultaat is op dit moment dat de cel keurig droog is zoals we dat dan noemen, dus geen sneeuw en ijsvorming aan de wanden en producten.
Zie de foto’s op de volgende pagina waarop duidelijk te zien is hoe de staat van de cel op 6 april jl. erbij stond.
Wij als [bedrijf 1] hebben niets aan de externe omstandigheden gedaan zoals een aanpassing om de condities van de bakkerij met betrekking tot de vochtige lucht te veranderen, dit is nog steeds zoals het is in de bakkerij en zijn dus zo goed als niet van invloed op de werking van de vriescel en het neerslaan van deze vochtige lucht.
(…)”